test

Mandić očekivao „mekši stav” o kapeli, pa priznao da možda „nije zrelo vrijeme” za to

Standard

20/07/2024

08:37

Nova kapela na Lovćenu bila bi simbol dominacije velikosrpskog nacionalizma nad Crnom Gorom i simbol negiranja crnogorskog identiteta, kazao je juče, tokom premijerskog satu u Skupštini, Nikola Zirojević (SD), nakon čega je autor ideje o izgradnji kapele – predsjednik Skupštine Andrija Mandić odgovorio da je njegova inicijativa bila u vezi sa ujedinjenjem u Crnoj Gori, da je očekivao ,,mekši stav druge strane'', ali, kako je kazao, ako ne postoji želja za pomirenjem, znači da još nije zrelo vrijeme za tu ideju.



Premijer Spajić nije konkretno odgovorio kakav ima stav o izgradnji kapele na Lovćenu, već je, kao i u odgovorima na ostala pitanja, govorio o povećanju plata i ekonomskom rastu. Ipak, u pisanom odgovoru Zirojeviću naveo je da će zamoliti Mandića da odustane od te ideje.

Spajić je u odgovoru na svako pitanje govorio o povećanju plata i penzija, ekonomskom rastu, planiranim investicijama, a najmanje o onome što su ga poslanici pitali. Predstavnici poslaničkih klubova poručili su mu da je glasao za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu zbog fotelje, da ima opasne namjere, da je ugrozio evropski put i odnose sa Hrvatskom…

Duboka podjela

Zirojević je pitao Spajića kako komentariše Mandićevo iniciranje izgradnje kapele na Lovćenu, a koje, kako je naveo, duboko dijeli crnogorsko društvo i potencijalno može dovesti do ozbiljnog pogoršanja međuvjerskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori.

,,Pitanje gradnje kapele na Lovćenu gura crnogorsko društvo u ambis”, rekao je Zirojević.

Istakao je da kapela koja se nudi nije Njegoševa, već Aleksandra Karađorđevića.

,,Nova kapela bi u ovom momentu bila simbol dominacije velikosrpskog nacionalizma nad Crnom Gorom. Bila bi simbol negiranja crnogorskog identiteta sa kojim se nažalost suočavamo u ovoj državi svakodnevno”, rekao je Zirojević.

Kazao je da, umjesto da gradimo bolnice, vrtiće, škole, najavljuje se gradnja kapele na Lovćenu.

,,Nakon događaja na Belvederu kad je Crna Gora bila na ivici građanskih sukoba, ovo je pitanje najveći pokretač podjela u Crnoj Gori. Izgradnja ove kapele bilo bi ništa drugo do pokazivanje nadmoći koja je parafirana Temeljnim ugovorom između SPC i države Crne Gore. Da sam vjernik SPC, ne bih se toliko radovao, jer je mnogo toga drugačije nego za vrijeme Amfilohija”, rekao je Zirojević i upitao premijera da li će da bude talac nacionalističke politike predsjednika parlamenta.

Mandić, koji je inicirao izgradnju kapele na Lovćenu, rekao je da je njegova ideja bila plemenita i u vezi sa ujedinjenjem u Crnoj Gori.

,,Ideja o obnavljanju Njegoševe kapele nije ideja o obnavljanju kapele koju je izgradio kralj Aleksandar Karađorđević. Nije ideja da je gradi bilo koja vjerska organizacija nego građani Crne Gore, onako kako je sagradio Njegoš. To ne bi bilo vlasništvo bilo kog pojedinca i ne bi se predstavljalo da je izgradio ovaj ili onaj, nego bi gradio narod Crne Gore. Svi bi dali možda po euro, to nije skupa investicija. Moja je procjena bila da bi to moglo da ujedini Crnu Goru”, rekao je Mandić.

Istakao je da bi Mauzolej ostao na svom mjestu, jer su ga gradili naši preci.

,,Ako ne postoji želja za pomirenjem, znači da još nije zrelo vrijeme za tu ideju. Ovo je bila ideja pokojnog mitropolita Amfilohija, ja sam je ponovio u ovom vremenu, neko će je možda za deset, 15 godina ponovo saopštiti. Ideja je bila plemenita i pomiriteljska. Zašto se to tumači na drugačiji način, ne ulazim u to”, rekao je Mandić.

