test

Đenero: Jačanje desnice u Evropskom parlamentu ne narušava politiku proširenja

Standard

22/06/2024

10:44

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Đenero komentarisao je za Antenu M da li Hrvatska može blokirati evropski put Crne Gore zbog novonastale situacije i protestne note zbog najavljene rezolucije o genocidu u Jasenovcu, kao i broda Jadran, rekavši da se Hrvatska vezala deklaracijom sa EU da zbog bilateralnih problema neće zaustavljati susjedne zemlje u pristupnom procesu Evropskoj uniji. Narušavanje odnosa sa Hrvatskom se radi, kako kaže, iz više razloga.



“Zadovoljavanje interesa režima u Beogradu i konfrontacija sa Hrvatskom. Tu kao da postoji uvjerenje da će Hrvatska blokirati pristupni proces i da će onda nesposobna administracija iz PES-a sa ekipom iz DF-a imati razlog i opravdanje zašto Crna Gora ne napreduje u pristupnom procesu”, kaže Đenero.

Na pitanje da li će se nakon jačanje desnice u Evropskom parlamentu usporiti proces proširenja Đenero kaže da nikakve velike pobjede desnice, kao što prenose ruski i srpski mediji, nema i da izbori u Evropskom parlamentu u velikoj mjeri ne utiču na politiku proširenja.

“U Evropskom vijeću za sada nema nekih velikih promjena, opasni procesi se dešavaju u nekim državama poput Austrije, dogodili su se već u Slovačkoj, a Mađarska je stara priča. Međutim, ništa od toga ne ukazuje da zajednička politika proširenja ne bi i u narednom periodu ostala jedna od temeljnih zajedničkih politika EU. Oni koji govore o jačanju navodne desnice, pritom misleći na ove populiste koji ne pripadaju ustavnom luku, koji govore da će oni zaustaviti proširenje, su akteri koji ne žele proširenje”, smatra Đenero.

Izvor: Antena M
Izvor (naslovna fotografija):

Davor Đenero

Ostavite komentar

Komentari (0)