test

CEMI: Prijedlog zakona o stranim agentima dio smišljene strategije usmjerene na slabljenje NVO sektora

Standard

09/10/2024

19:57

Prijedlog zakona o stranim agentima dio je smišljene strategije usmjerene na slabljenje nevladinog sektora, kao jednog od ključnih branika protiv korupcije i zloupotrebe moći, i prvi korak ka sužavanju i gušenju građanskih prava i sloboda, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje.

Oni su reagovali prijedlog koalicije Za budućnost Crne Gore koja je danas predložila hitno usvajanje zakona o stranim agentima.

“Oni koji pažljivije prate međunarodna politička dešavanja odmah će prepoznati da je ovaj prijedlog inspirisan kontroverznim zakonima usvojenim u Rusiji, Bjelorusiji i drugim državama pod autokratskim režimima”, kaže se u saopštenju koje potpisuje šef Pravnog odjeljenja CeMI-ja Vladimir Simonović.

Smatra da bi bilo naivno pomisliti da je ovakav prijedlog slučajan, pohvaljujući poslanike i članove Vlade koji su to prepoznali, i koji su ovaj predlog u startu odbacili, “pokazujući na taj način političku zrelost i privrženost evropskim vrijednostima”.

“Što se tiče predlagača zakona i onih koji ga podržavaju, pozivam ih da dođu u neku od država u kojima su usvojeni slični zakoni i iz prve ruke vide efekte politike za koju se zalažu. Neka vide kako građani, pod prijetnjom represivnih mjera, strahuju da razgovaraju s novinarima, da iznose svoje političke stavove ili da učestvuju u aktivnostima koje kritikuju vlast”, naveo je Simonović.

Kazao je da je ova atmosfera straha i autocenzure direktna posljedica zakona koji ciljano guše djelovanje civilnog društva.

“Ali pretpostavljam da oni to itekako dobro znaju”, zaključio je Simonović.

Izvor (naslovna fotografija):

CEMI

Ostavite komentar

Komentari (0)