test

Bošnjačko vijeće: Smatramo da Crna Gora treba biti sponzor Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici

Standard

16/04/2024

14:31

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori podržava inicijativu nevladinih organizacija (NVO) i građanskih aktivistkinja upućenu premijeru Milojku Spajiću da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.“Smatramo da je veoma važno da Vlada Crne Gore nastavi sa politikama pune posvećenosti demokratskoj tranziciji, euroatlanskim integracijama i suočavanja sa prošlošću. Nijedan zločin nad civilima ne smije biti zaboravljen i prikriven nehatom ili nečinjenjem pravosuđa, koje i ovom prilikom podsjećamo da preispita ko je odgovoran za nekoliko ratnih zločina počinjenih u samoj Crnoj Gori i nad njenim građanima. U tom smislu jako značajan korak je puno poštivanje presuda mđunarodnih sudova i osuda genocida u Srebrenici, počinjenog nad Bošnjacima, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Skupstina Crne Gore usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, čime je pokazala svoju punu posvećenost ovakvom opredjeljenju.

“Ovoga puta Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici dolazi sa najznacajnije svjetske adrese-Ujedinjenih nacija, pa je stoga potpuno prirodno da se Crna Gora pridruži listi zemalja koje su sponzori ove rezolucije. Stoga se pridružujemo ovoj inicijativi vjerujući da će naša Vlada to i uraditi u kontekstu pune afirmacije suočavanja sa prošlošću i otklona od ratnih politika 90-ih, te pomirenja i izgradnje dobrosusjedskih odnosa u regionu “, navodi se u saopštenju Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Izvor (naslovna fotografija):

Bošnjačko vijeće

Ostavite komentar

Komentari (0)