test

Knežević: DNP ulazi u vladu u aprilu ili maju, imaće potpredsjednika

Standard

29/01/2024

20:55

Lider DNP-a Milan Knežević rekao je večeras da bi do rekonstrukcije vlade moglo doći u aprilu ili maju, te da bi ta stranka trebalo da dobije potpredsjedničko mjesto.

Rekonstrukcija vlade, naglasio je, je jedan od temeljnih elemenata sporazuma o vlasti. Naveo je da je predviđeno da rekonstrukcija bude obavljena do kraja godine, ali to je krajni rok, i ona može da bude sprovedena i ranije.

“Razgovarali smo sa premijerom Milojkom Spajićem. Moguća je rekonstrukcija u fazi. Moguće je da DNP u aprilu ili maju uđe u vladu na poziciju potpredsjednika. Ja to neću biti, a ko će biti, odlučiće organi DNP-a. Svakako, daćemo odgovornu i profesionalnu osobu. Ako dođe do toga, a vjerujem, na osnovu našeg razgovora sa premijerom, da će to biti zaokruženo”, rekao je Knežević.

On je rekao da po pitanju resora, raspodjela je definisana sporazumom. Tri ministarstva koja dolaze iz kvote ZBCG pripadaju NSD a mjesto potpredsjednika i resor saobraćaja pridapaju DNP.

“Ne znam zašto BS i u oktobru nije bila dio vladajuće većine”

Knežević je potvrdio da je Nik Đeljošaj, čelnik Albanskog foruma, predlagao i da Bošnjačka stranka uđe u vladu, ali je važno o tome detaljno razgovarati, samo sada bez deklaracija i rezolucija o raznim pitanjima.

“Ne znam zašto nijesu i u oktobru bili dio vladajuće koalicije. Ne vidim problem. Imam dobru saradnju sa Ervinom Ibrahimovićem”, kazao je čelnik DNP-a, ističući da to pitanje treba pažljivo sagledati.

Izbor vrhovnog državnog tužioca, rekao je Knežević, najvažniji je za Crnu Goru, posebno ako se zna da od 2019. godine nijesmo imali VDT u punom mandatu. On je podsjetio da je Milorad Marković na mjesto VDT izabran glasova 61 poslanika.

“To je ipak izbor čovjeka koji ima faranonska ovlašćenja, on ima velike mogućnosti po pitanju predmeta i optužnica. Mi smo mu zato dali uslovnu podršku, posebno da se odredi o slučajevima kao onaj koji je poznat kao “državni udar”, svim onim poznatim predmetima ali i predmetima koji se vežu za Mila Đukanovića i članove njegove porodice. Čini mi se da je od 2020. godine to u velikoj mjeri izostalo”, kazao je Knežević.

On je podsjetio da je DNP imao neke zamjerke na račun Markovića, posebno kada je u pitanju njegova uloga u noći referenduma 2006. godine i tokom nekih kasnijih izbornih procesa, koji su, kaže on, po ocjeni DNP bili neregularni.

“Treba znaju građani da je laške smijeniti rimskog papu nego VDT ili glavnog specijalnog tužioca. Imali smo traumatično iskistvo sa Milivojem Katnićem i Ivicom Stankovićem. U odnosu na Maju Jovanović i Suzanu Mugošu, Marković je bio logičan izbor. Naša uslovna podrška bila je ljekovita i mi smo pomogli našim stavom da prelome BS i SD. Takođe sam srećan što je DPS sa svojih 13 poslanika ostao dosljedan Suzani Mugošo. To pokazuje gdje su danas, da su izolovani, da klize u ekstremizam, ekstremističke narative i na marginu političke scene”, rekao je Knežević.

