test

Lideri Evropskog saveza sa Satlerom: Crna Gora da što prije postane članica EU; Nužno smanjiti proruski uticaj u državi

Standard

08/10/2024

18:20

Lideri Evropskog saveza Damir Šehović, Ivan Vujović, Vatroslav Belan i šef poslaničkog kluba SD-a u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša danas su održali sastanak sa novoimenovanim ambasadorom Delegacije EU u Crnoj Gori, Johanom Satlerom.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru predstavnici Evropskog saveza su ambasadoru Satleru poželjeli uspješan mandat u Crnoj Gori, koji će uz zajedničku potpunu posvećenost rezultirati odlučujućim iskorakom Crne Gore na EU agendi.

“Evropski savez je nadstranačka platforma koju čine partije i nezavisni intelektualci i društveni aktivisti koji su prije više od tri decenije evropske integracije postavili kao strateški vanjskopolitički cilj, i kako tada tako i danas istinski su predstavnici i zagovornici evropske, građanske i sekularne Crne Gore”, kazali su predstavnici Evropskog saveza.

Dodali su da ne žele u EU učlaniti bilo kakvu Crnu Goru, već onu koja je nesporno evropska, koja je u potpunosti prihvatila vrijednosti koje su u temelju EU i čiji je politički, bezbjednosni, društveni i ekonomski okvir do kraja spreman da bude dio evropske porodice država.

“Evropski savez zna koje su obaveze Crne Gore na putu učlanjenja u EU i kao trenutna opozicija, a posebno kao dio buduće vlasti i na lokalnim i na državnom nivou, će ključno doprinositi njihovom ispunjavanju”, dodaju u saopštenju.

Na toj liniji predstavnici Evropskog saveza su ukazali da su potrebni dodatni zajednički napori na značajnom smanjenju proruskih uticaja u Crnoj Gori kojim se pokušava prvo urušiti građansko ustrojstvo države a zatim zaustaviti crnogorski put prema EU.

“Samo partnerskim i potpuno posvećenim radom na tom polju Crna Gora i EU će ostvariti zajednički cilj – Crna Gora prva naredna članica EU”, zaključuju u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: EVROPSKI SAVEZ

Ostavite komentar

Komentari (0)