Zirojević je kazao da je vrlo jasno o kojoj kapeli govorimo ako govorimo o onoj koju je inicirao Amfilohije i SPC.

,,Poslata je jasna poruka da svi građani ne žele da je grade. Nazire mi se iz Vašeg odgovra da ćete i sami odustati od toga. Preče je da damo po euro za neku bolnicu, školu, za djecu koja se liječe, nego po euro za kapelu na Lovćenu”, rekao je Zirojević.

Spajić je rekao da je pitanje popisa matrica kako treba rješavati sva pitanja u Crnoj Gori. On se, kao i u gotovo svakom jučerašnjem odgovoru, vratio rastu plata i penzija i najavio izgradnju zdravstvenih ustanova, ali nije konkretno kazao stav o gradnji kapele na Lovćenu.

Zirojević je rekao da je Spajić u pisanom odgovoru naveo da će zamoliti predsjednika parlamenta da odustane od ove ideje.

,,Vjerujem da ćete ostati pri tom stavu”, rekao je Zirojević.

Mandić je ponovo reagovao, navodeći da je očekivao da će druga strana biti mekša, tolerantnija.

,,Ali sada imamo potpuno jedinstvo u vezi sa evropskim integracijama, povećanjem plata, borbom protiv organizovanog kriminala, nije ni to malo”, kazao je Mandić, navodeći da je pretpostavljao da se može napraviti još jedan iskorak.

,,Mnogo toga smo prošli sa vama u političkom smislu da bismo vam vjerovali, ali drago mi je da ste rekli da postoji konsenzus oko evropskih integracija, povećanja plata i nadam se da ćete se baviti tim temama”, dodao je Zirojević.

Adrijana Vuksanovića (HGI) zanimalo je kako Spajić ocjenjuje odnose Crne Gore i Hrvatske za vrijeme svog mandata. Rekao je da Spajić dobro zna da je Hrvatska doprinijela uspjehu Crne Gore na evropskom putu.

,,Ono što Aleksandar Vučić nije uradio u Srbiji, proslijedio je da to bude urađeno u Crnoj Gori”, kazao je on.

Spajić je rekao da će relacije sa Hrvatskom biti apsolutni prioritet Vlade.

,,Relacija Crne Gore i Hrvatske bitna je i za jedne i za druge. Mi smo značajno tržište za hrvatske kompanije, za nas je Hrvatska jako bitna zemlja koja nam je puno pomogla, mnogo prevoda EU akija smo dobili bez naknade. Mi ćemo raditi na najboljim odnosima između naše dvije zemlje”, kazao je Spajić.

Čudna zahvalnost

Vuksanović je kazao da Spajić na čudan način izražava zahvalnost.

,,Ugrozili ste odnose. Razumijem reakciju Hrvatske, a sa druge strane, žao mi je zbog toga. Jer u misiji stranke kojoj pripadam je razvijanje dobrih odnosa Zagreba i Podgrorice. Vi ste te odnose uništili. Zatvorili smo jedan prozor, a ostao nam je drugi prozor u drugi svijet. Učinili ste zadovoljnim one koji ne žele da vide Crnu Goru u evropskim integracijama”, kazao je Vuksanović.

Danijel Živković (DPS) pitao je Spajića da li će Crna Gora biti u mogućnosti da krajem godine počne zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

,,Pregaoče, radnička munjo, oprostite što smo Vam oduzeli malo vremena da dođete da pričate sa nama neradnicima”, kazao je ironično Živković

Rekao je da su Spajić i većina doveli u pitanje evropski put Crne Gore, usvajanjem Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

,,Ništa ne bi bilo sporno da za Politiko nijeste prije toga kazali da će nam to donijeti štetu, a podržali ste. E to je čisti mazohizam”, kazao je Živković.

Rekao je da je Spajić izabrao svoju fotelju umjesto evropskog puta.

