test

Realizovano 785 aplikacija, u projekte uloženo više od 200 miliona

Standard

12/06/2024

15:16

Prema evidenciji Agencije za investicije iznos sredstava uplaćenih investitorima za projekte u oblasti turizma iznosi 198,92 miliona eura, dok se na escrow računima aplikanata nalazi 58,28 miliona eura. U svrhu ulaganja u poljoprivredu i prerađivačku industriju, uplaćen je iznos od 250.000 eura, uz dodatnih 250.000 eura na escrow računima.

Ukupno je primljeno 1.113 aplikacija za program ekonomskog državljanstva od kojih je odobreno 785, odbijeno je 228 dok je 100 još na razmatranju u Ministarstvu unutrašnjih poslova – navodi se u izvještaju o realizaciji programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore do aprila tekuće godine, a koji je prošle sedmice usvojila Vlada.

Prema evidenciji Agencije za investicije i izvještaju nezavisnog revizora, ukupan iznos sredstava uplaćenih investitorima za projekte u oblasti turizma iznosi 198,92 miliona eura, dok se na escrow računima aplikanata nalazi 58,28 miliona eura.

U svrhu ulaganja u poljoprivredu i prerađivačku industriju, uplaćen je iznos od 250.000 eura, uz dodatnih 250.000 eura na escrow računima. Administrativne takse su ukupno iznosile 43,57 miliona eura, dok je Fond za inovacije primio 20,8 miliona eura, sa dodatnih 11,3 miliona eura na escrow računima.

“Na osnovu evidencije Agencije, a na osnovu izvještaja nezavisnog revizora, ukupan iznos sredstava uplaćen investitorima u svrhu ulaganja u projekte sa liste razvojnih projekata u oblasti turizma od početka realizacije programa do 30. aprila ove godine iznosi 198,92 miliona eura, dok se prema evidenciji Agencije za investicije na escrow računima aplikanata na navedeni datum, nalazi iznos od 58,28 miliona eura, što su sredstva koja su deponovali aplikanti čije su aplikacije u fazi razmatranja kod nadležnih organa”, stoji u Vladinom dokumentu.

Kako je navedeno, u svrhu ulaganja u poljoprivredu i prerađivačku industriju shodno dostavljenom revizorskom izvještaju, investitoru je od početka realizacije programa do 30. aprila ove godine, uplaćen iznos od 250.000 eura. Pored navedenog na escrow računu aplikanata se, prema evidenciji Agencije na posmatrani datum nalazi položen iznos od 250.000 eura, što su sredstva koja je deponovao aplikant čija je aplikacija u fazi razmatranja kod nadležnih organa.

Kada su u pitanju administrativne takse prema podacima sa Centralnog računa državnog trezora, ukupan iznos uplaćenih sredstava u svrhu administrativnih taksi od početka realizacije programa do 30. aprila, iznosi 43,57 miliona eura.

– Prikazanom evidencijom Agencije za investicije, a na osnovu izvještaja nezavisnog revizora, ukupan iznos sredstava uplaćen Fondu za inovacije u svrhu razvoja inovacione politike, od početka realizacije programa do 30. aprila 2024. godine, iznosi 20,8 miliona eura, dok je na escrow računima u tu svrhu, za navedeni period evidentiran iznos položenih sredstava od 11,3 miliona eura, što su sredstva koja su deponovali aplikanti čije su aplikacije u fazi razmatranja kod nadležnih organa. Takođe, prema evidenciji Fonda za inovacije, ukupan iznos sredstava uplaćen Fondu od početka realizacije programa do 30. aprila 2024. godine iznosi 25,8 miliona eura – navodi se u Vladinom dokumentu.

U svrhu donacije za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave, na račun Agencije za investicije tokom prošle godine uplaćeno je ukupno 33,3 miliona eura

Stanje na računu za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave koji Agencija za investicije ima registrovan kod CKB banke na dan 30. april ove godine iznosi je 10,99 miliona eura.

U svrhu ulaganja u manje razvijena područja na posmatrani datum, prema evidenciji Agencije za investicije, na escrow računima aplikanata se nalazio iznos od 19,4 miliona eura, što su sredstva koja su deponavali aplikanti čije su aplikacije u fazi razmatranja kod nadležnih organa.

Podsjećamo da je vlada Duška Markovića 22. novembra 2018. godine donijela odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, na osnovu koje je tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma 26. februara 2019. godine raspisalo javni poziv za iskazivanje interesovanja za kvalifikovanje projekata na listu razvojnih projekata u oblasti turizma. Posebni program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore trajao je do 31. decembra 2022. godine.

Prethodno je vlada Zdravka Krivokapića krajem decembra 2021. godine produžila proram do kraja 2022. godine, suprotno preporukama Evropske komisije (EK).

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Gov.me

Ostavite komentar

Komentari (0)