test

Redžić: Svi gradovi dobili struju, uzrok havarije još nepoznat

Standard

21/06/2024

16:21

Ranko Redžić direktor nacionalnog dispečerskog centra CGES-a saopštio je da su svi gradovi dobili napajanje električnom energijom. Kako je kazao, još uvijek ne znaju šta je uzrokovalo ovoliki problem u elektrosnabdijevanju, ne samo u zemlji, već i u regionu.



“Još uvijek nemamo informaciju šta je uzrok ovog događaja. Regionalni je i međunarodni i ispitivaće ga evropsko udruženje operatora kojim rukovodi Evropska komisija i oni će sigurno formirati tijelo koje će do detalja ispitati uzroke”, kazao je Redžić na konferenciji za novinare.

Zbog ispada na mreži Crnogorskog elektro-prenosnog sistema bez napajanja je oko 12 časova bilo skoro cijelo područje Crne Gore. Struje nije bilo na teritoriji Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Albanije. Sat kasnije, počela su postepena uključenja struje na teritoriji Glavnog grada. Veći dio Podgorice nije imao ni vode, a otežane su i telekomunikacije kod određenih operatera.

On je kazao da se u 12:25 sati desio poremećaj regionalnih razmjera koji je zahvatio veći dio Crne Gore, osim sjevernih opština, kao i veći dio Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine (BiH).
“Nemamo informaciju šta se tačno desilo i šta je dovelo do ovoga, a to će utvrditi Evropsko udruženje operatora prenosnog sistema koje je u okviru Evropske komisije (EK). Oni će imati detaljne i precizne informacije nakon sprovedene istrage”, kazao je Redžić.

On nije mogao da komentariše nevode regionalnih medija da je za ovaj događaj navodno kriva Crna Gora.
Pojasnio je da je to regionalni kvar i da će istraga zvaničnog tijela EK pokazati šta se desilo.

On je kazao da nema informaciju zašto u Podgorici u pojedinim djelovima nema vode, te da je CGES na vrijeme isporučio napajanje strujom vodovodnih stanica.

Poručio je i da ljudski faktor nije uzrok ovog događaja i da se o tome ne treba ni razmišljati, te da se ovakav poremećaj nije desio u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina.Pojasnio je i da uzrok može biti i zelena tranzicija jer je to tržište veoma aktivno.

Na pitanje da li se uzrok regionalnog kvara desio na granici između Grčke i Albanije, kako su prenijeli pojedini regionalni mediji, on je odgovorio da treba pogledati sve zapise i da je moguće da se i to desilo.

Oglasili su se ranije i iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).
“Na teritoriji Crne Gore, osim većeg dijela sjevera, usljed poremećaja regionalnih razmjera, došlo je do nestanka napona. Takođe do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u Albaniji, Bosni i Hercegovini i značajnom dijelu Hrvatske. Uzrok još nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema kako bi svi potrošači u Crnoj Gori uskoro dobili struju”, kažu u saopštenju.

Struje nije bilo na teritoriji Bosne i Hercegovine, i Dalmacije.
Kako piše „Slobodna Dalmacija“ bez struje su ostali Split, Šibenik, Omiš, Makarska, Dubrovnik, Zadar i brojna ostrva, ali u međuvremenu struja se vratila u gotovo sve dalmatinske gradove koji su bili bez struje.
O cijelom slučaju oglasili su se iz HEP-a:

“Prekid snabdijevanja električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prenosnog sistema radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok. Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdijevanja električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati snabdijevanje električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku”, navodi se u saopštenju.

Ministar ekonomije Ante Šušnjar kazao je da su sve službe na terenu, a aktivirali su se i zaštitni mehanizmi.
“Uskoro će se svima vratiti struja. Ne zna se što je uzrok pada, ali nije do nas. Koliko znam, nije riječ o hakerskom napadu”, rekao je Šušnjar.

Ostavite komentar

Komentari (0)