“Prioritet VDT-a da budu neriješena ubistva”

On je rekao da neriješena ubistva, poput atentata na Duška Jovanovića, treba da budu prioritet VDT-a. Ukazao je da treba ispitati afere “Telekom” i “Možura”, te ničija kuća od koje je navodno bježao Milo Đukanović, afera “Koverta”, da ispita Duška Kneževića…

“Ako bude htio da radi, nećče izlaziti iz tužilaštva. Optimalno je da mu se godinu dana da vidimo da li posao radi uspješno”, rekao je Knežević.

Uprkos optužbama današnje opozicije, kazao je, sadašnja parlamentarna većina je za tri mjeseca izabrala članove Sudskog savjeta, sedmog sudiju Ustavnog suda, i VDT. Knežević je kazao da mu niko ne može zabraniti da kritikuje rad VDT-a i da će dići glas protiv svake nepravilnosti ili zloupotrebe koju bude uočio.

Knežević je rekao da poruke koje je razmjenivala Vesna Medenica, a koje se objavljuju u kontinuitetu, jasno govore gdje je aše sudstvo bilo.

Podsjetio je na aferu “Tunel” i naveo da su osumnjičeni pušteni i izgleda da nijesu krivi. Kazao je da predsjednik Višeg suda Boris Savić prvo tvrdi da nije ništa nestalo, a onda se ispostavlja da je prema policijskom izvještaju nestalo najmanje 17 komada oružja.

“Ključ je bio kod predsjednika Višeg suda. Ne kažem da ga je on koristio, ali vjerujem da ga je davao ljudima od povjerenja”, rekao je Knežević.

On navodi da nije zadovoljan ni Tužilačkim savjetom i nada se da će i to pitanje biti pretreseno kada na dnevni red dođe set zakona iz oblasti tužilaštva.

“Advokati dok su članovi Tužilačkog savjeta ne bi trebalo da se bave advokaturom. Može li biti da se dogovaraju sa tužiocima i i tu ima klasičnog sukoba interesa. Zalažem se da im se ne dozvoli da se bave advokaturom dok su u Tužilačkom savjetu. Neka im se i povećaju naknade, ali ne bi trebalo da se bave advokaturom. Bilo bi im zanimljivo vidjeti prihode i broj predmeta otkada su u savjetu”, kaže Knežević.

“Mugoša da bude predmet ozbiljne istrage”

Za sudiju Suzanu Mugošu, rekao je, jasno je da treba da bude predmet ozbiljne istrage. Kazao je da je u slučaju poznatom kao “državni udar” Mugoša razgovarala sa Medenicom da se isključe dokazi koje je predlagala odbrana Kneževića i Andrije Mandića. Istakao je da je Mugoša, prihvatajući “laži tobožnjeg svjedoka Saše Sinđelića” istrgovala da se u policiji zaposli njen sin a onda kada je udaljen u Danilovgrad sretala se sa Zoranom Lazovićem u hotelu “Podgorica” da interevniše da se njen sin vrati iz Danilovgrada.

“Čitava priča se završava tako što će Mugoša da ode u SDT i kaže koji je ambasador pokušavao da omogući da se kupi presuda Apelacionog suda za ‘državbi udar’. Ako se ispostavi da nije govorila istinu, onda je dala lažni svjedočki iskaz i treba da ide u zatvor. Naše je pravsouđe bilo u takvom stanju da je najbolje da smo ga zakopali u onom tunelu ispod Višeg suda. I pored staviti tablu ‘ovdje je bio sud’. Ja ne znam što će Medenica, u svakoj poruci nam j….majku četničku. I to od strane predsjednice Vrhovnog suda i njenih najbližih saradnika. Dobro je da smo dosad i živi, gdje smo bili sve. Meni suđenje za ‘državni udar’ traje evo sedam godina”, rekao je Knežević.

On navodi da je spreman da se javno suoči sa Mugošom, Katnićem i Sašom Čađenovićem.

“Umjesto da bude uhapšena zbog svega što je uradila, ona dolazi na odbor za pravosuđe i pečobrazno poručuje poslanicima gdje su oni pogriješili”, rekao je Knežević.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Milan Knežević

Ostavite komentar

Komentari (0)