,,Zbog fotelje ste glasali za Rezoluciju, svjesni da će nam Hrvatska osporiti ili usporiti proces evropskih integracija. Dakle, sa umišljajem ste zaustavili evropski put Crne Gore. Vi ste čovjek sa opasnim namjerama, jer za vas ne postoji nijedna crvena linija, pogubna odluka, zbog koje biste kazali – ne, neću da učestvujem u rušenju nacionalnih interesa”, rekao je Živković, dodajući da je Spajić pristao na ucjenu Kneževića i Mandića.

,,Vi ste došli na ideološku platformu Andrije Mandića i osim ekonomskih tema, ja čitam o promjeni Ustava, simbola, promjeni jezika, uvođenju dvojnog državljanstva i kapeli na Lovćenu”, rekao je Živković.

Spajić je odgovorio da su Živkovićeve konstatacije neistinite.

,,Kada je 2017. Crna Gora zaustavljena u EU integracijama, kada smo imali klauzulu balansa, tri godine nijesmo mrdnuli ka EU, a poslije toga zbog nesporazuma parlamenta i Vlade nije bilo progresa. Pravi progres kreće od 31. oktobra 2023. kada smo za sedam mjeseci uradili više nego svi zajedno za sedam godina. Ogroman posao je urađen i u Vladi i u parlamentu, i vi kao opozicija ste bili dio procesa”, kazao je Spajić.

Istakao je da teme koje opterećuju građane treba da se rješavaju kao pitanje popisa stanovništva.

,,Crna Gora ide nezaustvaljivo evropskom trasom i jakim ekonomskim rastom, ovo je doba ekonomskog procvata Crne Gore. Vladavina prava je za sedam meseci doživjela nevjerovatnu ekspanziju do te mjere da nam je to EU priznala IBAR-om. I dalje ćemo da napredujemo i popravljamo vladavinu prava”, kazao je Spajić.

Obična prevara

Živković je rekao Spajiću da je njegova politika „samo jedna obična prevara i obmana građana“.

,,Kazali ste da nijeste nosilac državljanstva Srbije, kad ispade da jeste, kazali ste da nemate prebivalište u Srbiji, ni biračko pravo, kad ono ispade da imate, kazali ste da je čisti mazohizam uvesti DF u Vladu, kad od utorka Vi ste mazohista”; kazao je Živković, dodjaući da će to građani na kraju kazniti.

Odgovorio je i da nije istina da je od 2017. zaustavljen put Crne Gore ka EU.

,,Elementarno bi se čovjek na Vašem mjestu informisao što se desilo. Od 2016. do 2020. otvoreno je 12 pregovaračkih poglavlja”, rekao je Živković.

Spajić je rekao da se sjeća iz 2002. ili 2003. kampanje DPS-a i najave toplifikacije Pljevalja i najavio da će krajem jula početi izgradnja toplifikacije u Pljevljima. Živković je odgovorio da Spajić obmanjuje građane pričom o toplifikaciji Pljevalja.

,,O toplifikaciji se ne priča od 2002 ili 2003. već od osamdesetih. Za vrijeme vlasti DPS-a je raspisan tender za ekološku rekonstrukciju Prvog bloka TE Pljevlja – elementarno treba biti informisan i ustati i reći tako kako jeste”, rekao je Živković, dodajući da je „slika i prilika današnjih Pljevalja Dario Vraneš“.

Dritan Abazović (Ura) pitao je Spajića da li on stoji iza organizovanih napada na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako to implicira ministar pravde Andrej Milović.

,,Odgovorno tvrdim da je on imao najveći interes da napada Novovića, Šukovića, sva spletka oko direktora UP se desila oko toga”, rekao je Abazović.

Spajić je odgovorio da je Abazović bio nesposoban kao premijer da bilo što uradi po pitanju standarda građana, te da se on bavi dječjim temama, kako je rekao, kao gospodin Medojević.

,,Ako imate bilo što nelegalno šoa sam radio bilo kada, slobodno dajte tužiocu, ali nemate”, rekao je Spajić.

Istakao je da je Abazovićeva vlada zaustavila „Evropu sad 1“ za penzionere.

