test

Marković: Ugrožen status crnogorskog jezika, pozivam na zaštitu Ustava

Standard

15/10/2024

12:59

Potpredsjednica Liberalne partije Crne Gore Jelena Marković uputila je danas apel građanima da se uključe u odbranu crnogorskog jezika, ističući da je njegov status ugrožen i da se time krši Ustav Crne Gore. Prema njenim riječima, u toku su procesi koji mogu dovesti do revizije Ustava i uklanjanja crnogorskog jezika kao jedinog službenog jezika.

„Pozivam sve građane Crne Gore koji žele da odgovorni za stanje crnogorskog jezika, koje vodi do revizije Ustava, odnosno nasilnog oduzimanja statusa službenog jezika, da me podrže i procesuiramo sve koji su po pitanju jezika prekršili Ustav CG“, napisala je Marković na društvenoj mreži X.

Marković je naglasila da je njen apel prvenstveno upućen Crnogorcima, ali i svim građanima koji poštuju Ustav i zalažu se za očuvanje pravnog poretka.

„Prvo sam pozvala Crnogorce, a poziv važi i za sve druge građane koji se drugačije osjećaju, koji se zalažu za poštovanje Ustava i zakona da uradimo sve da ovo bude država vladavine prava, a ne država u kojoj se izvodi pravno nasilje na štetu države, samo da bi odgovorne sačuvali“, dodala je ona.

Ona je takođe uputila poziv političkim partijama koje se zalažu za zaštitu Ustava da spriječe, kako je navela, „pravno nasilje“ i pokušaj revizije statusa crnogorskog jezika.

„Ako ima medija koji su slobodni u Crnoj Gori, prenijeće ovaj moj apel. Isto će uraditi i političke partije koje imaju za cilj da zaštite Ustav CG i spriječe reviziju Ustava i pravno nasilje“, dodala je Marković.

Zaključila je da će nastaviti da brani Fakultet za crnogorski jezik i književnost, kao i status crnogorskog jezika kao jedinog ustavno priznatog službenog jezika.

Izvor (naslovna fotografija):

Liberalna partija

Ostavite komentar

Komentari (0)