test

( Video) Počeo pretovar amonijum nitrata u Luci Bar: Ispoštovane sve bezbjednosne procedure, nema rizika po građane

Standard

17/08/2023

14:07

U Luci Bar juče je počeo pretovar amonijum nitrata ( šalitre). Iako se danima unazad pisalo da postoji velika opasnost, pogovoto imajući u video tragediju koja se prije tri godine dogodila u Bjerutu, kada je zbog neadekvatnog skladištenja eksplodiralo 2.000 tona te supstance, iz Luke bar su saopštili da građani nemaju razloga za brigu, te da se proces pretovara šalitre odvija po najvišim standardima.

“Luka Bar AD je sa svim ljudskim, tehničkim i operativnim resursima u potpunosti spremna da realizuje ovaj zahtjevni posao. Nakon dobijenih potrebnih dozvola, specijalne obuke radnika za rad sa opasnim teretima, izrade Bezbjedosnog plana, kao i pažljivo i detaljno razrađenog procesa rada i tehnologije pretovara, ali i naknadno sprovedenih dodatnih analiza robe, koje su sprovedene na zahtjev kupca kako bismo bili sigurni u kvalitet robe, brod je vraćen na vez, pošto je nekoliko dana proveo na sidrištu. Prebacivanje broda na sidrište je sprovedeno u skladu sa svim bezbjednosnim procedurama koje smo dužni da poštujemo kada se radi o ovakvoj vrsti terete”, navodi se u saopštenju.

Nadležni u barskoj Luci tvrde da je na osnovu rezultata vještačenja i više provjera utvrđeno da se može nastaviti sa pretovarom, uz detaljne preporuke za postupanje u toku manipulacije, kojih će se strogo pridržavati.

Ističu da “Luka Bar” AD već decenijama obavlja pretovar i skladištenje opasnih tereta klase 1 (eksplozivne materije), kao i opasnih tereta klase 3 (nafta i derivati nafte) i da u kompaniji rade stručni ljudi sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa takvim teretima.

“Nakon što smo konačne izvještaje dobili 13.08.2023. g. u Luci Bar smo održali niz sastanaka, na kojima su svi učesnici u radnom procesu, počevši od članova top menadžmenta do lučko-transportnih radnika do detalja upoznati sa svim elementima pretovara amonijum nitrata i spremno započinjemo realizaciju ovog posla na Terminalu Volujica, operativnom vezu 01. Amonijum nitrat sa 34.4% azota. u rasutom stanju. u Luci Bar će se pretovarati na relaciji brod -kamion/vagon (dakle. bez bilo kakvog skladištenja u Luci)”, navode u saopštenju

Podsjećaju da je posao sa amonijum nitratom izazvao veliku pozomost javnosti i navode da Luka Bar AD ovim saopštenjem želi da stavi tačku na sve nejasnoće i spekulacije koje su se prethodnih dana mogle čuti u javnosti, te da su spremni da ugovoreni posao i odrade i da i ubuduće nijedan posao, ma koliko on izazovan i težak bio- neće odbijati.

Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot /Youtube

Ostavite komentar

Komentari (0)