test

Uslovno mišljenje DRI: Nacionalna albanska unija kršila zakone u finansijskom poslovanju

Standard

23/10/2024

14:49

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Nacionalne albanske unije za 2023. godinu. U izvještaju, nadležni Kolegijum DRI, na čelu s predsjedavajućim senatorom Nikolom N. Kovačevićem i članom senatorom dr Milanom Dabovićem, izražava uslovno mišljenje kako o finansijskom izvještaju, tako i o pravilnosti poslovanja unije.

Prema nalazima revizije, Nacionalna albanska unija nije evidentirala troškove zakupa poslovnog prostora u bruto iznosu od 2.265,10€ na odgovarajući način, što je dovelo do kršenja važećih propisa. Revizija je takođe otkrila brojne nepravilnosti u poslovanju unije, uključujući nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kao i Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja.

Nacionalna albanska unija nije odredila način vršenja unutrašnje kontrole, čime je prekršila član 49. Zakona o finansiranju političkih subjekata. Takođe, unija je ostvarila prihode od 16.876,49 eura, što predstavlja pad od 4,92 odsto u odnosu na plan, dok su rashodi bili 8.448,39€, odnosno 52,40% manje od planiranih rashoda. Revizija preporučuje realnije planiranje i korekciju Finansijskog plana.

Unija nije pravilno evidentirala troškove ženske organizacije, a podizanje gotovine sa žiro računa u iznosu od 400 eura zabilježeno je u okviru redovnog poslovanja, bez posebne pomoćne evidencije. Pored toga, tokom 2023. godine, unija je 28 dana imala gotovinu u blagajni veću od zakonom definisanog limita od 2.000 eura, čime je prekršen blagajnički maksimum.

Još jedna značajna nepravilnost odnosi se na neplaćanje poreznih obaveza. Unija nije izvršila uplatu poreskih obaveza na obračunate ukupne troškove zakupa, što je u suprotnosti sa Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica. Izvještaji o obračunatim i plaćenim porezima nisu dostavljeni nadležnom organu.

Revizija je ukazala i na nedostatak pravilnika o službenim putovanjima. Nisu sačinjavani izvještaji sa službenih putovanja u skladu sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih, a putni nalozi Predsjednika Partije su potpisivani od strane njega samog, čime je narušeno razdvajanje odgovornosti. Troškovi upotrebe sopstvenog vozila nisu dokumentovani fiskalnim računima za gorivo, što dodatno ukazuje na nedostatak pravilne evidencije.

Preporuke i obaveze
U skladu s tim, DRI je naložila Nacionalnoj albanskoj uniji da do 17. novembra 2024. godine dostavi Akcioni plan za realizaciju preporuka iz izvještaja, kao i Izvještaj o realizaciji preporuka do 17. aprila 2025. godine. Izvještaj će biti dostavljen na upoznavanje Odboru za antikorupciju Skupštine Crne Gore, kao i Agenciji za sprječavanje korupcije.

Ovaj izvještaj ukazuje na ozbiljne nepravilnosti u finansijskom poslovanju Nacionalne albanske unije, koje bi mogle imati dalekosežne posljedice po njeno funkcionisanje i reputaciju.

Izvor (naslovna fotografija):

DRI

Ostavite komentar

Komentari (0)