test

(VIDEO-FOTO) Protest ispred SDT-a: “Čime Novović drži u šaci Borisa Savića?”

Standard

11/05/2024

18:22

Građani se po treći put okupili ispred Specijalnog državnog tužilaštva, zbog revanšizma u slučaju bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Na početku protesta intonirana je državna himna Crne Gore.

“Ođe smo jer nas hapšenja kao jeftine pučke zabave, još više od petparačkih krimića, podsjećaju na jednom već otpaćene i preživljene Jusovače, Bogdanov Kraj, podrume Vladina Doma, žicu za nejač na otvorenom na Čevu, na Lepoglave i Zenice, na zloglasni kolašinski četnički zatvor i sud… Ova zemlja i danas sa sobom nosi i dobro pamti one davno raskinute lance ropstva”, poručio je nekadašnji predsjednik mladih LSCG i crnogorski intelektualac Peđa Vušurović tokom današnjeg, trećeg po redu, protesta za odbranu prava bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Vušurović je na protestu poručio da je svaki potpis na apelu, svaki dignuti crnogorski glas, svaki apel slobodnoga svijeta i svako od prisutnih ispred SDT „po jedno moralno jemstvo da Milivoje Katnić neće nikud i da je spreman da se suoči sa optužbama po zakonima svoje domovine“.

“Po zakonima crnogorske države, iako joj svakoga dana i sve više i sudstvo i tužilaštvo, čast sve rjeđim izuzecima, rade – na daljinsko navođenje! U Crnoj Gori danas – Dahije nas tuže, dahije nam sude! Zabataljene su danas u Crnoj Gori terazije boginje pravde u korist beogradskih Terazija Aleksandra Drugog i po svom srednjem i velikom dometu slavne ruske demokratije”, istakao je Vušurović.

ZAPAD KO ZAPAD – ŠIROM ZATVORENIH OČIJU

Ocijenio je da „Zapad ko Zapad“ – „širom zatvorenih očiju samo ćuti i gleda“.

“Nijesmo mi danas ovđe zbog optužbe i presude, za koje im Katnić stoji na biljegu, nego tretmana, njihove zle namjere i pravde! Dok oni broje voćke po Nahiji, jedan nadasve bastašan Crnogorac, na pragu sedamdesetih, za kojeg, što i sami znaju, bijeg i povlačenje nijesu opcija, možda broji svoje posljednje sate. Mrtav bi bio Crnoj Gori na ponos, a Vama na grijeh! Preteško breme i za savjest koje nema! Ovđe smo jer vidimo da su „Crnogorci krivi jer misle da je Crna Gora njihova Crna Gora”! Ovđe smo jer nas hapšenja kao jeftine pučke zabave, još više od petparačkih krimića, podsjećaju na jednom već otpaćene i preživljene Jusovače, Bogdanov Kraj, podrume Vladina Doma, žicu za nejač na otvorenom na Čevu, na Lepoglave i Zenice, na zloglasni kolašinski četnički zatvor i sud… Ova zemlja i danas sa sobom nosi i dobro pamti one davno raskinute lance ropstva”, podvukao je Vušurović.

On je poručio da je Katnić kriv što je 2016. spriječio „nastavak bombaške afere i sunovrat crnogorske države odgodio za četiri godine“

“Kriv je Katnić što su „ruku pravde“ morali dodatno da bilduju do ljetnje izborne sezone 2020. godine, da bi je prinijeli pod grlo crnogorskom suverenitetu. Dok nam preporučuje i najavljuje repertoar, dosadna čak i premijeru, ruka pravde nije u kesi kokica, već odavno masna od nespaljenih cigareta! Istovremeno, morem pluta jedna mala barka, prekrštena da se naježiš…No, tom gomilom rđe koja je skupo koštala Crnu Goru, Tužilaštvo nema kad da se bavi od međa porodice Katnić”, ukazao je Vušurović.

Dodao je i da je Katnić kriv „što je s umišljajem promašio vrijeme u kojem njegov epski kodeks više ne stanuje“.

