test

Belan: Ibrahimović i Spajić pojačali političku moć i uticaj Kneževića i Mandića

Standard

24/08/2024

08:49

Predsjednik Liberalne partije i jedan od lidera Evropskog saveza Vatroslav Belan, u intervjuu za Pobjedu, navodi da je zadatak generacije političara kojoj pripada da ostvari strateški cilj – ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ,,jer nove prilike neće biti''.



,,Ervin Ibrahimović (BS) i Milojko Spajić (PES) povećali su političku moć i uticaj Milanu Kneževiću (DNP), Andriji Mandiću (NSD) i neodlučnim Demokratama. Taj momenat je razarajući po Crnu Goru. U zemlji koja planira da bude sljedeća članica EU, Mandić nije smio imati niti jednu visoku funkciju”, ističe naš sagovornik.

Za usvajanje zakona koji služe partijskom zapošljavanju i povećanju plata u susret izborima u četiri opštine, kaže da su građani prepoznali neispunjena obećanja, te da je riječ o političkom inženjeringu kako bi se „premostio još jedan izborni ciklus“.

,,Spajić je dobio povjerenje glasača najgorom mogućom kombinacijom, populističko-desničarskom. To je kombinacija sa pitkim obećanjima koja je apsolutno nemoguće ostvariti, a potpuno razara ekonomiju države”, podsjeća Belan.

On potcrtava da političari moraju pokazati širinu i izaći iz partitokratskih okvira.

,,Ta sujeta, egoizam i potreba da budemo glavni i da se potpisujemo kao lideri u svojim strankama, potpuno su nebitni i to moramo staviti po strani, a interese crnogorskog društva i ove generacije na prvo mjesto”, ističe naš sagovornik.

POBJEDA: Kao jedan od konstituenata Evropskog saveza, što je bio glavni razlog da Liberalna partija uđe u ovaj nadstranački savez, tim prije što je dugi niz godina na izborima najčešće bila u predizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista? 

BELAN: Činjenica je da je LP od 2012. do prošle godine uvijek bila u predizbornoj koaliciji sa DPS-om. Ali, prepoznali smo da je vrijeme za nove odluke. Tako smo postali dio nadstranačke platforme ES, čiji je cilj da sinergijom privuče veći broj glasača na izborima. Već smo dobili povratne informacije, odlične početne pozicije pred lokalne izbore u četiri grada. I to prema istraživanjima koja nijesu naša. U tome su nam se pridružili mnogi intelektualci i poznate ličnosti koji nas savjetuju i značajno nam pomažu u kreiranju programa pred lokalne izbore, ali i za vanredne parlamentarne izbore koje očekujemo.

Ne razmišljam partitokratski i moj cilj nije da vječno budem predsjednik LP. Potrebno je da izađemo iz partijskih okvira, da pokažemo širinu, spoznamo što je interes naše djece, gdje vidimo Crnu Goru sjutra i na koji način možemo da dođemo do te sjutrašnjice. Ta sujeta, egoizam i potreba da budemo glavni i da se potpisujemo kao lideri u svojim strankama, potpuno su nebitni i to moramo staviti po strani, a interese crnogorskog društva i ove generacije na prvo mjesto. Uostalom, priču o učlanjenju Crne Gore u Evropsku uniju slušam skoro 30 godina. Ako prethodna generacija nije ostvarila taj cilj, zadatak naše je da to učinimo, jer nove prilike neće biti.

POBJEDA: Koji će principi liberalne demokratije biti dio izbornog nastupa ES? Da li je liberalna ideja otišla u svoju suprotnost kroz liberalni kapitalizam?

