test

Vujović: Kolektivni ugovor radnika Željezara mora ostati ili će radnici imati svoj odgovor

Standard

14/06/2024

13:27

Kolektivni ugovor radnika Željezare mora ostati, u suprotnom radnici će imati svoj odgovor, kazao je aktuelni predsjednik Sindikata te fabrike Ivan Vujović.

Neveo je i da su on i Sindikat prije 15-ak dana od Ministarstva rada i socijalnog staranja dobili potvrdu o reprezentativnosti.

“Očigledno da upravi Željezare i upravi Elektroprivrede nije bitno u kakvom stanju je fabrika već da bi se upravo sa tih problema i njihovog nerada i mogu slobodno reć i neznanja odgovornost prebacuje na Sindikat i na mene lično iz samo jednog razloga da bi se poništio Kolektivni ugovor”, kazao je Vujović za Radio Crne Gore.

On je kazao da oni koji su 30 godina napadali jedne da uništavaju radničku klasu, sada rade pet puta gore. Pitaju gdje je i ko je radio novi biznis plan za Željezaru.

“Zamislite taj paradoks da gospoda koja su 30 godina napadala jedne da uništavaju radničku klasu oni ne da rade to isto nego pet puta gore. Umjesto da su ovdje izašli i pokazali biznis plan i ko je radio onaj biznis plan kada su radnici Željezare ušli u ovu fabriku jer ga nijesu radili ni radnici ni menadžement vjerovatno nije niko ni iz EPCG. Samo pitamo ko ga je radio, da kažu gdje je novi biznis plan koji je prezentovala samo njima nova direktorica”, kazao je Vujović.

Istakao je da su prije 15-ak dana on i Sindikat dobili potvrdu o reprezentativnosti od Ministarstva rada i socijalnog staranja. Smatra da je jedini cilj poništenje kolektivnog ugovora koji je, kaže, posljednja linija odbrane radnika te fabrike.

“Mi smo kada smo ušli u fabriku poslali dokumentaciju Ministarstvu rada i socijalnog staranja i tada dobili rješenje. Smatram da nešto nije bilo ispravno da bi nam to vratili da ispravimo, međutim dobili smo rješenje. Prije 15-dna smo tražili od Ministarstva rada i socijalnog staranja potvrdu i dobili potvrdu o reprezentativnosti Sindikata i mene kao njihovog predstavnika tako da očigledno je cilj da se prvo ja diskreditujem da bi oni uspjeli da ponište Kolektivni ugovor. Kolektivni ugovor je posljednja odbrana radnika Željezare i smatram da bi mnogo važnije bilo da objasne gdje su armaturne mreže gdje su betonski stubovi, gdje u dronovi koji su slavodobitno predstavljani u tim danima kada je trebalo da počne ova Željezara”, kazao je Vuković.

On je u izjavi za Radio Crne Gore kazao i da niko neće da predstavi koliko je odrađeno na solarnoj elektrani, da je jedna završena da je druga pri kraju.

Pita menadžment i zašto nije priključena solarna elektrana na bivšem pogonu Vučionice koja, kako kaže, već godinu čeka priključenje.

“Ovdje sam očigledno jedini problem ja jer nijesam želio da budem njihov predsjednik Sindikata. Da objasne građanima zašto nova izvršna direktorica poziva radnike i nudi im mjesto predsjednika Sindikata. Ako ja nijesam reprezentativan zbog čega to radi”, kazao je Vujović.

Nada se da će, kako je kazao, država stati uz radnike.

“Da neće biti kao u prethodnom periodu da sve one loše privatizacije na kraju plate radnici tako što odu na ulicu a građani plate sve garancije već da će odgovornost napokon snositi ljudi koji su vodili fabrike a ta odgovornost treba da bude u najmanju ruku njihova smjena a pojedinima i krivična odgovornost”, poručio je.

Vujović je dodao da posjeduje svu dokumentaciju o reprezentativnosti.

“Imamo sva rješenja ali su najvažnije pristupnice od 276 radnika koji su pristupili sidikalnoj organizaicji. Ako to nije reprezentativnost ne znam šta bi bilo mjerilo. Jedino da sam bio poslušnik Milutina Đukanovića i ekipe iz EPCG. Ako smo godinu razgovarali s nama. Kolektvni ugovor je potpisan a danas pojedini potpisuju da treba da se poništi a kažu da su uz radnike. To govori o njima. Mogu da ponište kolektivni ugovor ali im mogu poručiti da im ovi radnici neće biti poslušnici i da će se boriti za kolektivni ugovor i svoje radno mjesto”, kazao je Vujović.

Poručuje i da Sindikat i sada ima podršku radnika.

“Nijesam bitan ja ali Sindikat mora da ostane jedinstven i Kolektivni ugovor mora da ostane jer su ga oni popisali. Ako neko želi da ga potpiše to će biti udar na sve radnike na Željezaru a radnici će imati svoj odgovor”, zaključio je Vujović.

Prema pisanju Vijesti, Ministarstvo rada i socijalnog staranja počelo je da razmatra zahtjev menadžmenta EPCG Željezara u vezi sa brisanjem Ivana Vujovića iz registra sindikalnih organizacija i kolektivnog ugovora iz registra kolektivnih ugovora.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Adria.tv

Ostavite komentar

Komentari (0)