test

Poslovanje LUKE BAR u minusu: Abazović “prosuo” 15 miliona novca građana, cijene akcija kompanije pale za 40 posto

I. Đoković

23/08/2023

06:44

Iako je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović sa svojim ministrima tokom posjete Luci Bar decembra prošle godine, poslovanje ove kompanije u 2022. godini nazvao spektakularnim, podaci za 2023. pokazuju da je ta firma u minusu. Investicija od 15 miliona koju su ekspresno i ''transparentno'' sproveli Abazović i ministri u njegovoj Vladi, novcem građana, za pola tekuće godine nosi negativni prinos, dok vrijednost akcija Luke Bar bilježi pad od čak 40 posto.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na sjednici Vlade koja je održana u avgustu 2022. godine prvi put je predložio kupovinu akcija Luke Bar i to po cijeni od 0.20 centi po akciji. Par mjeseci kasnije priča o kupovini akcija dobija zamah, dok, zbog najave kupovine od strane Vlade vrijednost akcija raste na 0.90 centi po akciji.

Ni nepunih mjesec dana nakon aktualizacije priče o kupovini akcija Luke Bar, Abazović sa svitom ministara posjećuje Luku i hvali se spektakularnim rezultatima koje je ta kompanija postigla.

„Veoma smo zadovoljni i ponosni na rezultat koji je Luka Bar ostvarila ove godine. U poređenju sa prošlogodišnjim, rezultat poslovanja Luke Bar je spektakularan – čak 13 puta je veći nego 2021. godine. Profit iznosi 5,2 miliona eura i ja im čestitam na tome. Vlada je ponosna na njihov rad. Vjerujemo da Luka Bar u budućnosti može da ostvaruje još veći profit i da je ona glavni infrastrukturni objekat koji treba da mijenja Crnu Goru na bolje u ekonomskom smislu i bude lokomotiva razvoja države“, poručio je tada premijer Abazović.

Samo dan nakon posjete Abazovića i ministara Luci Bar, na sjednici Vlade se raspravlja, a odmah i usvaja informacija o kupovini akcija po 0.90 centi.

Ono što je na toj sjednici bili vidljivo i što se jasno moglo čuti je da su ministri svi u glas podržali kupovinu akcija Luke Bar i to bez ikakve podrobnije analize. Svi u Vladi su bili složni da je to profitabilna investicija.

Osam mjeseci kasnije imamo odgovor koliko je bila profitabilna ta investicija.

Iako su u Vladi kao i u Luci Bar očekivali da će i 2023. godina biti uspješna kao prethodna, to se nije desilo.

Upravo izostankom ozbiljniije analize nije predviđeno da se dobit od prodaje zaplijenjene robe neće ponoviti. Podaci iz javno dostupnih izvora pokazuju da je Vlada, znala za podatak o rudi za koju klijent nije plaćao ležarinu, ali da, iako svjesna da se na tu dobit neće moći računati iduće godine, ipak odlučila za kupovinu akcija.

Nadalje 2022. godina donijela je nizak vodostaj Dunava što je dovelo do toga da sva roba ide preko Luke Bar i dalje drumskim i željezničkim transportom, što svakako za klijente u Srbiji nije bilo isplativo na duže staze.

Upravo i željeznički transport zbog lošeg stanja pruga i potrebe enormnog ulaganja u željezničku infrastrukuru umanjuju kapacite dovoda robe do Luke Bar.

No, pojašnjenja o kupovini akcija Luke Bar koja su stizala iz Vlade Crne Gore su bila, da će na taj način lakše kupiti Port of Adria, iako tako nešto nije bilo u tom trenutku u planovima Vlade, a da je tako, pokazuje i činjenica da se uopšte nije ni desilo.

Iako je Vlada prvobitno planirala da na kupovinu akcija potroši 10 miliona novca građana taj iznos je porastao na 15 miliona.

Razlog za to leži u činjenici da su pojedini akcionari koji ”nisu unaprijed” znali da će se akcije prodavati, shvatili to na vrijeme i zaprijetili tužbom da je Vlada preferirala određene akcionare, izuzetno kratkim postupkom trgovine, pa su iz Vlade morali otkupiti i njihove akcije.

Cijela operacija kupovine akcija obavljena je munjevito, jer su na berzi ponuđene svega 16 sati od usvojene informacije na sjednici Vlade.

Nakon što je obavljena trgovina sa akcijama, Luka Bar donosi biznis plan kojim je planirano 1 milion eura dobiti. Kada se poslože cifre, dobije se da je Vlada kupila 22 posto akcija za 15 miliona eura, što bi značilo da su za tih 22 posto, biznis planom dobili 220.000 eura dobiti.

A isplativost investicije sa ovolikom godišnjom dobiti znači da će se ovaj Abazovićev finansijski “izlet” isplatiti tek za 68 godina.

No, ni ono što je Luka Bar ”zacrtala” biznis planom za pola 2023. godine nije ostvareno, naprotiv zabilježili su minus u poslovanju.

Uz izostanak objektivno potrebnih ulaganja u infrastrukturu, ostao je veliki broj zaposlenih sa velikim platama koje su jasno izražene u rashodima, što je neminovno dovelo do poslije 2018. godine, prvog negativnog poslovanja.

A koliko će teško ga biti popraviti govori i podatak da investitori akcije Luke Bar trenutno vrednuju svega 0.51 cent, što je pad od 40 posto u odnosu na 0.90 centi u trenutku kupovine.

No, važno je da smo prema Abazoviću i ministrima i dalje na ” PRAVOM PUTU”!

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

mila

23 Aug. at 09:16

Da je prosuo samo taj novac bilo bi dobro. Šta je sa: kupovinom trajekata, novcem koji nemilice daje SPC, kupovinom: akcija ATLAS banke, akcija Ulcnjske Rivijere, akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kupovinm Željezare, dijela zgrade Atlas kapital centra itd….???