,,Usporili ste i,,Evropu sad 2”, rušenjem 42. vlade i odlaskom sa DPS-om, ali ne ovim nego najgorom verzijom DPS-a u istoriji, najmračnijom, kekečinama”, rekao je Spajić.

Jevto Eraković reagovao je na ovakve ocjene, ali je potpredsjednica parlamenta Zdenka Popović objasnila da riječ „kekečine“ nije uvreda, nego da su to, kako je rekla, „stari ljudi, vječni“.

Abazović je rekao da Spajićevo „nevaspitanje najmanje što zaslužuje je upozorenje“.

,,Nemate politički, Vi imate medicinski problem. Vi ste patološki lažov. Ovo je uvreda i riječ koja je kompatibilna sa onim što mislim o Vama”, rekao je Abazović.

Rekao je da Spajić bježi od njegovih pitanja.

,,Došli su na vlast tokom litija, kada su vidjeli da se mijenja vlast. Znate li ko ih je doveo, međunarodni lobi iz Trebinja, Banjaluke i Beograda i ljudi iz Njemačke. Znate li gdje su bili prije 2020? Jedan jedini, liše Borisa Pejovića, nije bio u opoziciji, niti je rušio vlast. Spajić je došao kao pulen Zdravka Krivokapića, a on kao pulen nekih ljudi”, rekao je Abazović.

Poručio je i da Spajić radi hedžing auto-puta zato što preko toga uzima novac.

,,Ja sam navijač rekonstrukcije vlade, samo molim građane da zapamte – nemojte poslije da tražimo Milojska Spajića po Evropi i svijetu kad se ovdje dese neke stvari koje će se desiti”, poručio je Abazović.

Borisa Bogdanovića (Demokrate) zanimalo je da li je, prema mišljenju Spajića, hapšenje i procesuiranje osumnjičenih i optuženih za izvršenje najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, revanšizam prema izabranim, imenovanim ili na druge načine angažovanim osobama u sistemu javne uprave.

Spajić je odgovorio da se izvršna vlast apsolutno ne miješa u rad SDT, SPO i drugih relevantnih institucija koje rade svoj posao.

Nema pritisaka

,,Ko god bude optužen ima pravo da dokaže nevinost. Neće biti bilo kakvih političkih pritisaka ili namještenih procesa prema opozciji ili bilo kome u Crnoj Gori. Ti koji nas optužuju da izvršna vlast pritiska SPO, SDT izgleda polaze od sebe šta su oni radili kad su bili u sličnoj poziciji. Mi radimo savjesno, ubijeđen sam da i druge institucije i čitav bezbjednosni sektor radi savjesno i odgovorno”, rekao je Spajić.

Istakao je da se najzad vidi kraj korupcije i kriminala u Crnoj Gori.

,,Hapšenje i procesuiranje osumnjičenih i optuženih za izvršenje najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije nijesu pitanje revanšizma prema bilo kome, bilo da se radi o izabranim, imenovanim ili na druge načine angažovanim licima u sistemu javne uprave. Naprotiv, ovakve aktivnosti predstavljaju dokaz da je Crna Gora posvećena unapređenju vladavine prava, jačanju pravosudnog sistema i osiguranju pravde za sve svoje građane”, rekao je Spajić.

Premijer ne dolazi 26. jula, Nikolić upitao može li država da izdrži ovoliko dječačkih snova

Andrija Nikolić (DPS) reagovao je povodom najave da će premijer Spajić prisustvovati Olimpijskim igrama u Parizu, zbog čega neće biti održan premijerski sat 26. jula.

,,Sve ukazuje da premijer opet neće prisustvovati premijerskom satu, osim ako ne mislite da poslanici idu u Pariz. Ne znam može li ova država da izdrži ovoliko dječačkih snova i neozbiljnosti. Da li je normalno da premijer odlazi na otvaranje Olimpijskih igara i tamo provodi pet dana. Pritom, tamo je pozvan i predsjednik države koji je najavio da će ići i gle čuda, Crna Gora će imati dva državnika tamo”, rekao je Nikolić.

Upitao je Andriju Mandića da li će 26. jula biti premijerskog sata, s obzirom na to da će Spajić biti „na turističkoj turi u Parizu“.

