test

SDT ćuti osam mjeseci: Da li je Vladina kupovina akcija LUKE BAR spekulativna trgovina?

I. Đoković

24/08/2023

06:45

Vlada Crne Gore je u decembru prošle godine otkupila 22 posto akcija Luke Bar po cijeni od 0.90 centi. Iako je od strane premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i ministara u njegovoj VLadi ta akvizicija označena kao profitabilno ulaganje, osam mjeseci tekuće godine je pokazalo da investicija nije bila isplativa i ostavila je brojna neodgovorena pitanja o mogućim malverzacijama prilikom kupovine, s ozbirom na fluktuaciju cijena akcija Luke Bar prije i poslije kupovine.

Iako je Vlada Crne Gore pitanje kupovine akcija Luke Bar razmatrala u avgustu 2022. godine kada je cijena tih akcija iznosila 0.20 centi po akciji, konačna transakcija je tek završena u decembru mjesecu kada je cijena akcija bila 0.90 centi.

Portal Standard je odmah nakon završene kupovine, SDT-u zbog osnovane sumnje da se radi spekulativnoj trgovini akcijama, poslao pitanja da li će SDT istražiti cijeli proces i da li ima elemenata krivičnog djela.

No, osam mjeseci kasnije SDT nije odgovorio na naša pitanja, niti se oglašavao zvanično povodom kupovine akcija Luke Bar.

Uprkos činjenici da “profitabilna” investicija, kako su je iz Vlade predstavili, nije bila isplativa, pitanja koja se gomilaju, tiču se perioda između avgusta i decembra 2022. godine kada je cijena akcija Luke Bar skočila za 0.70 po akciji.

Vlada CG nikada nije objavila detalje te trgovine, sem da se radi o manjinskim akcionarima. Najava da bi Vlada Crne Gore trebala da kupi akcije Luke Bar u avgustu kao da je imala za cilj da se “napumpa” cijena akcije, pa da se po većoj cijeni kupe.

Neobjavljivanje detalja tj. imena od koga su sve akcije kupljene svakako dodaju sumnju na transparentnost cijelog procesa.

A cijeli proces kupovine akcija, kako je već portal Standard pisao, obavljen je ekspresno, jer su se akcije Luke Bar na berzi našle svega 16 sati nakon što je Vlada objavila odluku o kupovini.

Ovom transakcijom Vlada je uvećala državni kapital na 72 posto u Luci Bar, ali je već u prvoj godini nakon kupovine novog paketa akcija, luka zabilježila negativno poslovanje, prvo nakon 2018. godine.

Negativno poslovanje se odmah odrazilo i na vrijednost akcija Luke Bar na berzi, pa je u odnosu na cijenu po kojoj je Vlada CG kupila ista sada manja za 40 posto i iznosi 0.51 cent po akciji.

Povodom objavljivanja izvještaja Luke Bar o negativnom poslovanju za prvi dio 2023. godine, portal Standard je ponovo poslao ista pitanja SDT-u od kojih i dalje čekamo odgovor.

Izvor (naslovna fotografija):

Luka Bar

Ostavite komentar

Komentari (0)