test

Zoran Radović novi predsjednik Višeg suda u Podgorici

Standard

17/05/2024

18:51

Na današnjoj sjednici Sudskog savjeta Zoran Radović izabran je za predsjednika Višeg suda u Podgorici.

Na toj funkciji on će zamijeniti Borisa Savića.

Sudije Vesna Kovačević, Zoran Radović, Amir Đokaj i Predrag Krstonijević bili su prijavljeni kao kandidati.

Ranije danas na sjednici Almir Đokaj je kazao da je dosljedna i konzistentna sudska praksa, i ujednačavanje kaznene politike značajno sa stanovišta vladavine prava.

“Smatram da to nije dovoljno i da povjerenje građana u rad sudova se stiče i na način što će u jednakim uslovima sud suditi jednako, a u različitim različito. Praćenje i analiziranje sudske prakse treba da bude tako da ne utiče na samostalnost i nezavisnost sudija. Odjeljenje sudske prakse treba da afirmiše da sve sudije se pridržavaju i odluka i pravnih stavova u onom djelu u kojem se moraju pridržavati”, kazao je on.

Naveo je da se u tom odjeljenju sudske prakse “mora posebno voditi računa o primjeni prakse Evropskog suda za ljudska prava. Ako na adekvatan način pratimo praksu tog suda, mogli bismo preduprijediti da ubuduće u CG ne dolazi do povrede tih prava”, istakao je on.

Sjednica je počela u 14 sati.

Javni oglas za izbor novog predsjednika raspisan je 25. decembra prošle godine.

Osim toga, najavljeno je da Sudski savjet razmatra produženje angažmana Vanji Vujović, sutkinji Osnovnog suda u Podgorici, u Registru Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Ostavite komentar

Komentari (0)