SAT CUKA, URA OTKUCAVA

“Priznajte, da Vam je Milivoje kriv, jer je bio bedem! Kriv je Katunjanin Milivoje Katnić, što je s umišljajem promašio vrijeme, u kojem njegov i naš epski kodeks više ne stanuje, a oni krivi i za prezir jer su promašili temu, krijući iza nje suštinu utamničenja kao iza zavjese! No, majka kukavice ne plače… Zato je Milivoje Šaletin Katnić i pod Veljim Brdom – za njih planina! Milivoje Katnić je, ni idealan ni bezgrješan, danas, ovakvim stavom i držanjem, naslijeđenim, porijeklom i rođenjem dosuđenim, njemu jedino mogućim i svojstvenim – slobodni zatočenik usužnjena sloboda”, poručio je Vušurović.

Dodao je da je Katnić na ivici snage.

“Puštite ga otud, da opet bude samo, jedino i tek građanin Milivoje Katnić, pod optužbom koju mu je odavno sastavila i vama naložila Vaša štampa, pa u Vašoj sudnici, šta ko ponese! Djela, gospodo, a ne riječi! Preko stola i presude, a ne rešetaka i osude! Katnić je i na ivici snaga i posljednjim damarima pokazao i pokazuje da mu basta, sad je do Vas! Sat cuka, a ura otkucava… Da je vječna Crna Gora”, zaključio je Vušurović.

BITKA ZA POTOMKE

Protestu se pridružila i snaha bivšeg glavnog specijalnog tužioca Biljana Katnić. Ona se prisutnima obratila saopštivši da danas, ona i njena ćerka, dijele rođendan, te da im je jedina želja da Katnić izađe na slobodu.

“Danas mi je 55. rođendan, a tačno prije 31. godinu dobila sam najljepši poklon – crnogorsku šćer. Danas dva rođendana. Danas i ja i ona, i svi mi, imamo samo jednu želju – želju nad željama: da nam moj đever živ, iako narušenog zdravlja, izađe na slobodu. Želim da Milivoje opet zagrli svoju Dariju, a bože zdravlja u avgustu još jednu princezu. Želim da se opet okupljamo u našoj oazi mira, u našoj Barjamovici, na ognjištu koje nam ostaviše Saleta i Ikonija”, navela je Biljana Katnić.

Kazala je da su njihovi prijatelji i kumovi svih ovih dana pokazali da su iskreni prijatelji njihove porodice

“Prekjuče je moje srce dirnula pjesma profesora Sretena Vujovića. A ja ću danas ovako: Oj đevere sabljo britka i ovo je naša bitka. Bitka za tebe, za sve nas, tvoja i naša, za naše potomke. Molim se sjutrašnjem danu Svetom Vasiliju Ostroškom da nam ispuni najveću želju, nad željama. Ovo je iz moje duše i moga srca” poručila je Biljana Katnić.

ČIME NOVOVIĆ DRŽI U ŠACI BORISA SAVIĆA?

Tužioca Vladimira Novovića danas pitamo čime drži u šaci predsjednika Višeg suda Borisa Savića, poručila je građanska aktivistkinja Svetlana Pajović Musić, ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) tokom današnjeg, trećeg po redu, protesta za odbranu prava bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Pajović Musić je poručila da Milivoje Katnić nije samo ime i prezime – već simbol nepravde koja nas prati, simbol otpora i prkosa zlim naumima besčašća i izdaje.

“Razmjeru nepravde zavjereničke grupe koja gazi zakone, i u staljinističkom stilu vrši progon, dokazuju njegova pisma u kojima sa stanovišta struke precizno sve objašnjava. Tako se i za priču o psihijatrijskim vještačenjima za koje je VDT tvrdilo da se nijesu desila, ispostavilo da je laž”, istakla je Pajović-Musić.

