test

Šahmanović obišao rudnik i fabriku Maljat Stone AD povodom 60 godina postojanja

Standard

17/10/2024

15:56

Ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović i državni sekretar Dino Tutundžić posjetili su danas rudnik i fabriku kompanije Maljat Stone AD u Danilovgradu, povodom značajnog jubileja – 60 godina postojanja. Ova kompanija, koja se nekada zvala Mermer, najstarije je preduzeće u Crnoj Gori posvećeno obradi mermera i najveći poslodavac u opštini.

Šahmanović je istakao da je ovo prva posjeta ministra rudarstva ovom rudniku u 48 godina, prema riječima najstarijeg radnika Radosava Jovanovića. Tokom radne posjete, ministar je razgovarao sa rukovodstvom kompanije, uključujući izvršnog direktora Gorana Jevrića i članove Odbora direktora, o izazovima u eksploataciji i budućim planovima razvoja sektora.

„Ova posjeta je prilika da se upoznamo sa tehnologijom eksploatacije mermera, uslovima rada i iskustvima radnika. Drago mi je da sam čuo o bogatstvu resursa koje rudnik Maljat posjeduje, posebno u kontekstu buduće vizije razvoja rudarstva“, rekao je Šahmanović.

Maljat Stone AD snabdijeva globalno tržište arhitektonskim kamenom, koji je do sada korišćen u više od 10.000 objekata u 50 zemalja na tri kontinenta. Jevrić je naglasio da kompanija planira investicije koje će omogućiti povećanje proizvodnje sa trenutnih 300 m² na 800-1.000 m² dnevno, što će poboljšati operativnu spremnost i konkurentnost na tržištu.

Nakon obilaska rudnika, ministar je razgovarao sa zaposlenima u fabrici, ističući da je kompanija spremna da zaposli dodatnih deset radnika kako bi se realizovali ugovoreni poslovi i novi projekti. Članovi Odbora direktora ukazali su na izazove nedostatka kvalifikovane radne snage i potrebu za novim zakonskim rješenjima.

Šahmanović je zaključio da je važno nastaviti dijalog između Vlade i privrede kako bi se stvorile podsticajne mjere za razvoj industrije prerade kamena.

„Crnogorski mermer je prepoznat kao kvalitetan na globalnom tržištu i radimo na kreiranju održivih politika koje će omogućiti njegovu zaštitu i brendiranje“, dodao je ministar.

On je čestitao zaposlenima i vlasnicima Maljat Stone AD na jubileju, naglašavajući da će resorno ministarstvo pružiti podršku ovoj kompaniji u budućim naporima.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Zoran

17 Oct. at 17:34

Ministre dobro otvorite oci i pregledajte dzepove nedostaje li Bam sto, budući da od gospodina Jevrića nije moglo ostati nista u Regionalnom vodovodu, zbog cega se protiv Jevrica vodi vise krivicnih postupaka zbog nezakonitog uzimanja stana i podizanja 10000€ sa kartice firme, pitajte senatora Zorana Jelića iz DRIa.
U san se ne snio…