test

Vukićević iz DNP-a glasala protiv, ipak će Vladina biti zadnja

Standard

28/03/2024

06:59

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope dao je pozitivno mišljenje na zahtjev Kosova da postane član te organizacije, a crnogorska predstavnica Maja Vukićević, iz Kneževićeve DNP, glasala je protiv, uprkos zvaničnoj politici Crne Gore.Iz Savjeta Evrope kazali su Pobjedi da se sljedeći korak očekuje 18. aprila, kada će Parlamentarna skupština u punom sastavu glasati o konačnom mišljenju o aplikaciji Kosova.

  • Konačnu odluku donosi Komitet ministara koji okuplja predstavnike vlada – a ne parlamentarce – svih država članica. Ne postoji vremenski okvir za odluku Komiteta ministara – kazali su iz Savjeta Evrope.

Nezvanične informacije srpskih medija govore da bi se to moglo desiti krajem maja.

Poslanik Skupštine Kosova iz redova Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da je izveštaj izglasan sa 31 glasom za, četiri protiv i jednim uzdržanim.

Članica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) koja predstavlja Crnu Goru, Maja Vukićević iz Demokratske narodne partije, glasala je protiv članstva Kosova u SE. Osim Vukićević, protiv su glasala i dva poslanika iz Srbije i jedan iz Bosne i Hercegovine, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras.

Stav Vukićević je suprotan zvaničnom stavu države Crne Gore da podržava članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, ali i potpisanom koalicionom sporazumu o formiranju nove vlasti koji predviđa potpunu usklađenost za politikom zapadnih partnera.

Iz Demokratske narodne partije (DNP), čiji je Vukićević član, ranije je saopšteno da ona ima punu podršku da glasa protiv prijema Kosova u PSSE.

Vukićević je u izjavi za srpski tabloid Alo juče kazala da podršku za ovu odluku ima od građana Crne Gore.

” Ono što je takođe interesantno je da niko od političkih subjekata nije reagovao na prijetnje koje su mi upućene, što dovoljno govori o dvostrukim aršinima, jer se nekada znalo reagovati i na mnogo bezazlenije komentare”, dodala je Vukićević.

Ona je kazala da bi prijem Kosova u PSSE „otvorilo put i drugim spornim teritorijama da traže članstvo u međunarodnim institucijama“.

” Savjet Evrope je savez država, a na međunarodnoj sceni nema konsenzusa o tome da li je Kosovo država. Kosovo kao državu ne priznaje polovina članica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, državnost Kosova nijesu priznale ni pet zemalja Evropske unije, zbog toga bi zaista bio ozbiljan presedan da se desi prijem Kosova”, rekla je.

Vukićević je šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini koju čine tri člana, dva iz vlasti i jedan iz opozicije, i tri zamjenika. Pored Vukićević, članovi su Vasilije Čarapić (PES) i Boris Mugoša (SD), dok su zamjenici Nikola Camaj, Nađa Laković (PES) i Miloš Konatar. U glasanjima učestvuju predstavnici, a u slučaju njihove spriječenosti, glasaju zamjenici.

Za pozitivno mišljenje je potrebna dvotrećinska većina glasova da bi ga Parlamentarna skupština usvojila, pojasnili su iz Savjeta.

Iako je mišljenje Skupštine savjetodavno, konačnu odluku o bilo kojoj aplikaciji za članstvo donosi Komitet ministara.

” Ako odluku donosi Komitet ministara, u formatu zamjenika ministara, potrebna je jednoglasnost; ako odluku donose ministri, u principu je dovoljan glas dvotrećinskom većinom”, navode iz Savjeta Evrope.

Premijer Spajić i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović se još nijesu oglašavali tim povodom dok su potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj i ministar javne uprave, iako im nije nadležnost, čestitali Kosovu pozitivnu preporuku.

DPS: Spajića ucijenili Mandić i Knežević

Svrstavanje Crne Gore na suprotnu stranu od svih ostalih evropskih država na glasanju o pitanju članstva Kosova u Savjetu Evrope pokazuje da je državna politika i formalno postala antievropska, saopšteno je iz DPS-a.

“Maja Vukićević je na Komitetu za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine glasala po instrukcijama Milana Kneževića, a ne prema onome što je strateška orijentacija Crne Gore. Državno rukovodstvo predvođeno Milojkom Spajićem, ucijenjeno podrškom Kneževićeve i Mandićeve stranke, ne usuđuje se da reaguje ni na jedan potez ove dvojice, kojim se veoma tendenciozno Crna Gora opstruira u procesu evropskih integracija. Politika koju prema članstvu Crne Gore u EU imaju lideri bivšeg DF-a ista je kao ona koju je nedavno saopštio ruski ambasador u Crnoj Gori kada je zaprijetio da će se Rusija konfrontirati sa državama Zapadnog Balkana ako postanu članice EU”, naveli su iz DPS-a.

Poruka SD Spajiću, Milatoviću i Ivanoviću: Trepnite ako ste oteti!

Socijaledmokrate su ocijenile da je glasanje predstavnice Crne Gore o pitanju članstva Kosova u Savjetu Evrope pokazatelj da je Sporazum koji su potpisali čelnici parlamentarne većine mrtvo slovo na papiru, te da koalicija Za budućnost Crne Gore uspješno sprovodi svoju agendu i na međunarodnom planu.

Ovakvim činom Crna Gora se, kako dodaju, i formalno svrstala na antizapadnu stranu, pritom remeteći tradicionalno dobre odnose sa našim susjedima.

” Ministre Ivanoviću, premijeru Spajiću, predsjedniče Milatoviću… trepnite ako ste oteti”, poručili su iz SD-a.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Dobrilo Malidžan/ Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (1)

Trile

28 Mar. at 14:32

Ova neodoljivo podseća na mis Pigi ,hahahaa