test

(VIDEO) Bogatstvo narodne igre i tradicije: Folklorni spektakl na Trgu nezavisnosti okupio preko 800 igrača

Standard

13/06/2024

09:35

Turistička organizacija Glavnog grada Podgorica u saradnji sa Udruženjem folklornih ansambala Crne Gore – Regija Podgorica sinoć je na podgoričkom Trgu nezavisnosti organizovala tradicionalno folklorno veče `Svi plešemo, srce igrom darujemo`.Velikom koncertu na Trgu nezavisnosti prethodio je defile 13 folklornih ansambala sa teritorije Podgorice Hercegovačkom, Njegoševom i Ulicom slobode kao i zajedničko kolo koje je na trgu zaigralo preko 800 igrača.

“Danas smo tu da proslavimo bogatstvo kulturne baštine, narodne igre i tradicije koja je oblikovala identitet našeg naroda. Želim da ova slika mladosti, ljepote i igre bude slika Trga i grada koja će obići svijet. Turistička organizacija Podgorice će svakako biti tu da podrži ovakve i slične manifestacije koje imaju za cilj unapređenje kulturne ponude i kulture, a samim tim i turizma u Glavnom gradu;” poručio je direktor TO Podgorica, Dragan Grnović u svom uvodnom obraćanju.

Foto: MediaBiro

Grnović se ovom prilikom zahvalio Udruženju folklornih ansambala koji su se u velikom broju odazvali da učestvuju u ovoj manifestaciji i istakao da se nada da će se ova saradnja uspješno nastaviti i narednih godina.

Zadovoljstvo zbog ovako kvalitetne saradnje istakao je i predsjednik Udruženja folklornih ansambala Crne Gore, Jovica Kaluđerović.

“Ovo je jedan vid čuvanja nematerijalnog kulturnog blaga Crne Gore. Ansambli su se pripremili, biće sjajan program za sve vas, tako da vam ostaje samo da uživate,” naveo je Kaluđerović na početku manifestacije.

Povezani članci

Nakon uvodnih obraćanja uslijedio je višesatni folklorni program tokom kojeg su mnogobrojni posjetioci okupljeni na Trgu nezavisnosti uživali u najrazličitijim spletovima tradicionalnih igara koje su folklorni ansambli maestralno izvodili.

Na manifestaciji su učestvovali: KUD,, Crvena stijena”, ANIP,, Đurđevdansko kolo”, KUD ,, Duga Montenegro”, AKUD ,,Mirko Srzentić”, FA ,,Crna Gora”, FA ,,Podgorica”, FA ,,Vila”, KUD,, Mladost”, FA KIC,,Budo Tomović”, KUD ,,Aluminijum”, FA ,,Podgorički oro”, FA ,,Treće doba”, KUD,,Ljubo Božanović” i Vojni orkestar Gardijske čete Vojske Crne Gore.

Foto: MediaBiro

“Mislim da je veliki praznik kulture danas na Trgu nezavisnosti. Mislim da je Crna Gora danas pokazala da je multietnička, multikonfesionalna… Svi narodi u Crnoj Gori su danas ovdje u jednom zajedničkom kolu. To je nešto neprocjenjivo,” naveo je umjetnički direktor FA “Crna Gora”, Sreten Kaluđerović.

Zadovoljstvo što su bili dio sinoćnje manifestacije izrazio je i umjetnički rukovodilac Ansambla narodnih igara i pjesama “Đurđevdansko kolo”, Hadži Milisad Tmušić.

“Ova priča zahtijeva podršku i upućujemo zahvalnost Turističkoj organizaciji Podgorica što je stala iza jedne ovakve manifestacije. Nadamo se da će neke veće instance, prije svega država, prepoznati ovaj potencijal i koliko je ovo značajno za jednu državu. Pogotovo zato što je večeras ovdje preko 800 ljudi obučenih u narodne nošnje, a od toga su veliki procenat djeca i omladina. To bi državi trebao da bude jedan dobar input i signal da treba da se okrene ovoj grani kulture i pomogne na svaki mogući način da sklanjamo djecu sa ulice, da ih učimo pravim vrijednostima, tradiciji i kulturi naše države i našeg naroda,” kazao je Tmušić.

Foto: MediaBiro

Na važnost ovakve manifestacije ukazali su i sami posjetioci koji su bili oduševljeni talentom igrača i ljepotom tradicije koja je prezentovana na podgoričkom trgu.

“Ovo jeste jedan od najljepših vidova čuvanja i prezentacije naše tradicije, regiona, naše zemlje. Važno je pokazati mladima koliko je to lijepo, dobro, plemenito, koliko se treba tome posvetiti i kako u tome svemu treba uživati,” naveo je jedan od posjetilaca.

Manifestacija je privukla i veliko interesovanje turista i gostiju iz inostranstva koji su bili oduševljeni da na ovakav način mogu bliže da se upoznaju sa tradicijom i kulturom Crne Gore.

“Ovo je bio savršen tajming da dođemo u Crnu Goru i vidimo tradicionalni ples, djecu u tradicionalnim nošnjama… Divno je da smo bili svjedoci ovoga. U Francuskoj imamo drugačiju muziku, ali mi se i vaša mnogo sviđa jer je veoma tipična za vašu zemlju. Proveli smo nekoliko dana u Crnoj Gori i osjetili smo ljubaznost i dobrotu ljudi. Stvarno sjajno iskustvo,” istakao je turista iz Pariza.

Izvor (naslovna fotografija):

Media Biro

Ostavite komentar

Komentari (0)