test

Izbori u Podgorici biće početak kraja parlamentarne većine

Standard

02/09/2024

07:08

Vjerujem da će izbori u glavnom gradu biti početak kraja ovako skrojene parlamentarne većine kojoj su jedini kohezioni faktor fotelje po dubini, širini i visini – kazao je u intervjuu Pobjedi Boris Mugoša, kandidat za gradonačelnika i nosilac liste Evropskog saveza na podgoričkim izborima.

Mugoša je istakao da je „odlazeća vlast uspjela da za manje od godinu i po ozbiljno dovede funkcionalnost sistema glavnog grada u pitanje“.

POBJEDA: Rekli ste da vjerujete da će Evropski savez biti najprijatnije iznenađenje predstojećih izbora u Podgorici. Možete li precizirati što očekujete i na čemu bazirate optimističan stav?

MUGOŠA: Prije svega na izuzetno pozitivnim reakcijama već u prvim danima kampanje. Na štandovima smo npr. dobili veliki broj potpisa i iskrenu podršku naših sugrađana. Takođe, u svakodnevnoj intenzivnoj komunikaciji koju imamo sa građanima dobijamo značajnu podršku apstinenata, odnosno onih koji nijesu izlazili na prethodne izbore, kao i onih koji su glasali za neke druge političke subjekte, a sada žele nama da daju povjerenje.

Ono što je za nas u Evropskom savezu veoma značajno, dobili smo i dobijaćemo podršku od istaknutih nestranačkih pojedinaca iz našeg grada, od kojih je dio njih i na našoj izbornoj listi za podgoričke izbore. Uostalom, na predaji liste govorio je i nestranački kandidat Vuk Pejović, što je, budući da se radi o mom sjajnom sugrađaninu, izazvalo već izuzetno pozitivne reakcije. Kao što sam više puta istakao, naša kampanja će biti pozitivna i okrenuta potrebama građana Podgorice, a pristojnost, razum i stručnost su naša vizija i misija, što takođe nailazi na ogromnu podršku. Snaga i energija koju osjećamo ovih dana u Podgorici siguran su pokazatelj odličnog rezultata. Duboko vjerujem da će Evropski savez biti okosnica buduće vlasti, a kad tako bude, garantujem vam da će Podgorica biti grad za primjer, odnosno primjer kulturnog, stabilnog, progresivnog i prosperitetnog grada.

POBJEDA: Sa kim bi Evropski savez ušao u eventualnu postizbornu koaliciju?

MUGOŠA: Evropski savez se opredijelio za nastup u ovom modelu, jer smatramo optimalnim da pred građane Podgorice izađemo sa jasnom političkom i programskom platformom i kandidatkinjama i kandidatima koji su dosadašnjim radom pokazali da mogu preuzeti odgovornost za vođenje Glavnog grada. Zbog toga je nezahvalno danas pričati o postizbornim koalicijama, jer je prioritet za nas da Savez ostvari što bolji rezultat. Kroz Evropski savez želimo otvoriti vrata svim ljudima, bez obzira na ime i prezime, porijeklo, nacionalnu i vjersku pripadnost. Važno je da vole Podgoricu, imaju dobre namjere, iskrene želje, znanje i iskustvo da svi zajedno mijenjamo Podgoricu nabolje. Postizborna saradnja je jedino moguća na bazi jasnog i preciznog programskog dogovora o svemu onome što je potrebno uraditi u narednom četvorogodišnjem periodu kako bi Podgorica bila grad za primjer.

Naravno, ko nema emociju prema potrebi njegovanja autentičnih vrijednosti Titograda i dinamičnog razvoja savremene Podgorice, ko ima negativan odnos prema sportskim simbolima grada, ko ne afirmiše kulturu dijaloga i međusobnog uvažavanja i slično – ne može biti naš saveznik.

POBJEDA: Šta će pokazati izbori u Podgorici? Mogu li dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora?

MUGOŠA: Rezultati izbora u Podgorici će pokazati raspoloženje naših sugrađana u gradu gdje živi više od 30 odsto stanovnika Crne Gore. Jasno je da će građani pored opredjeljenja u vezi sa lošim vođenjem našeg grada imati priliku da pokažu i što misle o podmirenoj državnoj vlasti sa 32 člana Vlade, 54 državna sekretara, desetinama potpredsjednika Vlade i Skupštine, „divljanju cijena“, odnosno drastičnom rastu troškova života, nestabilnoj socijalnoj i društvenoj situaciji. Naznake odgovora su već dobili i u Budvi, a u Podgorici će odgovor vjerujem biti još snažniji, jer sam siguran da naši sugrađani žele da žive u gradu za primjer i u glavnom gradu moderne i uspješne evropske države. Vjerujem da će izbori u glavnom gradu biti početak kraja ovako skrojene parlamentarne većine kojoj su jedini kohezioni faktor fotelje po dubini, širini i visini.

