test

Sindikat kontrole letjenja najavio jednosatni štrajk upozorenja 26. oktobra

Standard

16/10/2024

20:10

Iz Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) saopšteno je da su optužbe Sindikata Kontrole letjenja na račun kompanije i rukovodstva besmislene i tendenciozne. Iz SMATSA je poručeno da su netačne tvrdnje Sindikata Kontrole letjenja da je rukovodstvo SMATSA odbilo vođenje pregovora o zaključivanju novog kolektivnog ugovora.

Sindikat kontrole letjenja (SKL) najavio je za 26. oktobar štrajk upozorenja u Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA). Štrajk upozorenja će se održati u periodu od 17 do 18 sati, u okviru pružanja usluga i prostorija Terminalne kontrole letjenja Podgorica, odnosno Aerodromske kontrole letjenja Podgorica i Tivat.

Iz SKL su saopštili da zaposleni u SMATSA, uključujući i članove štrajkačkog odbora, ne žele da štrajkuju, ali da ih je rukovodstvo SMATSA „satjeralo u ćošak“, najpre pravnim nasiljem kojim ih je, kako tvrde, protivzakonito izbacilo iz Kolektivnog ugovora, a potom i zbog niza neodgovornih odluka suprotnih interesima SMATSA i njenih zaposlenih, kao i interesima države Crne Gore.

“Pozivamо sve strane na dijalog u kojem bismo došli do rješenja u interesu svih strana, povratili neophodnu stabilnost u SMATSA i time spriječili da do štrajka upozorenja uopšte i dođe”, navodi se u saopštenju.

Novi kolektivni ugovor 

Kako se navodi u odluci o stupanju u štrajk upozorenja, zaposleni zahtijevaju započinjanje pregovora radi zaključivanja novog kolektivnog ugovora. Zaposleni traže i poštovanje i primjenu finansijskog plana SMATSA za ovu godinu, sa naglaskom na tačku 7 – interna preraspodjela planiranih sredstava.

Zaposleni zahtijevaju i uvećanje troškovne baze, odnosno prihoda SMATSA od rutnih naknada u narednoj godini, najmanje 12 odsto u odnosu na ovu godinu.

Iz Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) je saopšteno da su optužbe Sindikata Kontrole letjenja na račun kompanije i rukovodstva besmislene i tendenciozne.

“Netačne su tvrdnje Sindikata Kontrole letjenja da je rukovodstvo SMATSA odbilo vođenje pregovora o zaključivanju novog kolektivnog ugovora”, navodi se u saopštenju.

Iz SMATSA su izrazili spremnost da kao poslodavac te pregovore otpočne bez odlaganja, a u skladu sa propisima država koje su osnivači SMATSA.

Kako je saopšteno, besmislene i tendenciozne su tvrdnje Sindikata Kontrole letjenja da je radnike koji žele da stupe u štrajk upozorenja, rukovodstvo SMATSA satjeralo u ćošak pravnim nasiljem koje se ogleda u izbacivanju iz Kolektivnog ugovora.

“Kolektivni ugovor, čija je primjena u septembru produžena, nije ni na jedan način umanjio dosadašnja prava zaposlenih, a pogotovo nije usmjeren protiv interesa Srbije, kako to navodi Sindikat Kontrole letjenja. Prava iz postojećeg Kolektivnog ugovora ostvaruju podjednako, kako zaposleni koji su članovi Sindikata Kongtrole letjenja, tako i zaposleni koji su članovi drugog reprezentativnog sindikata – Nezavisnog sindikata Kontrole letjenja”, navodi se u saopštenju.

Finansijski plan 

Oni su rekli da u skladu sa odredbama Zakona o radu, prava iz Kolektivnog ugovora ostvaruju i svi ostali zaposleni u SMATSA koji nijesu članovi nijednog sindikata.

“Zahtjev Sindikata Kontrole letjenja da SMATSA poštuje i primjenjuje finasijski plan je apsolutno besmislen, pošto SMATSA sve poslovne aktivnosti sprovodi u skladu sa finansijskim planom SMATSA za ovu godinu. Na sadržinu finansijskog plana za ovu godinu, saglasnost su dale vlade Srbije i Crne Gore”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je zahtjev Sindikata Kontrole letjenja za uvećanje troškovne baze najmanje 12 odsto u odnosu na ovu godinu „tema koja ni u jednoj državi svijeta nije predmet kolektivnog pregovaranja i ne obuhvata sindikalnu borbu za prava zaposlenih, već predstavlja direktno miješanje u vođenje poslovne politike privrednog društva SMATSA i ostvarivanje javnog interesa u oblasti vazdušnog saobraćaja država osnivača“.

“Prilikom planiranja troškova poslovanja za narednu finansijsku godinu, rukovodstvo SMATSA dosljedno primjenjuje odredbe međunarodnih i nacionalnih propisa koje se odnose na SMATSA, usklađuje te troškove sa realnim i održivim prihodima, a sve kako bi se održala finansijska stabilnost poslovanja i pratila odgovorna fiskalna politika vlada država osnivača kompanije”, navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo SMATSA će, kao i uvijek do sada, u saradnji sa predstavnicima osnivača i nadležnim državnim organima, voditi brigu o, kako se zaključuje, odgovornom poslovanju kompanije i o efikasnom ostvarivanju javnog interesa Srbije i Crne Gore u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Aerodromi Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)