test

FOTO/VIDEO Protest građana: “Kome treba mrtav Milivoje Katnić?”, u rukama SDT su tragično preminuli Ustav, zakoni i ljudska prava

Standard

09/05/2024

15:18

Građani, zajedno sa porodicom i prijateljima Milivoja Katnića okupili su se ispred Specijalnog državnog tužilaštva, gdje počinje protest `Milivoje Katnić - presuda bez optužnice i bez suda` i `Smrt fašizmu - život Milivoju Katniću`.Drugi protest za odbranu bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića okupio je još više ljudi.

Okupljeni građani traže da se Katniću dozvoli da se brani sa slobode, nakon što je 14. aprila uz nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, uhapšen zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj skidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru tadašnjem šefu kriminalne organizacije iz Beograda Veljku Belivuku i njegovom kompanjonu Marku Miljkoviću.

Na početku protesta intonirana je državna himna Crne Gore.

Građani su protest započeli zvižducima i uzvikuju: “Izdaja” i “Ubice”.

Građanska aktivistkinja Svetlana Pajović Musić pozvala je okupljene da, kako je rekla, zapale svijeću za umrlo pravosuđe.

“Katnić već 26 dana štrajkuje glađu, a odbija uzimati i vodu. S bozirom na njegovo stanje,može se svaki čas očekivati da će se njegova agonija završiti tragičnim ishodom. Protiv njega se vodi montirani proces, jer je osuejtio pokušaj državnog udara koj ije organizovala ruska obaviještajna služba”, kazala je Pajović Musić.

Ona je dodala da je Katnić odlučio da štrajkuje glađu i žeđu do smrti jer su motivi njegovog hapšenja politički i jer je u režimskim medijima unaprijed osuđen.

“Svoj protest je radikalizovao jer mu je glavni tužilac u maniru staljinistučkih tužilaca nametnuo branioca koji je blizak s akterima državnog udara.Milivoje Katnić bi u svakoj demokratskoj zemlji zbog činjenice da je uhapsio desetine kriminalaca i jer je spriječio krvavi građanski rat bio osoba sa najvećim državnim počastima”, istakla je ona.

Apelovala jena javnost, stranke, ombudmsana, predstavnike demokratskih zemalja da javnim govorom naprave pritisak da se sačuva njegov život.

“Ogoljen je čin bezobzirne osvete koji ugrožava građanski poredak i mir u Crnoj Gori.Ukoliko se ne zaustave progoni crna gora će potpnuti u bezakonje”, poručuje Pajović Musić.

Radončić: Katnić prolazi tešku golgotu, pitanje je sata ili dana kada će otići na bolji svijet

Novinar i publicista Šeki Radončić naglasio je da ovaj protest pokazuje da baklja crnogorske hrabrosti neće biti ugašena ni u ovim vremenima.

– Danas smo se okupili ovdje zbog teške golgote koju prolazi Katnić. To je primjer nečovječnog postupanja – napominje Radončić.

Ukazao je na njegove godine, zdravstveno stanje a da je u prtivoru bez dokaza i prije samog suđenja.

U slučaju njegove smrti otvara se prostor za ispitivanje odgovornosti oni koji su tome doprinijeli. Pitanje je sata ili dana kada će otići na bolji svijet. Tužioci krše njegova elementarna prava a to je fer postupak – izričit je Radončić.

Podsjeća da brutalna hajka na Katnića nije od juče, već od 2016. godine kada je spriječio pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

“Kada je planirano krvoproliće u režiji Putina. Dolaskom prorsuke vlasti u Crnoj Gori on je medijski satanizovan, pa smijenjen i penzionisan. A nakon toga je ubapšen kao član kriminalne organizacije – od vjerovali ili ne samo dva člana. Crna Gora će jednog dana podići spomenik Katniću za sve što je učinio za sprječavanje državnog udara i krvoprolića u državi. Siguran sam da će se jedna ulica na Cetinju zvati po njegovom imenu”, rekao je Radončić.

Istakao je da se radi o montiranom procesu.

“Nadljudska borba Katnića govori da svako zlo vrijeme izbaci na površinu svoje heroje. Milivoje Katnić je postao simbol protiv loše i korumpirane vlasti, simbol građanske hrabrosti i žrtvovanja za svoju čast i čast svoje porodice i u konačnici Crne Gore”, poručio je Radončić.

Rekao je da će pozvati vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da izda uputstvo GDT-u Vladimiru Novoviću i dozvoli da se Katnić brani sa slobode.

“U suprtonom će i on snositi odgovornost za sve što će se Katniću dogoditi. Kao i tužilac Šoškić”, zaključio je Radončić.

Lompar Huter: Katnića neće naslijediti tišina

Građanska aktivistkinja Hajdana Lompar Huter kazala je da, umjesto da slave Dan pobjede nad fašizmom, danas ih okuplja nepravda i kršenje osnovnih ljudskih prava.

“Danas smo ovdje da dignemo glas protiv najpoganijeg činjenja u istoriji crnogorskog pravosuđa. Nastavlja se urušavanje ustavnog poretka i nemilosrdno gaženje Ustava. Ovog puta progonom Katnića i Saše Čađeovića”, istakla je Lompar Huter.

Ona je pitala ima li još đe u Evropi slučaja da su heroji pravosuđa, koji su spasili državu od državnog udara, pod palicom rusko-srpskog sveta.

“Nema. Jer je ovo osveta i montirani proces gdje se došlo da se vrši finansijska istraga mjerenje naslijeđenog zemljišta, brojanja krtola… “, navela je Lompar Huter.

Ona je upitala ombudsmana Sinišu Bjekoviću đe je odgovor na Katnićevo kršenje ljudskih prava.

“Opet glasno ćuti Bjeković, ili možda po naredbi spava. A nama građanskim aktivistima crtaju mete i prijete tužbama zbog slobode govora koje oni nazivaju pritiskom na tužilaštvo”, dodala je ona.

Lompar Huter je poručila vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću, glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću i državnom tužiocu Milošu Šoškiću i sudiji Goranu Šćepanoviću da su Ustav i zakoni sveto pismo o koje se nijesu, niti će se ikada ogriješiti.

“Poručujemo i kvazinovinarima i drugim da nas nije strah njihovih komandanata i četničkih vojvoda i ptiomaca 63. Padobranske i ostalih agenata s mantijama i bez njih”, istakla je ona.

U ime predaka i potomaka, poručuje Lompar Huter “mi smo čuvari Crne Gore”.

“Mi smo na strani pravde, a đe ste vi?! Znaju li velji pravnici da se po presudama suda u Strazburu smrt štrajkom glađu smatra ubistvom od strane države? Džabe nižu vještake psihijatrijske struke u namjeri da te ludim proglase. Neće moći! Neće te naslijediti tišina! Smrt fašizmu i revanšizmu! Da je vječna Crna Gora “.poručila je Lompar Huter.

Građani su na kraju protesta simbolično zapalili svijeće za okupirane institucije. Protestu su, pored ostalih, prisustvovali i funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Boris Muratović, predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora (CHO) Miodrag Vlahović kao i predsjednik Savjeta za elektronske medije Ranko Vujović.

Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: STANDARD

Ostavite komentar

Komentari (0)