Kako funkcioniše naše pravosuđe, prema njenim riječima, govori činjenica da na jednoj strani imamo Katnića i Čađenovića koji su utamničeni bez optužnica i dokaza dok s druge strane imamo situaciju da su osobe koje su optužene za pokušaj njihovog ubistva puštene da se brane sa slobode.

“Danas pitamo tužioca Novovića čime drži u šaci predsjednika Višeg suda Borisa Savića? Da li je zbog onoga što se nalazilo u depou Višeg suda, a krije se od javnosti, zbog čega je i prokopan tunel, a krivaca nema? Zašto je tužilac Novović sakrio da je sudija Višeg suda Goran Šćepanović pod finansijskom istragom Sudskog savjeta, pa bi samim tim trebao biti izuzet iz svih slučajeva”, naglasila je ona.

Okupljeni su zviždali i uzvikivali „fašisto“.

Postavlja se pitanje, kako je dodala Pajović-Musić, je li to zbog toga da bi slao ljude u pritvor po njegovim naredbama.

“Imajući u vidu da je od strane tuzioca Šoškića (koji je poznat pod imenom „stručnjak za nezakonitosti“) postojao animozitet prema Katniću jer je on bio protiv njegovog izbora na mjesto specijalnog tužioca, postavljamo pitanje: kako se baš ta grupa ljudi u pravosudnom lancu našla da ga oni optužuju, tamniče ga i sude mu bez presude”, upitala je Pajović Musić.

Ona je zahvalila na podršci Crnogorskom helsinškom odboru (CHO), Fakultetu za crnogorski jezik I književnost (FCJK), Centru za monitoring i istraživanje (CeMi) kao i crnogorskim medijima: Pobjedi, Anteni M, Portalu Analitika, Standardu, M portalu, CDM, Televiziji E , Televiziji 777, te ostalim medijima koji su korektno prenijeli proteste.

“Danas se apelu da mu se omogući da se brani sa slobode, pored brojnih obraćanja dijaspore, pridružio i slovenački i hrvatski PEN centar kojem zahvaljujemo”, istakla je ona.

GLASNA I SRAMOTNA ĆUTNJA BJEKOVIĆA I NVO

Ukazala je na to da se, ipak, ne može zahvaliti ombudsmanu Siniši Bjekoviću, kao ni NVO organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava na ovoj, kako je rekla, glasnoj i sramotnoj ćutnji.

“Žao nam je što se ne možemo zahvaliti ombudsmanu, kao ni NVO organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, čime su se pridružile zavjereničkoj grupi da svojim ćutanjem budu saučesnici u ovoj istoriskoj pravosudnoj nepravdi”, navela je Pajović Musić.

Okupljeni poruku Pajović podržali zvižducima.

Podsjeća da je danas 28. dan od kada je Katnić stupio u štrajk glađu, a da je već šest dana od kada je stupio i u štrajk žeđu.

“Prozivamo i kolege tužioce i sudije, koji su zaboravili na profesionalnost i pravdu, od pasjega straha za svoje fotelje da ne budu sljedeći na Novovićevom spisku”, dodala je građanska aktivistkinja.

Kazala je da osveta za državni udar postaje oružje u rukama tužilaca i sudija na prethodno dobro pripremljenom terenu medijske hajke i linča Milivoja Katnića.

“Zar ste mislili da će narod ćutati na ovakvu nepravdu, i na ovakvo sramotno postupanje kojim se gospodinu Katniću i gospodinu Čađenoviću uskraćuju prava koja su dostupna svakom drugom pritvoreniku? One koji nas ne razumiju pitamo možete li zamisliti svoju djecu i iza rešetaka 17 mjeseci bez dokaza i optužnice? Ili svoga oca koji štrajkom glađu i žeđu brani svoje dostojanstvo i osnovna ljudska prava”, pitala je Pajović Musić.

