test

Albanski Forum: Amfilohije sijao mržnju prema Albancima, Bošnjacima, Muslimanima, Crnogorce nije priznavao

Standard

19/09/2024

17:53

Iz Albanskog foruma (AF) obavijestili su javnost da su razlozi za današnje napuštanje sjednice Vlade nakon odluke da se odobri zahtjev za gradnju spomenika mitropolitu Amfilohiju bili formalni i suštiniski.

Kako su kazali, formalni zato što je “materijal dostavljen Vladi na razmatranje nepotpun i neuredan” i, kako tvrde, ne sadrži ono što je propisano da dokument koji Vlada razmatra mora da sadrži.

Navode da nema ni dokumenta o stavljanju van snage Rješenja koje se pominje, a ni novi materijal nije razmatran na komisijama…

“Suštinski: Amfilohije Radović je sijao mržnju nazivajući pogrdnim i uvredljivim imenima Albance, Bošnjake i Muslimane, ali i Crnogorce koje kao naciju nije priznavao. Iskazivao je i širio mržnju prema Zapadu i demokratskim državama i društvima i prema našim susjedima, a podržavao najnazadnije i najretrogradnije države i režime. Negativno se izražavao ne samo prema nacionalnim, već i svim drugim manjinama. Hvalio je osuđene ratne zločince i umanjivao njihove zločine”, tvrde iz Albanskog foruma. 

Poručuju da nije bez razloga u svakom demokratskom društvu i red i propis da do podizanja spomenika bilo kome treba da prođe vremena jer se, dodaju, svačije djelo ispravno cijeni tek sa istorijskom distancom.

“Dakle, dovoljno je i formalnih i suštinskih razloga da akt ne bude razmatran na sjednici Vlade. Pored toga, predlog je u suprotnosti sa sporazumom koji smo potpisali da ćemo po svakom pitanju koje nas dijeli imati koordinaciju s ciljem postizanja dogovora. Kada su iz dnevnopolitičkih razloga ignorisani i propisi, i dogovor i običaji i tradicija i dosadašnji odnos unutar vladajuće koalicije nije ostalo ništa drugo bez da danas napustimo današnju sjednicu Vlade, a neće biti jedina odluka”, zaključili su iz AF.

Izvor (naslovna fotografija):

albanski forum

Ostavite komentar

Komentari (0)