test

Drakić: Praćenje izbornih kampanja u Podgorici, Kotoru, Gusinju i Budvi biće prioritet ASK-a

Standard

02/09/2024

20:01

Praćenje izbornih kampanja u Podgorici, Kotoru, Gusinju i Budvi biće prioritet Agencije za sprečavanje korupcije, kazao je za Gradsku RTV v.d. direktora ASK-a Dušan Drakić. Prema njegovim riječima, poseban akcenat biće stavljen na kontrolu aktivnosti, prikupljenih i utrošenih dozvoljenijh sredstava političkih subjekata.

Agencija za sprečavanje korupcije će u punom kapacitetu pratiti poštovanje obaveza tokom izbornih kampanja u Glavnom i još tri grada. Drakić ističe da će posebno pratiti da li će doći do prekoračenja novčanih troškova, koji za reklamiranje ne mogu biti veći od 120 hiljada eura.

„Ako dođe kod komercijalnih medija ili ako zakupi bilbord ili pravi brošure, to su troškovi koji ulaze u 120.00 eura po političkom subjektu koji smije da se potroši za Podgoricu“, obhjašnjava Drakić.

Zloupotreba Zakona evidentirana je u prethodnom izbornom ciklusu kada je, ukazuje Drakić, jedan politički subjekt prekoračio limit za oko 15 hiljada eura, za šta je, dodaje, bio neadekvatno kažnjen.

„Ali zamislite kaznu, možete da uložite veći izbor i da se bolje prezentujete, budete kažnjeni za taj iznos, ali dobijete vlast u tom gradu“, navod Drakić.

U cilju bolje kontrole, ističe, revidirani su metodologija po kojoj se sprovodi i unaprijeđeni planovi kontrole i nadzora.

„Iz pet šest izvora ćemo pratiti sve aktivnosti političkih subjekata, gledaćemo pod kojim uslovima su date usluge, kakvi su ugovori prema jednim i prema drugim subjektima i mi ćemo već prvog oktobra imati 80 odsto izvještaja koji će ono dostaviti za 30 dana“, kazao je Drakić.

Drakić poručuje da će, bez izuzetka, biti kontrolisani svi politički subjekti.

Izvor: Gradski.me
Izvor (naslovna fotografija):

Gradski.me

Ostavite komentar

Komentari (0)