test

Artan Kurti tužio M portal: Glavna rasprava u Osnovnom sudu 29. aprila

Standard

26/02/2024

14:41

U Osnovnom sudu u Podgorici danas je održano pripremno ročište u predmetu po tužbi bivšeg generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artana Kurtija protiv M portala i odgovorne urednice Danice Nikolić. Kako je saopšteno iz Osnovnog suda, biće održano saslušanje Artana Kurtija i Danice Nikolić, u svojstvu parničnih stranaka, a glavna rasprava je određena za dan 29. april u 11.45 sati.

“Artan Kurti, bivši generalni inspektor ANB-a, podnio je tužbu protiv “M portal” DOO i odgovorne urednice Danice Nikolić, zbog naknade nematerijalne štete, a povodom objavljivanja teksta dana 15.09.2023. godine, na web portalu “M portal” pod naslovom “ANB za godinu dana nije dostavila SDT-u ni jedan dokaz”, u okviru kojeg teksta su objavljene i sljedeće informacije: “…Budući bez ikakvog znanja i iskustva o tim poslovima, a sa ogromnom ambicijom da postane “Džems Bond”, aktivnosti Kurtija bile su predmet podsmijavanja po podgoričkim kuloarima gdje se uveliko pričalo o njegovoj “ofanzivnosti”…Na taj način je, suprotno svim zakonima i profesionalnim pravilima dekonspirisao interesovanja i podatke agencije, te unizio službu koja je postala predmet ismijavanja. Najčešće pod dejstvom alkohola Kurti je po podgoričkim i ulcinjskim kafanama otvoreno govorio o interesovanjima agencije, kao i njenim saznanjima o pojedinim licima i pojavama. Posebna specijalnost mu je bila spletkarenje vezano za pojedine kolege koje je smatrao neprijateljima, čemu je pribjegavao u momentima kada procenat alkohola, ali i kokaina u krvi dostigne veće vrijednosti…”, saopšteno je iz Osnovnog suda.

Zbog navedenog, kako su istakli u Osnovnom sudu, Kurti u referatu tužbe ističe da već u dužem vremenskom periodu trpi javne udare na sebe i svoj integritet, degradaciju svoje ličnosti, pozivajući se na Ustavna načela, Evropsku konvenciju, kao i pozitivne propise kojima se uređuje navedena oblast.

U konačnom je predložio da sud usvoji tužbeni zahtjev te da mu na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti isplati iznos od 1.100,00 eura, sa pripadajućom zakonskom kamatom.

“Tuženi su u odgovoru na tužbu predložili sudu da odbije tužbeni zahtjev tužioca, budući da su njegovi navodi istaknuti u tužbi u cjelosti neosnovani, paušalni, netačni i da su očigledno usmjereni na poboljšanje položaja tužioca u ovoj pravnoj stvari, ukazujući da iz prakse Evropskog suda za ljudska prava proizilazi da su granice prihvatljive kritike šire kada je u pitanju političar, nego što je to slučaj sa običnim građanima, odnosno da političar mora da pokaže veći stepen tolerancije”, naveli su u Osnovnom sudu.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)