test

Afera “Tunel”: Kriminal bacio rukavicu u lice državi

Standard

13/09/2023

06:49

Prokopavanje tunela ispod zgrade Višeg suda u Podgorici i ulazak u depo u kome se nalaze dokazi iz brojnih krivičnih postupaka, jedan je od događaja koji dodatno urušavaju ionako slabo povjerenje u rad bezbjednosnih službi, ali i pravosuđa u Crnoj Gori, ocijenio je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović. Istraživačka novinarka Jelena Zorić kaže da na Balkanu svjedočimo fimskim scenama, dok se koordinator Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala Saša Đorđević osvrnuo na propuste u zaštiti suda.Nakon što je prekjuče otkriveno da je depo Višeg suda obijen, predsjednik te institucije Boris Savić juče je javnost obavijestio da je pronađen tunel, koji vodi do stana u Njegoševoj ulici.

“Da se ovako nešto desilo u nekoj drugoj, pravno uređenoj državi, mogli bi govoriti da se desilo nešto nevjerovatno. Na žalost, u Crnoj Gori ovakvi događaji ne iznenađuju. Nakon što smo vidjeli da zaplijenjene cigarete bivaju otuđene i da ponovo završavaju na crnom tržištu, sada vidimo da se i zaplijenjena droga može otuđiti i možda ponovo naći na tržištu”, kazao je Radulović.

Naglašava da je teško vjerovati da se i ova akcija mogla planirati i početi bez unutrašnje logistike.

“Izjava predsjednika Višeg suda tim povodom zvuči, u najmanju ruku, nelogično i neozbiljno. Prvo, neprihvatljiv je i nerazumljiv navod da iz depoa “gotovo ništa ne nedostaje”. Istraga tek treba da utvrdi da li i šta nedostaje, ali i da li je dokazni materijal iz nekog predmeta kontaminiran na bilo koji način”, naglašava Radulović.

On je kazao da javnost trenutno ne zna šta se sve nalazilo u depou Višeg suda, koliko je tu bilo opojne droge, da li je sva ta opojna droga bila predmet vještačenja, koja dokumenta i spisi su bili tu, koji su drugi predmeti bili smješteni u istoj prostoriji.

“I najvažnije da li Viši sud ima urednu evidenciju o svemu navedenom. Takođe, predsjednik Višeg suda ne zna, niti može znati, da li je nešto od predmeta u depou neko zamijenio i da li je dokazni materijal iz depoa kontaminiran na bilo koji način. Dalje, nejasno je na osnovu čega je predsjednik Višeg suda zasnovao sumnje da je tunel prokopan zbog pokušaja bjekstva nekog od okrivljenih ili za neki drugi scenario, a ne za krađu ili uništavanje dokaza. Zato svi navodi predsjednika Višeg suda zvuče krajnje neozbiljno”, kazao je Radulović.

Veselin Radulović Veselin Radulović (Foto: RTCG)

Isto tako, ocjenjuje on, neozbiljna je i neprofesionalna izjava ministra unutrašnjih poslova Fiipa Adžića da se desilo nešto što su najavljivali u prethodnom periodu da može da se desi i da to ima veze sa ljudima koji se pominju kao nosioci buduće vlasti i koji imaju određene veze sa kriminalnim strukturama.

“Ako je ministar policije imao takva saznanja, postavlja se logično pitanje šta je uradio da se tako nešto ne desi, odnosno kako se tako nešto desilo iako je on znao i najavljivao da se može desiti. U uređenim državama ovakav događaj bio bi razlog za momentalne ostavke predsjednika suda i ministra policije. Na žalost, u Crnoj Gori danas sa tih adresa slušamo ovako neozbiljne izjave koje dodatno urušavaju kredibilitet institucija”, rekao je Radulović.

