test

Milatović čestitao 4. jul – Dan nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država

Standard

04/07/2024

11:00

Predsjednik države Jakov Milatović uputio je u ime građana Crne Gore i u svoje ime iskrene čestitke povodom 4. jula – Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država predsjedniku Džozefu Bajdenu.

„Nakon godinu dana od preuzimanja dužnosti Predsjednika Crne Gore, sa zadovoljstvom mogu konstatovati da su politički dijalog i bilateralni odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država dodatno intenzivirani.

Posebno me raduje što se prijateljstvo između naše dvije države reflektuje produbljivanjem saradnje kroz savezničko djelovanje u okviru NATO.

U okolnostima sve većih i kompleksnijih izazova na međunarodnoj sceni zajednička posvećenost bezbjednosti od presudnog je značaja za budućnost naših država. Stoga koristim priliku da ponovim da Crna Gora nastavlja da bude posvećena i kredibilna članica Alijanse.

U trenutku kada Sjedinjene Američke Države proslavljaju vrijednosti na kojima počiva Deklaracija nezavisnosti, važno je prisjetiti se da dijelimo zajedničke principe. U tom kontekstu želim da Vas informišem da je Crna Gora u procesu demokratskih reformi, korak bliže Evropskoj uniji, te da posebno cijenimo podršku američke administracije unapređenju naših institucionalnih kapaciteta.

Takođe, uvjeren sam da bismo u predstojećem periodu, zajedničkim naporima mogli da dinamiziramo saradnju u oblastima bezbjednosti i vladavine prava, dok bi nastavak redovnog političkog dijaloga na najvišem nivou dao dodatan podsticaj snaženju međudržavnih veza. S tim u vezi, posebno me raduje ponovno pokretanje ekonomskog dijaloga, što će doprinijeti još snažnijim ekonomskim vezama naše dvije prijateljske zemlje.

Nadalje, u cilju snaženja sveukupnih odnosa između naših država, vjerujem da postoji i obostrani interes za formalizovanjem Strateškog partnerstva, posebno imajući u vidu da je Crna Gora jedina NATO članica na Zapadnom Balkanu koja nema strateško partnersvo sa SAD-om.

U nadi da ćemo u periodu pred nama biti u mogućnosti da razmijenimo mišljenja o svim temama od značaja za odnose Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, primite izraze mog najvišeg uvažavanja“, stoji u čestitki predsjednika Milatovića.

Izvor (naslovna fotografija):

Jakov Milatović

Ostavite komentar

Komentari (0)