test

SKANDAL: U sred turističke sezone država ne može da naplaćuje akcize jer ih nema, distributeri prozvoda u velikom problemu

I. Đoković

22/06/2023

13:55

Turistička sezona je već počela, a ministri i ostali vladini funkcioneri na sva usta se hvale kako će ova 2023. godina biti rekordna po broju turista i prihoda koje će država ubrati od turizma. No, ono što zalazi u rubriku vjerovali ili je podatak da je država ostala bez akciznih markica i akciza i to u sred sezone, čime je distributerima onemogućeno plasiranje proizvoda na tržište, a istoj toj državi da ubira milionske prihode.

Ministarstvo finansija prema nezvaničnim saznanjima portal Standard ne može ubirati prihod od akciza jer istih trenutno nemaju. Nevjerovatno je to da se ovakav skandal dešava u sred sezone koju najavljuju kao rekordnu.

Nemogućnošću izdavanja akciza država je direktno onemogućila distributere da plasiraju svoje proizovede na tržište ali je u isti mah i sebe lišila da ubira milionske prihode.

Portal Standard je nakon saznanja o ovom skandalu odmah kontaktirao Ministarstvo finansija međutim odgovor na pitanja kako se ovo uopšte moglo dogoditi, kad će problem biti riješen, nismo dobili.

Direktna posljedica ne izdavanja i samim naplate akcize je ta da prozivodi ne mogu biti plasirani na tržištu što će rezultirati nestašicom istih, i što je najgore u sred sezone.

Prema posljednim podacima i povećanoj cijeni akciza budžetski priliv je od akciza godišnje bio 22,5 miliona eura. Kad se uzme u obzir povećanje iz februara ove godine ta cifra je mnogo veća.

Država je još 2021.godine povećala akcize na takozvane štetne proizvode, upravo one koji se najviše troše u toku ljetnje turističke sezone.

Alkoholna pića, gazirani sokovi i cigarete donose enormni prihod, koji kad od 1.jula stupi na snagu povećanje cijene akcize na cigarete će svakako biti još veće.

Primjera radi u 2022.godini priliv od akciza na cigarete iznosili su 6,14 miliona eura, na alkoholna pića 1,28 miliona, a na gaziranu vodu 567.521,52 eura.

Sve ove cifre biće na kraju ove godine uvećane jer su akcize poskupjele.

No, kako je sad država u novom problemu jer ne može da izdaje akcize postavlja se pitanje kolika će biti šteta dok ponovo ne počnu sa izdavanjem akciza i samim tim ubiranjem prihoda, i to baš u vrijeme kada je potrošnja što turista što građana Crne Gore povećana zbog turističke sezone.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)