Naglašava da je mišljenja da je krajnje vrijeme da institucije, prije svih državno tužilaštvo i policija, postupe profesionalno i da ovakve slučajeva rasvijetle u potpunosti na način koji će privesti pravdi oganizatore i sve druge aktere ovog događaja, ali i javne funkcionere koji zloupotrebljavaju položaj i ovakve događaje koriste za ubiranje političkih poena u pokušaje kreiranja afera i podmetanja bez dokaza i argumenata.

“Scene iz filmova realnost na Balkanu”

Istraživačkka novinarka iz Beograda Jelena Zorić za Portal RTCG rekla je da je ono što smo gledali u filmovima i serijama o narkokartelima, sada je postalo javna realnost i na Balkanu.

“Ovakve vijesti nas osvješćuju koliko su kriminalci pustili korenje na ovim teritorijama i ne žele nikakve političke promjene koje bi dovele do obračuna sa organizovanim kriminalom”, kazala je Zorić.

Naglašava da je tunel je u blizini ćelija u sudu.

Jelena Zorić Jelena Zorić (Snimak ekrana, Nova)

“Mislim da su možda htjeli i da ubiju nekoga, ko bi došao kao optuženi ili kao svjedok iz pritvora. Zlo se spremalo, svakako. U depou je i 9 i po tona droge – a i razno oružje, koje je već korišćeno”, kazala je Zorić.

Kaže da, ukoliko su oni, koji su kopali tunel, imali logistiku i saradnike i među radnicima suda, u tom slučaju je krađa iz depoa najmanji motiv, zato što su ti, eventualni saradnici, onda mogli da im pribave dio skladištenih dokaza za mnogo manje truda nego što je kopanje tunela.

“U Crnoj Gori se već desilo ubistvo u zatvoru. Snajperista izvan zatvora pucao je u žrtvu dok je bila u zatvorskom dvorištu. Svakako, tunel do sudskog depoa je ogroman skandal, s obzirom na to da je sud smješten u centru grada, pored najvažnijih institucija – Centralne banke, parlamenta, Predsjedništva”, kazala je Zorićeva.

“Tunel pokazao propust fizičkog i tehničkog obezbjeđivanja zgrade “

Koordinator Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) Saša Đorđević za Portal RTCG smatra da je tunel koji je otkriven u zgradi suda u Podgorici ozbiljan propust fizičkog i tehničkog obezbjeđivanja zgrade.

“Posebno je zabrinjavajuće jer je otkriven u blizini sobe za zadržavanje lica i za čuvanje dokaza, uključujući zaplijenjenu drogu i oružje. Očigledno je da su postojali nedostaci u postupanju, registrovanju propusta u radu na fizičkoj i tehničkoj zaštiti suda i u procjenjivanju njihovih negativnih posledica”, kazao je Đorđević.

Saša Đorđević Saša Đorđević (Foto: Medija Centar Beograd)

Zato je, ocjenjuje, ključno da najavljena istraga bude odrađena kako valja i da se utvrde odgovorni i njihovi motivi za kopanja tunela.

“O motivima sada može samo da se pretpostavlja – bjekstvo, krađa ili neko teže krivično djelo. Situacija je još složenija ako je zgrada Višeg suda u Podgorici dio kritične infrastrukture Crne Gore. Trebalo bi da je tako i da je dio sektora za funkcionisanje državnih organa”, kazao je Đorđević.

Dodaje da je fizička i tehnička zaštita objekata kritične infrastrukture složenija i podrazumijeva, po crnogorskom zakonu, kontrolu stanja zgrade barem jednom godišnje i usvojen bezbjednosni plan u kome opisan sistem zaštite, urađena analiza rizika i propisane mjere obezbjeđivanja objekta.

“Izgleda da su objekti važni za funkcionisanje pravosudnog sistema u Crnoj Gori na meti imajući u vidu, na primer, da su pronađeni i dronovi u blizini zatvora u Spužu”, kazao je Đorđević.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Uprava policije

Ostavite komentar

Komentari (0)