JEDNO ZA MANDIĆA I KNEŽEVIĆA DRUGO ZA KATNIĆA

Smatra da opravdanja tipa „ko zna što su činjeli“ i „neka ih tamo“, ne prihvataju i neće nikada, jer je, kako je dodala, svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

“Svi trebaju da imaju ista prava, a oni ih nemaju! U državnom udaru 2016. godine tadašnji VDT Stanković izdaje obavezujuće uputstvo da se četnički vojvoda Mandić i Knežević brane sa slobode. A u ovom slučaju isključena je mogućnost da se ista prava primjene i na gospodina Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića”, napomenula je ona.

URGENCIJE BEZ ODGOVORA

Podsjetila je da je CEMI uputio tri urgencije za odobrenje posjete Katniću i da odgovor još nijesu dobili.

“Dok, sa druge strane u istom danu se Dušku Kneževiću odobrava posjeta dostavljenog popa Crkve Srbije. To nam jasno govori kakvu poruku šaljete i kakve su vam namjere. Zato smo i danas opet tu i bićemo vazda đe nepravda ućeruje strah, ali kome može. Nama, ne može! Ni sada, ni nikada. Da je vječna Crna Gora!”, poručila je Pajović Musić.

PERFORMANS

Okupljeni su izveli performans „pranja krvavih ruku“.

Aktivistkinja Ivana Pajović je kazala da tim performansom poručuju Novoviću, Markovću, Šoškiću i svim koji su u tužilačkom i sudskom lancu da će odgovarati za sve što se desi ukoliko bude koban ishod po Katnića. Ovo se, dodaje odnosi, i na ministra Andreja Milovića.

“Koji sramotno izjavi da je štrajk glađu Katnićeva volja i ukoliko se desi najgore, da je sam za to kriv. E pa poručujemo mu da nije tako i da ćemo se boriti i istinu i pravdu išćerati đe god treba. Ponavljam, po presudama Suda iz Strazbura, smrt nastala štrajkom glađu smatra se ubistvom od strane države ” istakla je Pajović.

Kupljeni su u glas uzvikivali „ubice“.

“Ovakvom žrtvom Katnić pokazuje i svima drži moralni čas kako se drži riječ, poštuje čojstvo i junaštvo. Ima jako malo vremena da se spasi život Katnića i zato čekamo: da vidimo što će da se desi. Nas neće ućutkati i mi nećemo stati. Mi smo tek počeli da se okupljamo. Tek ćemo da pokažemo od čega su Crnogorci satkani, da ne mogu sve da nas ućutkaju davajući plate, apanaže i pohvale za sinove. Mogli su zbog posla za sina izgubili budućnost za unuka. Katnić svojim tekstom pokazuje da Crnogorci kad je činjenje nepravde nad njima – niti se mogu niti će se ućutkat. Dokazaće se sve što treba da se dokaže: da je nevin, samo da se spasi njegov život. Mi svi okupljeni poručujemo: pomno pratimo i nećemo stati.” istakla je Pajović.

„Tužilaštvo = inkvizicija“

“Tužilaštvo = inkvizicija“ – glavna je poruka sa današnjeg, trećeg po redu, protesta za odbranu prava bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Okupljeni građani pitaju zašto Katnić nema prava kao drugi, ali i poručuju da je iživljavanje prema njemju neoprostiv zločin.

Katnić je 14. aprila, uz nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, uhapšen zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj skidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru tadašnjem šefu kriminalne organizacije iz Beograda Veljku Belivuku i njegovom kompanjonu Marku Miljkoviću.

On već 28 dana štrajkuje glađu zbog političkog progona, a šest odbija i vodu zbog toga što specijalni tužilac Miloš Šoškić i sudija za istragu Goran Šćepanović u kontinuitetu krše njegova zakonom garantovana prava, ali i pokušavaju da osujete njegovo učešće u postupku i saslušavanje svjedoka u istrazi koja se vodi protiv njega.

Građani su tokom prethodnih protesta izveli dva performansa. Prvi put su prosuli crvenu boju koja simbolizuje „crnogorsku krv“, a onda i zapalili svijeće za korumpirane institucije i „umrlo pravosuđe“.

Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: STANDARD

Ostavite komentar

Komentari (0)