test

Gradski parlament demantuje PES, dokazi drmaju fotelju Olivere Injac

Standard

21/04/2024

08:12

Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave i posebnih službi Glavnog grada za 2023. ozbiljno bi mogao uzdrmati fotelju Olivere Injac jer taj dokument nije dostavljen u zakonskom roku lokalnom parlamentu, što se kosi sa Zakonom o Glavnom gradu, odnosno Statutom koji definiše njene nadležnosti i razloge za smjenu ukoliko ih ne ispunjava.

Iako su juče u Pokretu Evropa sad tvrdili da je izvještaj u redovnoj proceduri upućen Skupštini glavnog grada 29. marta, dva dana prije isteka roka, podaci iz parlamenta pokazuju da su dokument dobili tek 16. aprila i to neposredno nakon što su iz Socijaldemokrata Crne Gore (SD) na konferenciji za medije upozorili na propust gradske uprave.

Neažurnost tima Olivere Injac potvrđuje i odgovor sekretara Skupštine Miloša Giljena od 14. aprila upućen šefu Odborničkog kluba SD-a Milošu Maškoviću u kome ga obavještava da do 1. aprila nije dostavljen izvještaj o radu gradonačelnice, te da do tog trenutka nije bio dostavljen nikakav materijal za narednu sjednicu.

Pozivajući se na član 104 Statuta Glavnog grada koji predviđa razrješenje gradonačelnice ukoliko godišnji izvještaj o svom i radu organa uprave, posebnih i stručnih službi ne podnese u roku, opozicija je najavila iniciranje smjene Injac, a očekuje i podršku najmanje pet odbornika iz vlasti koliko im je potrebno da ta ideja bude realizovana.

Prema saznanjima Pobjede, predstavnici vladajuće većine i opozicije već su održali sastanak na ovu temu.

Mašković za Pobjedu kaže da među odborničkim klubovima iz vlasti za sada postoji raspoloženje za smjenu Injac.

“Ta činjenica i aktuelna dešavanja najbolje potvrđuju moje navode da kriza vlasti u Glavnom gradu još nije prošla, već da je samo u odnosu na državna pitanja i fabrikovane afere od strane gradske uprave pala u drugi plan”, istakao je Mašković.

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić, koja je nedavno napustila Klub PES-a, kazala je prije dva dana za Gradsku televiziju da će se o inicijativi izjasniti kada se upoznaju sa njenim sadržajem.

KRIZA VLASTI

Nakon više od dvije decenije, Podgorica je 13. marta 2023. godine dobila novu vlast koju predvodi Pokret Evropa sad. Činioci gradske vlasti na izborima su osvojili 35 mandata – PES 13, koalicija okupljena oko nekadašnjeg Demokratskog fronta 11, Demokratska Crna Gora šest, Građanski pokret Ura četiri – i koalicionom sporazumom se obavezali da će se u vođenju kadrovske politike rukovoditi principom stručnosti, radne biografije i rezultata rada.

Podgorički parlament ima 58 odbornika, od kojih je 34 iz vlasti, a 24 iz opozicije. Prilikom izbora gradonačelnice, za Oliveru Injac su podigli ruku svi predstavnici vladajuće većine u Skupštini glavnog grada.

Nakon što je krajem februara predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, nezadovoljan načinom rada PES-a, podnio ostavku na sve funkcije u partiji u kojoj je bio potpredsjednik i jedan od osnivača, njegov primjer ispratilo je pet odbornika u Podgorici Dragan Radović, Nađa Ljiljanić, Dragutin Vučinić, Ranka Otašević i Jevrosima Pejović. Oni su nedavno formalizovali zajedničko djelovanje sa Građanskim pokretom Ura i Pokretom za promjene (PZP) i zajedno zauzimaju 11 mjesta u gradskom parlamentu.

Višesedmična priča o krizi vlasti, koju su iz gradske uprave više puta demantovali, dobija konkretne obrise kroz najavljenu inicijativu za smjenu Injac za koju, kako tvrde iz opozicije, postoje naznake da će imati podršku i određenih klubova odbornika iz vladajuće većine.

U SD-u to tumače potpuno logičnim potezom nakon što su ,,crno na bijelo“ dobili dokaze da je Injac prekršila zakon i Statut Glavnog grada i pokušala da brzopletim intervencijama i, kako tvrde, pritiskom na zaposlene kamuflira činjenicu da je uveliko probila rok za predaju jednog od najvažnijih izvještaja koji sabira učinke njenog rada.

“Posebno zabrinjava i činjenica što se na zaposlene u Skupštini glavnog grada vršio strahovit pritisak da rade protivzakonite radnje kako bi se prikrila nesposobnost gradske uprave u obavljanju elementarnog zadataka, kakav je dostavljanje godišnjeg izvještaja o radu, zbog čega će najvjerovatnije posla biti i za Upravnu inspekciju”, ocijenio je Mašković.