,,Nema se vremana za parlament a ima za turističke ture i odlazak na Olimpijske igre”, rekao je Nikolić.

Mandić je odgovorio da „upoređujući diktaturske sklonosti Spajića sa nekim njegovim prethodnicima, Crna Gora može samo da se smije“.

Nikola Zirojević (SD) postavio je isto pitanje – da li će 26. jula biti premijerskog sata „ovdje ili u Parizu“.

,,Kao što smo dobili obavještenje od Spajića, on neće biti tu 26. jula. Razgovarao sam sa Spajićem, da li će se 29. ili 30. jula nadoknaditi premijerski sat, još nije usaglašeno, ali bićete obaviješteni”; odgovorio je Mandić i najavio Kolegijum za ponedjeljak, na kojem će se, kako je rekao, sve dogovoriti.

Knežević: Bajrović osuđen za zločin koji nije počinio

Milan Knežević (DNP) kazao je da je u Osnovnom sudu u Prištini crnogorski državljanin Ekrem Bajrović osuđen na 12 godina zatvora zbog, kako je istakao, navodnih ratnih zločina koje nije počinio.

,,On mrava u životu nije zgazio, suočio se sa apsurdnom optužnicom u kojoj je i tužilaštvo izjavilo da je učestvovao u spašavanju civila na Kosovu, a ne njihovom ubijanju i molim predsjednika Skupštine, premijera i Ministarstvo pravde, ne samo da uputimo protestnu notu, već da pošaljemo jasan signal i porodici Bajrović i svim crnogorskim državljanima da ćemo im pružiti institucionalnu podršku u dokazivanju farsične optužnice. Plašim se da smo se našli u projektu koji treba da predstavlja etnički čisto Kosovo”, rekao je Knežević.

Andrija Mandić kazao je da će naša država i Vlada „sigurno preduzeti korake koji se očekuju od jedne ozbiljne države“.

Kratak prekid sjednice, oduzimanje riječi i opomena

Sjednica je bila prekinuta nakratko zbog verbalnog incidenta za vrijeme proceduralne reakcije Filipa Adžića (Ura), koji je reagovao na navode premijera da bi plata bila 222 eura kad bi se Ura i DPS vratili na vlast.

Adžić je rekao da Spajić „laže“. Andrija Mandić mu je oduzeo riječ, obrazlažući da je u pitanju diskusija a ne procedura. Ipak nije zaustavio Adžića koji je iza isključenog mikrofona nastavio da govori. Nakon što je potpredsjednik parlamenta Boris Pejović sa mjesta doviknuo „Filipe, koliko ste vi puta lagali, što pričaš, svaki put lažete ođe“, Mandić je dao pauzu.

Tokom sjednice bilo je više oduzimanja riječi. Potpredsjednica parlamenta Zdenka Popović oduzela je riječ Ivanu Vukoviću (DPS) kada je pročitao biografiju Branka Krvavca, šefa kabineta premijera.

,,Krvavac je od 2015. godine bio u vladama koje je predvodio DPS, uključujući i savjetničke i funkcije koordinatora. On je 2019. godine kao glasnogovornik Ministarstva finansija govorio da je nemoguće podići minimalne zarade”, kazao je Vuković, a nakon što je Spajić nahvalio svog šefa kabineta, navodeći kako je on zaslužan za projekat „Evropa sad 2“.

Popović je oduzela riječ Vukoviću, ali nije reagovala kada je Boris Bogdanović pominjao Milivoja Katnića, Zorana Lazovića… Na reagovanje Oskara Hutera (DPS) koji je tražio objašnjenje zašto Popović nije oduzela riječ Bogdanoviću, ona je rekla da je Vuković „čitao biografiju osobe koja je radila u Ministarstvu finansija, koja je šef kabineta i ima čistiu biografiju, a osobe koje je pomenuo Bogdanović su u Spužu, te se ova dva slučaja ne mogu stavljati u istu ravan.

Popović je tokom jučerašnje sjednice izrekla opomenu Nikoli Zirojeviću koji nije odustao od svoje proceduralne reakcije ni kada mu je isključila mikrofon.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Milojko Spajić

Ostavite komentar

Komentari (0)