BELAN: ES platforma zasnovana je na idejama liberalne i socijaldemokratije, a LP se pozicionira kao lijevi centar. Ono što je čisto liberalna ideologija utkana u programska dokumenta ES jeste borba za individualna ljudska prava, za slobodno tržište i razvijenu tržišnu privredu, preduzetništvo sa što manje nameta države koji koče kreativnost i privatne biznise. Podrazumijeva i borbu za privatna i strana ulaganja, sa što manje nameta koji obeshrabruju strane investitore da dođu u Crnu Goru. Spajić radi upravo suprotno u namjeri da ispuni nerealna obećanja građanima za davanja plata. Platu mora zaraditi svaki preduzetnik, vlasnik kapitala i radnik, kako ni jedan Spajić više nikada ne bi mogao da nam podvaljuje populističke trikove.

Spajić zna da Crna Gora i njeno društvo ne zarađuju od svoga rada, a što će pokazati i ova turistička sezona. Zato mora da podigne poreze čak na knjige i usluge u ugostiteljstvu. Ko će od crnogorskih građana ubuduće moći da obezbijedi porodični ručak u restoranu jednom sedmično ili ljetovanje jednom godišnje? Zato se nadamo da će doći do političkih promjena koje će to zaustaviti. U protivnom, idemo ka sunovratu.

Postoji opravadano razočarenje u liberalnu demokratiju i ekonomiju, što razumijem. U prethodne dvije decenije stvorio se znak jednakosti između zdrave, liberalne tržišne ekonomije i surovog neoliberalizma koji radnicima ne omogućava da koriste ono što su zaradili. Ipak, u Crnoj Gori prvo treba izgraditi inspekcijski sistem koji će kontrolisati da li su zaštićena prava svakog radnika i preduzetnika, te da ih država u tome ne ograničava svojom poreskom politikom. Princip je jasan, radnicima njihovo pravo, biznismenima sloboda upravljanja.

POBJEDA: Kako gledate na usvajanje, po skraćenom postupku, onih zakona koji neposredno pred lokalne izbore u četiri grada omogućavaju stalni posao u policiji za 1.500 ljudi, te uvećanje zarada u državnoj i lokalnoj upravi? Da li to može značajnije uticati na rezultate glasanja?

BELAN: Takvim startnim pozicijama, vlast može i želi da obezbijedi glasove, imajući u vidu sve ono što su njihova predizborna obećanja. Uostalom, od 2020. do danas sve je isti paket, isti talas koji je krenuo od Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. Abazoviću smo čak povjerovali da će u pozitivnom pravcu promijeniti igru, ali on nije planirao da Crnu Goru vodi ka Evropi, nego ka nekim drugim integracijama na Balkanu. Sve je to nastavio Spajić, koji je dobio povjerenje glasača najgorom mogućom kombinacijom, populističko -desničarskom. To je kombinacija sa pitkim obećanjima koja je apsolutno nemoguće ostvariti, a potpuno razara ekonomiju države.

Zbog egzibicionizma Spajića i njegovog trenutnog, partijskog interesa da bude na vrhu crnogorske politike, u Crnoj Gori nema ekonomije zasnovane na realnim osnovama, već se radi o presipanju, o nezarađenom novcu. Vlada nije radila na preduzetničkom duhu, izgradnji sistema koji će obezbijediti malim i srednjim preduzećima da zarade i onda zaposle još građana. Spajić nije privukao niti jednog novog investitora, nije stvorena nova vrijednost. Samo je zagrabljeno iz zdravstvenog fonda, pa građani sve teže dolaze do ljekova. Kroz „Evropu sad 2“ biće zagrabljeno iz penzijsko-invalidskog fonda, pa strepimo da li ćemo biti na ivici siromaštva kada više ne budemo radno sposobni. A kada odete u prodavnicu, možete da kupite znatno manje nego što je to bio slučaj prethodnih godina, pa i prije 2020.

Znajući da građani prepoznaju kako im nije dato ono što je najavljeno u kampanji, sada se poseže za klasičnim političkim inženjeringom da se kroz zakonsku regulativu obezbijede stalna zaposlenja i tako se premosti još jedan izborni ciklus. Prosto, da se politički preživi. Nadam se da će građani kazniti takav politički trik u onim opštinama u kojima su raspisani lokalni izbori.