ČINJENICE

Maškoviću su iz Skupštine glavnog grada kroz dva dokumenta, u koje je Pobjeda imala uvid, potvrdili da izvještaj o radu gradonačelnice nije dostavljen do krajnjeg roka – 31. marta.

Iz PES-a su u saopštenju rekli da je izvještaj poslat 29. marta, a, po svemu sudeći, papiri su od sjedišta Glavnog grada do zgrade Skupštine, koje dijeli jedna ulica, putovali 18 dana jer su u arhivi gradskog parlamenta evidentirani tek 16. aprila.

Samo dan ranije, sekretar Skupštine Miloš Giljen je dopisom informisao Maškovića o inoviranom dnevnom redu s prethodne sjednice održane 21, 27, 28. i 29. marta u kom nema traženog izvještaja o radu.

Foto: Pobjeda

Giljen je obavijestio Maškovića i da od 21. marta do 1. aprila u skupštinsku proceduru nije stigao niti jedan materijal za razmatranje za narednu sjednicu.

I pored objelodanjenih činjenica, u PES-u negiraju kršenje zakona i tvrde da opozicija pokretanjem priče o smjeni Injac želi da izazove krizu i zaustavi dinamiku razvoja Glavnog grada.

“Ukoliko neko iz aktuelne većine smatra da sa opozicijom na čelu sa DPS-om treba da pravi prekompoziciju vlasti u Podgorici, i to nije praksa koja već ranije nije postojala. Međutim, za sada niko iz većine nije iskazao spremnost da sarađuje sa onima koje optužuju za razne malverzacije na lokalnom i državnom nivou. Ako neko iz većine promijeni mišljenje, moraće građanima Podgorice da objasni motive i razloge za saučesništvo sa onima koje optužuju kao glavne krivce za višegodišnje loše stanje u gradu i državi. Ovo je i prilika da lideri partija koje su potpisale memorandum, Milatović, Abazović i Medojević dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici”, poručili su iz PES-a.

,,TANKA“ ODBRANA

Za razliku od svoje partije, Injac se nije pozvala ni na kakav datum ili eventualno dokaz kojim bi odbranila tezu o uredno poslatom izvještaju o radu, već je kazala da je inicijativa za njenu smjenu politički legitiman potez na koji svi imaju pravo, ,,kao društvo koje teži snaženju demokratije“.

Saglasje sa partijom postoji u tumačenju motiva koji stoje iza poteza opozicije, a to je, kako je rekla, vraćanje u vrijeme kada se udovoljavalo potrebama i interesima pojedinaca ,,koji su profitirali na račun građana Podgorice“.

“Ponosna sam na lični doprinos razvoju grada i zabrinuta za one koji političke interese stavljaju ispred potreba građana. Nije ovdje riječ o nikakvim formalnostima o kojima pričaju punih godinu dana, već o činjenici da smo pronašli crne kutije iz prošlosti. One otkrivaju zaboravljene ili izgubljene milione, poklonjene stanove, nezakonita zapošljavanja i brojne druge zloupotrebe zbog kojih je smijenjena bivša vlast”, naglašava ona.

Injac tvrdi da je kontrolom, na kojoj insistira, narušen iskrivljen sistem vrijednosti u kojem se, kako je rekla, novcem i imovinom građana Podgorice raspolagalo kao ličnim dobrom.

“Ipak, ko god je navikao da se grad vodi na takav način u meni vidi veliku smetnju. Od prvog do posljednjeg dana na mjestu gradonačelnice radiću pošteno i bez želje da, uz pristajanje na ucjene, narušavam lični kredibilitet koji sam stekla isključivo posvećenim radom. Da su se prethodnih mjeseci bavili činjenicama, utvrdili bi i da su krivične prijave o kojima često govore odavno odbačene, ali od potrebe da se bavim politikanstvom, uvijek će mi biti važnija suština – a to je vrijeme, znanje i iskustvo koje ulažem da jedan krajnje haotičan sistem ozdravi”, navela je ona u izjavi dostavljenoj medijima.

SPREMAN ODGOVOR

Osvrćući se na njenu izjavu, Mašković je rekao da je gradonačelnica potvrdila da se ne može polemisati sa činjenicama jer se ni na koji način nije dotakla činjenice da je njen izvještaj o radu u Skupštinu stigao tek 16. aprila, umjesto do 31. marta kako je to definisano Zakonom o lokalnoj samoupravi.

“Riječ je o jednom od najvažnijih dokumenata čije nedostavljanje za sobom povlači smjenu gradonačelnice, a koji je jedan od ključnih mehanizama kroz koje se ostvaruje uvid u rad gradske uprave. No, građani moraju biti svjesni da je Skupština glavnog grada kolektivni organ koji donosi prije svega političke odluke, koje nerijetko mogu anulirati ono što su zakonske norme. Tako može biti i u ovom slučaju, a opozicija u Podgorici ima spreman odgovor i na takav scenario”, poručio je Mašković.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Olivera Injac

Ostavite komentar

Komentari (0)