test

Adžić- Spasovski: Crna Gora i Sjeverna Makedonija primjer dobre regionalne saradnje

Standard

25/08/2023

12:59

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić primio je danas u zvaničnu posjetu ministra unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije, Olivera Spasovskog.

“Saradnju resora unutrašnjih poslova Crne Gore i Sjeverne Makedonije ministri su ocijenili odličnom, naglašavajući zajednički interes produbljivanja saradnje na planu borbe protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i krijumčarenje narkotika”, saopšteno je iz MUP-a.

Adžić se zahvalio ministru Spasovskom na iskrenoj podršci i istakao očekivanje da će se nastaviti intenzivna policijska saradnja i koordinisane aktivnosti.

“Potvrda kvalitetnog zajedničkog rada policija dvije zemlje su brojne razmjenjene operativne informacije između NCB Podgorica i NCB Skoplje, kao i značajne uspješno realizovane akcije u cilju razbijanja organizovanog krijumčarenja oružja, droge i trgovine ljudima”, kazao je Adžić.

Ministar Spasovski je kazao da Crnu Goru vidi ne samo kao prijateljsku već i bratsku državu, sa kojom Sjeverna Makedonija nema neriješenih pitanja i naveo da prijateljski odnos dvije države treba da bude primjer i ostalim državama regiona.

“On je posebno naglasio da je policijska saradnja između naših država na visokom nivou, ističući za primjer saradnju specijalnih jedinica policije, i izrazio spremnost da se ista i dalje unapređuje cijeneći da je to u obostranom interesu”, navodi se u saopštenju.

U svijetlu nedavnih potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom o aktivnostima FRONTEX-u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji pohvalio je saradnju sa tom evropskom agencijom i prenio dobra iskustva u upravljanju ilegalnim migracijama.

Ministri su se saglasili da su ilegalne migracije izazov po sigurnost dvije države, te iskazali zajedničku spremnost da kroz intenzivniju saradnju u okviru regionalnih inicijativa daju doprinos još kvalitetnijem upravljanju migracijama i zaštiti granica.

„Na tom planu, veoma je važno usklađivanje nacionalnih sistema sa EURODAC sistemom“, naglasio je Adžić.

Adžić je istakao odlučnost Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Crne Gore za dodatnim razvijanjem partnerskih odnosa.

“Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju zajednički prioritet-članstvo u Evropskoj uniji, a realizaciju ovog cilja pospješiće razmjena iskustava i dobrih praksi i čvrsta regionalna povezanost”, zaključio je Adžić.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: MUP

Ostavite komentar

Komentari (0)