POBJEDA: S obzirom na to da skupštinskoj većini od kraja jula pripada i Bošnjačka stranka, da li smatrate da partije koje zastupaju bošnjačku i albansku manjinu mogu doprinijeti ispravnom, evropskom kursu Crne Gore?

BELAN: Što misle građani Crne Gore, da li će Andrija Mandić i Milan Knežević dozvoliti takav scenario? Da li su njih dvojica, naročito Mandić kao ključna figura trenutne parlamentarne većine, istinski evropejci? Da li je Mandić prepoznat kao neko ko svakodnevno razmišlja kako Crnu Goru da dovede do članstva u EU ili, pak, sanja neke druge svjetove? Pitanja su, naravno, retorička.

Ulazak BS i ostalih partija sa nacionalnim predznakom, koje u svojim programima imaju Crnu Goru kao građansku, evropsku, suverenu državu, u koaliciju sa Mandićem, vidim kao duboko pogrešan po cilj. Za njihove partijske interese, to je bilo veoma oportuno, što vidimo po broju ministarstava koja su dobili i otvorenom prostoru za zapošljavanje članova i simpatizera. Vjerujem da su se vodili isključivo partitokratskim interesima kojima se stiže do raznih sinekura. Uzimajući u obzir ko čini aktuelnu vladu, a na nju dominantan uticaj imaju članice bivšeg DF-a, direktni i otvoreni zastupnici „srpskog sveta“, koji nijesu spremni da osude agresiju Rusije na Ukrajinu, kojima su lideri poput Vladimira Putina i Aleksandra Vučića idoli, ne mogu da povjerujem da će ti subjekti vući Crnu Goru ka EU.

Na kraju krajeva, dobili smo IBAR čime smo i mi u opoziciji bili veoma zadovoljni, ali smo upozoravali da je to samo potvrda nečega što smo uradili u prethodnom periodu. A što se desilo? Jedna od članica EU naše najviše zvaničnike označila je personama non grata. Nije problem ni u tome, već što vjerujem da je dobijanje ovog statusa u Hrvatskoj učinilo Mandića, Kneževića i Aleksu Bečića herojima u očima njihovih simpatizera. To je duboko problematičan momenat, jer dobro znamo na kojoj platformi i s kojim idejama nastupaju pred svojim biračkim tijelom. A da li vjerujete da kroz takav narativ stvaraju temelj da njihovi birači postanu istinski proevropski?

Ibrahimović i Spajić pojačali su političku moć i uticaj Kneževiću, Mandiću i neodlučnim Demokratama. Taj momenat je razarajući po Crnu Goru. U zemlji koja planira da bude sljedeća članica EU, Mandić nije smio imati niti jednu visoku izvršnu ili zakonodavnu funkciju. Jer, on se ne uklapa u ono što je strateški cilj naše zemlje i ima potpuno suprotne ideje. A znamo i koje.

Želimo da motivišemo akademsku zajednicu

POBJEDA: Da li će i kako LP nastupiti na narednim lokalnim izborima u četiri opštine?

BELAN: Za izbore u Podgorici razgovaramo sa brojnim nadstranačkim ličnostima i gotovo sam siguran da će ih biti na listi. ES se može pohvaliti time da smo potpuno otvoreni i idemo prema njima. Posebno prema akademskoj zajednici, koju pokušavamo da motivišemo da uđu u političku ponudu, da budu dio tima, direktni kreatori i igrači koji će i nama, političarima, pomoći da negativne trendove o kojima govorimo zaustavimo i krenemo u suprotnom pravcu – ka strateškim ciljevima Crne Gore u narednim godinama.

Imamo sjajne povratne informacije od tih ljudi i vjerujem da će znatan broj njih biti ohrabren odnosno motivisan da prepozna politički momenat i društvene okolnosti kako bi se angažovali.

Svjesni smo specifičnosti izbora u Gusinju i zato će tamo SDP i SD nastupiti van saveza, a u koaliciji sa BS. Kada je riječ o izborima u Kotoru i Budvi, naravno da ćemo na njima učestvovati kao ES.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

LP

Ostavite komentar

Komentari (0)