test

Bivši Spajićev i Milatovićev ,,pokrovitelj“ na crnoj listi SAD

Standard

21/02/2024

06:55

Igor Dodik, organizacioni sekretar Stranke nezavisnih Socijaldemokrata i sin predsjednika entiteta BiH Republika Srpska Milorada Dodika, koji je po sopstvenom priznanju pomagao Milojku Spajiću ''da digne stranačku infrastrukturu Pokreta Evropa sad'' već nekoliko godina se nalazi na crnoj listi SAD.



Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je sankcije sinu i kćerki Milorada Dodika – Igoru i Gorici – 24. oktobra 2023, dok se Milorad Dodik na crnoj listi nalazi još od 2017. godine. Pored Dodikove djece, na spisku su i kompanije čiji su vlasnici ili suvlasnici.

FIRME
Na crnom spisku Ministarstva SAD nalaze se restoran „Agape“ u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, Igorove supruge, te kompanija ,,Agrovoće“ u vlasništvu Gorice Dodik. Na listi sankcionisanih firmi je i „Fruit Eco“, čiji su osnivači Igor Dodik i Mirko Dobrić, te kompanija ,,Global Liberty”, čiji su vlasnici Igor i Gorica Dodik.

  • Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu je uvrstio dvije osobe i četiri kompanije koje čine jezgro mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navelo je tada Ministarstvo, a objavila Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo SAD je saopštilo da „pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji“.

KRITIKA SPAJIĆU
Igor Dodik je u ponedjeljak, ljut na Milojka Spajića koji je kritikovao proslavu neustavnog dana RS, napisao na Tviteru da je Spajiću pomagao da podigne stranačku infrastrukturu u Crnoj Gori.

Mlađi Dodik nije objasnio na koji način je pomogao Spajiću da podigne infrastrukturu. Ako je u pitanju novačana pomoć onda je to zakonom zabranjeno jer naš zakon o finansiranju političkih partija strogo zabranjuje primanje donacija iz inostranstva. Iz PES-a juče nijesu odgovorili na upit Pobjede za komentar tvrdnji Igora Dodika, a poslanik te partije Miodrag Laković je kratko rekao Pobjedi da ne komentariše stavove partijskih funkcionera i činovnika iz zemlje i inostranstva.

” Milojko Spajić, sa kojim sam imao jako korektan odnos, pomagao mu da digne stranačku infrastrukturu u Crnoj Gori i koji je dolazio u Banjaluku da podrži Dan Republike Srpske i koji se divio kako se borimo sa svim, nakon Eskobara dobije amneziju i izjavi kako je Dan Srpske neustavan”, naveo je Dodik.

Igor Dodik Spajića optužuje da je izgubio identitet i da njime rukovode strane ambasade.

” Potpuni gubitak identiteta i stavova za koje se zalagao. Kada tobom rukovode dvije strane ambasade a ne narod, sigurno se neće dobro završiti. Raduje me činjenica da nama niko ne upravlja kao što je to slučaj u Crnoj Gori”, navodi Igor Dodik.

Zanimljivo je da je sadašnji crnogorski premijer Milojko Spajić, još 28. aprila 2021. godine – kao ministar finansija u „apostolskoj“ vladi Zdravka Krivokapića – posjetio Banjaluku, u društvu tadašnjeg ministra ekonomskog razvoja, a sadašnjeg predsjednika naše države Jakova Milatovića. Dvojica mlađanih „apostola-eksperata“ tada su u Banjaluci primljeni „na najvišem nivou“ i susreli su se sa predsjednicom tog BiH entiteta Željkom Cvijanović.

Nije to sve: Spajić je tada napisao da su on i Milatović imali ,,konstruktivan i srdačan razgovor“ sa predsjedavajućim srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, što je i dokumentovano objavljivanjem fotografije.

Logično je zaključiti da su u tom periodu uspostavljeni dobri lični odnosi sa članovima porodice Dodik i da je, kada je trebalo, upravo porodica pomogla, kako je to kazao Igor Dodik – ,,podizanje infrastrukture PES-a“.

Osim Igora Dodika, a kako je Pobjeda ranije pisala, u formiranje PES-a bio je uključen i biznismen Veljko Kuštrov. Riječ je o privredniku porijeklom iz Trebinja koji ima registrovanu firmu „Frontier advisory“. Glavna djelatnost ove firme, prema podacima sa APIF, je „savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje“.

Grafika, izvor RSE

VRIJEDNOST

Prema istraživanju regionalnih medija – u prvom redu Radija Slobodna Evropa – četiri firme u vlasništvu Dodikove djece vrijede 7,2 miliona eura. Firma „Fruit Eco“, čiji su suvlasnici Igor Dodik i Mirko Dobrić, bavi se voćarstvom, a od 20. oktobra prošle godine je pod sankcijama SAD. Ta kompanija je dijelom formirana novcem od privatizacije u Republici Srpskoj kroz kredit Investiciono-razvojne banke (IRB) tog bh. entiteta dok je njegov otac Milorad Dodik bio premijer.

On je dodjelu entitetskog novca kroz kredit vrijedan 1,5 miliona eura pravdao riječima ,,bolje da moj sin nešto radi nego da se drogira”.Vrijednost firme se procjenjuje na oko 5,26 miliona eura, a osnivački kapital je iznosio oko tri miliona eura. Firma se kreditno zadužila 2008. godine za 1,53 miliona eura na 15 godina uz grejs period od pet godina. Nijedna od četiri sankcionisane firme, prema registru javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, nije poslovala sa državnim, entitetskim ili lokalnim institucijama.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)