test

Đukanović: Teško je očekivati od nedemokratskih struktura da trasiraju evropski put

Standard

19/10/2024

21:05

Ako u Vladi, i u Parlamentu, postoje većinski nedemokratske strukture, onda ne možemo govoriti o tome da je realno da Crna Gora napreduje u procesu evropskih integracija, kazala je u centralnoj informativnojemisiji 24 Sata,na Televiziji E, politikološkinja Nikoleta Đukanović

Oko formiranja vlasti u Podgorici će pregovarati, kaže Đukanović, vjerovatno, iste partije koje nijesu uspjele da ispregovaraju opstanak prethodne vlasti.

“Biće veoma neobično gledati, eventualno, političke partije koje mjesecima prije izbora nijesu uspjele da održe tu vlast, odnosno da nekako ispregovaraju mogućnost, da ipak ta vlast opstane, kako će sada naći neko drugo rješenje, kako da formiraju novu vlast, na nekim zdravim, funkcionalnijim osnovama”, navela je ona.

Smatra da postoji nekoliko scenarija oko formiranja vlasti u Podgorici, a da je najrealniji najpesimističniji, a to bi, prema njenom mišljenju, bio dogovor Građanskog pokreta Ura i Pokreta za bolju Podgoricu sa PES-om i bivšim članicama Demokratskog fronta.

Sve platforme koje je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u prethodnom periodu inicirao su, kako kaže, samo mrtvo slovo na papiru, iako su to sjajni dokumenti.

“Da je on ostao u dobrim odnosima sa gospodinom Spajićem, ne bi prepoznavao te neuralgične tačke, kao što to sada radi, iz jedne vrste kohabitacione situacije, odnosno, sad već opozicione partije, pretpostavljam, da nakon lokalnih izbora će biti kristalno jasno i formiranje njegove buduće političke stranke”, naglasila je Đukanović.

Popis bi, smatra ona, trebalo da se sagleda kao statistički podatak, koji bi trebalo da bude temelj za građenje narednih politika i strateških usmjerenja države.

Demografska kriza, koja je zahvatila Crnu Goru, kaže Đukanović, poprima vrlo zabrinjavajuće okvire. Ističe, da država mora da kreira konkretne politike i mehanizme, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

“Popis služi političkim partijama samo kao dio političkih programa, uostalom, vidjeli smo reakcije iz regiona, posebno iz Srbije, kako se interpretiraju rezultati popisa i iz ovih naših pozicionih partija koje prosto ili likuju, ili grade neke politička opredjeljenja, samo na osnovu rezultata popisa koji govori i interpretira podatke kako su se građani izjasnili po pitanju njihove nacionalnosti, etničke pripadnosti i slično. Naravno, takvi podaci uvijek budu zloupotrijebljeni u političke svrhe, od naših političkih partija, ovdje u Crnoj Gori”, rekla je Đukanović

Popis je, dodala je ona, pokazao, vrlo zabrinjavajuće, alarmantne podatke koji se tiču demografije. Đukanović smatra da je to pitanje koje aktuelna vlast, kao ni prethodne, apsolutno nijesu sagledavale kao važno pitanje na koje treba usmjeriti pažnju.

Ako u Vladi, i u parlamentu, navela je ona, postoje većinski nedemokratske strukture, onda se, kako kaže, ne može govoriti o tome da je realno da Crna Gora napreduje u procesu evropskih integracija.

“Često čujemo da će četiri poglavlja do kraja godine biti zatvorena, i to je nešto što se apsolutno očekuje, zato što govorimo o poglavljima koja nijesu diskutabilna, oko kojih ne treba veliko zalaganje da gradimo te apsorpcione kapacitete, da što više ponuđenog novca možemo iskoristiti iz EU fondova. Opet kažem, nijesam sigurna koliko će takva stremljenja biti zaista u većina i u Vladi, koliko će moći da se odupru od svih nedemokratskih struktura, koje je, itekako, guše”, zaključila je Đukanović.

Izvor (naslovna fotografija):

Nikoleta Đukanović; Gradski portal

Ostavite komentar

Komentari (0)