test

Podrška za projekte Rudnika uglja

Standard

07/10/2024

18:46

Ministar energetike u Vladi Crne Gore Saša Mujović boravio je u radnoj posjeti Pljevljima i tom prilikom u kompaniji Rudnik uglja Pljevlja održan je sastanak sa rukovodstvom kompanije i EPCG na kom je informisan o radovima na izmještanju toka rijeke Ćehotine, najvećem infrastrukturnom projektu koji je trenutno aktivan u Crnoj Gori i od čije realizacije zavisi stabilnost energetskog sistema države.

Izvršni direktor Nemanja Laković upoznao je ministra Mujovića da radovi na izmještanju toka rijeke Ćehotine idu planiranom dinamikom. Laković je pojasnio da je ovo bio poseban izazov za novi menadžment, jer su radovi kasnili zbog dobijanja UT uslova 2020. godine po kojima ovaj projekat nije mogao biti realizovan.

“Podrška koju dobijamo od ministarstva i Vlade u proteklom periodu je omogućila da se ovi projekti pokrenu sa mrtve tačke. Kako smo danas vidjeli na licu mjesta ulazimo u dinamički plan koji je potpuno ohrabrujući da koordinisanim djelovanjem do kraja sledeće građevinske sezone 2025. godine završimo projekat koji je od vitalnog značaja. Od administrativnog djela koji smo završili u rekordnom roku do momenta početka izvođenja radova postigli smo zavidan nivo realizovanosti projekta i možemo biti optimisti da ćemo na vrijeme završiti projekat.”, objasnio je Laković.

Ministar energetike Saša Mujović pohvalio je rad na projektu Izmještanja korita rijeke Ćehotine i istakao da rukovodstvo Rudnika uglja po ovom pitanju ide dobrim koracima, vrlo su svjesni ozbiljnosti situacije gdje bi svako odlaganje u donošenju pravih rješenja bilo veoma skupo po državu Crnu Goru.

“Inicijativa uvijek treba da dođe od menadžmenta, ovdje imam ljude koji su vrlo aktivni. Inicijative koje sam dobio od gospodina Lakovića su bile na svakodnevnom nivou uz intenzivnu saradnju sa menadžmentom i Odborom direktora. Jako mi se dopada vaš aktivni pristup nema čekanja.”, pojasnio je Mujović.

Ministar je naglasio da je ovaj problem trebalo rješavati prije 44. Vlade i naglasio da se projekat Izmještanja korita rijeke Ćehotine i ekološka rekonstrukcija moraju realizovati zajedno, jer je plan da u novembru 2025. godine TE Pljevlja bude u pogodnu.

Novi menadžment je, upoznao je ministra Mujovića, sa predlogom nove sistematizacije radnih mjesta čime je definisan optimalan broj radnika u kompaniji. Izvšni direktor RUP-a naglasio je da će se svako buduće zapošljavanje u Rudniku uglja Pljevlja  obavljati putem javnih konkursa.

Laković je istakao da Rudnik, posle negativnog rezultata u prvoj polovini godine izazvanog produženim remontom TE Pljevlja, u trećem kvartalu bilježi pozitivno poslovanje uprkos radovima na dva fronta iskopu i otkrivci uglja i realizaciji predviđenih aktivnosti na novom koritu rijeke Ćehotine te istakao da Rudnik očekuje izazovan period tokom zastoja TE “Pljevlja” zbog ekološke rekonstrukcije.

RUP je u saradnji sa ministarstvom, EPCG i Opštinom Pljevlja sproveo brzu mjeru kojom su ispravili nepravdu za mještane sela Šumani konkretnim korakom odnosno rekonstrukcijom djela puta koji je oštećen usljed rada rudarske mehanizacije.

Predstavnici RUP-a zahvalili su ministru i menadžmentu EPCG na jasnoj posvećenosti u očuvanju životne sredine, modernizaciji energetskog sektora i zaštiti prirodnih resursa, a sve u cilju napretka u realizaciji nekoliko strateških inicijativa koje će poboljšati uslove života stanovnika Pljevlja.

Izvor (naslovna fotografija):

RUP

Ostavite komentar

Komentari (0)