POBJEDA: Šta najviše zamjerate prethodnoj vlasti i u čemu vidite najveće probleme Glavnog grada? 

MUGOŠA: Odlazeća vlast uspjela je nažalost da za manje od godinu i po ozbiljno dovede funkcionalnost sistema Glavnog grada u pitanje. Danas u Podgorici mnogo toga ne funkcioniše, dinamika realizacije kapitalnih projekata je nikada sporija, gotovo da i ne postoje nove investicije, rastu cijene usluga gradskih preduzeća koje nijesu posljedica poboljšanja uslova za njihovo pružanje. Dakle, gdje se god okrenemo – možemo vidjeti primjere nesnalaženja, kao i neznanja i/ili loše namjere. Da ne pričam o (ne)čistoći jer smo često svjedoci slika grada koje ozbiljno zabrinjavaju, o saobraćajnim zagušenjima, o tome da na određenim mjestima upravljanja u gradskoj upravi, institucijama i preduzećima su ljudi bez adekvatnih kvalifikacija i radnog iskustva, što sve ima ogromne negativne posljedice na brojne segmente funkcionisanja grada i nailazi na svakodnevne osude velikog broja građana.

POBJEDA: Šta nudi Evropski savez građanima Podgorice i koji će vam biti prioriteti ukoliko postanete dio lokalne vlasti?

MUGOŠA: Mi ćemo građanima ponuditi konkretna rješenja kako bi Podgorica bila grad za primjer, odnosno kako bi Podgorica bila čistiji, zeleniji, komunalno opremljeniji, saobraćajno sređeniji, kulturno bogatiji grad; kako bi se unaprijedili socijalni servisi i pružila adekvatna podrška ranjivim kategorijama, poboljšala efikasnost administracije koja mora biti istinski servis građana; kako bi Podgorica imala bolje javno zdravstvo i obrazovanje; kako bi se unaprijedila sportska infrastruktura, izgradila nova dječja igrališta i šetališta; kako bismo njegovali staro i autentično podgoričko, odnosno titogradsko, a razvijali novo i savremeno; da struka, znanje i iskustvo nadjačaju uskopartijske apetite; da se konstantno unapređuje poslovni ambijent, stimuliše preduzetništvo i razvija poljoprivreda; da se mladima gradski ambijent učini boljim za rad i za provod, a najstarijima pruže uslovi života koje zaslužuju. Naša rješenja će se odnositi i na probleme određenih djelova grada, naselja, kvartova i sl. U koncipiranju rješenja dosta nam pomažu građani koji nam svakodnevno dostavljaju razne sugestije, dok smo u određenim oblastima (kultura, sport, arhitektura, turizam, preduzetništvo, položaj OSI i dr.) konsultovali ljude prepoznate po konkretnim rezultatima iz tih oblasti. Zato je i naš slogan – Podgorica za primjer, a ona danas zbog navedenih problema u funkcionisanju aktuelne vlasti nažalost to nije.

Odlazeća vlast partijskim kadriranjem sistem Glavnog grada učinila nefunkcionalnim


POBJEDA: Kako komentarišete intenzivno partijsko zapošljavanje uoči izbora u glavnom gradu?

MUGOŠA: Odbornik Evropskog saveza u Podgorici Miloš Mašković veoma je činjenično i jasno više puta pokazao kako je odlazeća vlast partijskim kadriranjem i lošim kadrovskim rješenjima sistem Glavnog grada učinila nefunkcionalnim zbog čega posljedice trpe brojni građani. On je veoma argumentovano govorio i o više stotina zaključenih ugovora o djelu, ugovora o povremenim i privremenim poslovima i ugovora o radu i zajedno sa ostalim kolegama upozoravao npr. na namjeru gradske uprave da uvećanjem iznosa opredijeljenog za ugovore o djelu sa 600.000 eura na 980.000 slijedi serija partijskog zapošljavanja, što se očigledno ispostavilo kao tačno. Ukazivali su i da su u sistemu Glavnog grada, po osnovu ugovora o djelu angažovani i pojedini odbornici iz vladajuće većine koji su i sami glasali za uvećanje iznosa opredijeljenog za ugovore o djelu. Sa druge strane, dobili smo potvrdu da je npr. jedno gradsko preduzeće za samo prvih godinu nove gradske uprave zaposlilo više od 180 ljudi.

Kada je riječ o raspisivanju internih i javnih oglasa uoči vanrednih lokalnih izbora, od kraja prošlog mjeseca, kada je skraćen mandat Skupštini glavnog grada raspisano je na desetine internih i javnih oglasa. Zato smo i pozvali Agenciju za sprečavanje korupcije i druge relevantne institucije da pomno prate zapošljavanja u Glavnom gradu i obezbijede fer i transparentnu izbornu trku.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Evropski savez

Ostavite komentar

Komentari (0)