test

Akcija gašenja više požara u Gusinju (FOTO-VIDEO)

Standard

20/02/2024

22:58

Uslijed učestalih požara na otvorenom prostoru u opštini Gusinje koji nastaju zbog paljenja biljnih ostataka, trske, suve trave i rastinja na imanjima, iz Opšine upozoravaju građane da se ovakvi požari veoma brzo šire i da ugrožavaju objekte u ovim područjima. Takođe, ogromne su posledice za biljni i životinjski svijet u prostorima zahvaćenim vatrom.

Načelnik Službe zašite i spašavanja Gusinje Sead Radončić kazao je, za portal Standard, da su danas imali pet intervencija na više lokacija na teritoriji opštine i da se vatra širila u blizini porodičnih kuća. 

“Danas smo imali pet intervencija na više lokacija i to u selu Dolji, mjestu Dosuđe, selu Grnčar blizu restorana Ada, zatim u Vrela i na Beglucima.  Zbog širenja vatre blizu kuća na par metara, imali smo dvije intervencije. Sve intervencije su bile na otvorenom.”, kazao je Radončić.

Načelnik Radončić naglasio je da su intervencije uspjesno završene ali da je šteta velika. 

“Intervencije su uspješno završene ali je u mjestu Vrela opožarena teritora iznosila je 10 hektara.” 

Mjesto Vrela /  IZVOR: Služba zaštite i spašavanja Gusinje

Veliki broj intervencija neminovno uzrokuje enormno velike troškove materijalno-tehničkih i finansijskih izdataka, kao i angažovanje većeg broja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, nakon lokalizovanja i gašenja požara tim intervencijama.

 Članom 119. Zakona o zaštiti i spašavanju (“Službeni list Crne Gore”, br. 013/07, 005/08, 086/09 od, 032/11, 054/16) Novčanom kaznom u iznosu od 30 eura do 1.000 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako: loži vatru i ostavlja zapaljene predmete na mjestima na kojima postoji povećana opasnost od izbijanja i širenja požara (u parkovima, putnim pojasevima i na drugim mjestima na kojima postoji sasušena trava, lišće i drugi lako zapaljivi predmeti i materije). 

 “Apelujemo na građane da poštuju zabranu spaljivanja biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, kako ne bi ugrozili sebe i ostale građane i njihovu imovinu.” , navodi se u apelu Opštine Gusinje i Službe zaštite i spašavanja Gusinje.

 IZVOR: Služba zaštite i spašavanja Gusinje
 IZVOR: Služba zaštite i spašavanja Gusinje
 IZVOR: Služba zaštite i spašavanja Gusinje
Izvor: Amra Omeragić
Izvor (naslovna fotografija):

IZVOR: Služba zaštite i spašavanja Gusinje

Ostavite komentar

Komentari (0)