test

ZAŠTO ĆUTI UPRAVA AIR MONTENEGRA: Ko su kandidati za izvršnog direktora?

I. Đoković

21/08/2024

07:17

Konkurs za direktora državne avio kompanije Air Montenegro zavšen je 07. avgusta ove godine i od tog trenutka niko se iz Vlade, kao ni iz same kompanije nije oglašavao da saopšti crnogorskoj javnosti koliko je bilo prijavljenih kandidata i kada će odluka o najboljem kandidatu za tu poziciju biti objavljena. Po statutu kompanije ''To Montenegro'', član 17, izvršnog direktora bira osnivač, tj. Vlada, gdje je ministar saobraćaja nadležan za predlaganje imenovanja u resoru saobraćaja.

Portal Standard je poslao pitanja Air Montenegru ali su oni odlučili da ćute i tako uskrate crnogorsku javnost za odgovore.

Standard je pitao Ko su prijavljeni kandidati za poziciju izvršnog direktora?;Kada će biti poznati rezultati konkursa, odnosno kada će biti donijeta konačna odluka o izboru kandidata?; Koje kriterijume će komisija koristiti pri odabiru kandidata za izvršnog direktora?, ali je očigledno kompanija odlučila da nije interes javnosti da zna ove informacije.

Pokušali smo i direktno da kontaktiramo predsjednika Odbora direktora Air Montenegro Tihomira Dragaša upornim pozivima na koje on nije odgovorio, kao ni na poruke sa istim pitanjima.

Nakon ovakvog ponašanja Vlade i resornog ministarstva kao i same kompanije postavlja se pitanje zašto ćute i ne odgovaraju na naše pozive i pitanja, jer se ovakvim djelovanjem baca sjenka na transparentnost cijelog postupka.

  1. Iako se u medijima pojavila informacija da Vlada na poziciji direktora nacionalne avio kompanije vidi Draganu Frantov, koja je inače savjetnica ministra pomorstva Filipa Radulovića, to je prema riječima aktuelne ministarke saobraćaja Maje Vukićević netačno.

“Konkurs za direktora „To Montenegro“ je tek završen i samim tim su netačni navodi da je donijeta odluka izboru gospođe Frantov,” izjavila je ministarka saobraćaja Maja Vukićević.

No, ono što je i dalje obavijeno velom tajne jesu rezultati konkursa, jer javnost i dalje ne zna ko su kandidati prijavljeni za tu poziciju.

Zna se da je Frantov jedan od kandidata, a to je i indirektno potvrdila ministarka Vukićević.

“Ona je angažovana u ministarstvu po ugovoru o djelu za vrijeme dok je na čelu ovog organa državne uprave bio ministar Filip Radulović, a kada je u pitanju potencijalni izbor za direktora kompanije, vjerujem da će odbor direktora imati odgovoran pristup i da će Dragana Frantov imati iste polazne pozicije kao i svi ostali kandidati, kazala je Vukićević.

Ko su ostali kandidati znaju samo u Air Montenegru i Vladi, ali tu informaciju iz njima samo znanog razloga i dalje kriju.

Situacija sa Air Montenegrom, podsjetimo, nije bajna, nezvanične informacije su da je i direktor Mark Anžur smijenjen zbog katastrofalnih poslovnih rezultata.

Prema nezvaničnim saznanjima portala Standard Anžur je u prvih pola godina ”nabio” minus od četiri miliona eura. Navodno je poslovanje Air Montenegra ozbiljno odstupalo od plana koji je postavio Odbor direktora.

Smjena je uslijedila ekspresno čim su se pojavile ove informacije uprkos činjenici da je Air Montenegro na čelu sa Anžurom prošlu godinu završio sa pozivitnim bilansom, no uprkos praksi avio kompanija da poslovne zaostatke nadoknađuju u drugoj polovini, to ga nije spasilo smjene na sjednici Vlade Crne Gore.

Izvor (naslovna fotografija):

Air Montenegro

Ostavite komentar

Komentari (0)