test

Kad društvene mreže utiču na popis: Krše zakon obećavajući besplatna liječenja i školovanja u Srbiji

I. Đoković

04/12/2023

10:10

Poslije mjesec dana odlaganja juče je počeo popis u Crnoj Gori. Političke tenzije i uspostavljanje uslova za nesmetano održavanje obilježile su protekli period, a iako je jedna od stavki sporazuma koji je premijer Milojko Spajić potpisao sa opozicijom podrazumijevao da se političke partije neće miješati u proces popisa, društvene mreže su pune direktnog upliva u popis, sugerišući na raznorazne načine kako bi neko trebao da se izjasni.

Iako bi popis trebao biti proces statističkog značaja u Crnoj Gori je on politički i nacionalni obojen, jer sadrži pitanja koja prema ocjeni stručne javnosti ne bi trebalo da se nalaze na popisnom upitniku.

Upravo osjetljiva pitanja poput nacije i vjere omogućavaju raznoraznim stranicama na društvenim mrežama da se direktno miješaju u proces popisa, koristeći javni prostor i broj pratilaca kako bi uticali kako će se neko izjasniti.

Nije prošlo ni 24 sata od početka, a stranica “buntcg” je na svom instagram profilu počela da sugeriše onima koji će se na popisu pisati kao Srbi da ne smetnu sa uma činjenicu, da ukoliko se stvarno tako izjasne ih čekaju “veliki” benefiti popust besplatnog školovanja i liječenja u susjednoj i srcu im bližoj Srbiji.

Očigledno da rupa u zakonu koja ne pokriva djelovanje na društvenim mrežama kako u toku predizborne šutnje tako i u toku procesa popisivanja postaje sve veća, pa je tako sve više i više eksploatišu i koriste svoj uticaj na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu, kako bi ispunili svoje političke agende i ciljeve.

A popis iako u demokratskim razvijenim zemljama predstavalja statistički proces, u Crnoj Gori on postaje mnogo više. Pa tako u susjednoj Srbiji se već istog dana početka javljaju efemerni likovi koji gostuju u emisijama sa televizijama sa nacionalnom frekvencijom, čisto da daju neki svoj sud o popisu u Crnoj Gori.

Iako su u toj zemlji izbori zakazani za 17. decembar očigledno je interes Srbije da se direktno miješa u popis u Crnoj Gori prevelik, pa se on mora na dnevnom nivou provlačiti kroz njihov medijski prostor.

Tako je odmah juče, kad je i popis u Crnoj Gori počeo, na Happy TV krenula analiza dešavanja oko popisa sa opasnim porukama, koje je doduše već i najavio predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Glavno pitanje ko je je Happy TV postavila je da li rezultati popisa mogu dovesti do promjene Ustava u Crnoj Gori, čime se na neki način otkrivaju prave namjere dijela političkih aktera koji smatraju da će popis donijeti nove promjene, pa zašto ne i Ustava CG.

Najbolji primjer toga ja predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić, koji je javno rekao da ako rezultati popisa budu povoljni on će zatražiti da u Crnoj Gori umjesto crnogorskog zvanični jezik bude srpski.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)