test

Milatović ponovo spriječio smjenu generala Lazarevića

Standard

12/10/2024

07:30

Sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost je pauzirana i biće nastavljena kada to dozvole agende članova Savjeta. Ovom kratkom rečenicom juče je zvanično sumirano sve što se događalo tokom burnog višesatnog sastanka ovog tijela na najvišem nivou.

Sjednica je trebalo da riješi nekoliko gorućih problema u vezi sa najužim vojnim vrhom, uključujući razrješenja i imenovanja načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. Prema najavama, general Zoran Lazarević trebalo je da bude smijenjen sa čelne pozicije u Vojsci, ali, članovi Savjeta za bezbjednost i odbranu očigledno ni juče nijesu našli zajednički jezik za personalna rješenja u sektoru odbrane, pa je sjednica ostala bez epiloga. Naime, prema Zakonu o Vojsci Crne Gore, načelnika Generalštaba postavlja i razrješava Savjet, i to na prijedlog ministra odbrane.

Savjet odluke donosi konsenzusom koga nije bilo na jučerašnjoj sjednici, a Krapovićevom prijedlogu usprotivio se kao i prije nekoliko nedjelja predsjednik države Jakov Milatović koji je na sjednici Savjeta, a kako tvrde izvori Pobjede, saopštio da sukobi na relaciji načelnik Generalštaba -ministar nanose štetu ugledu Vojske.

,,Zbog nedostatka konsenzusa predloženo je da se sjednica Savjeta pauzira i da se pokuša naći neko zajedničko rješenje”, tvrde izvori Pobjede.

Aktuelni ministar vojni Dragan Krapović već više od pola godine vrši pritisak da se određeni oficiri unaprijede, a drugi penzionišu, čime se – prema mišljenju mnogih analitičara, ali i predsjednika države Jakova Milatovića – žele obezbijediti imenovanja po političkom, odnosno partijskom ključu. Ministar je još na sjednici 28. avgusta insistirao da Lazarević bude smijenjen, što su zdušno podržali predsjednik Skupštine Andrija Mandić i premijer Milojko Spajić. Kako ovo tijelo odluke donosi konsenzusom – a Milatović je bio protiv prijedloga za penzionisanje Lazarevića – odluka je morala sačekati neki novi sastanak. Krapović je tom prilikom svoj prijedlog obrazložio nephodnim podmlađivanjem vojnog kadra, što za Milatovića nije bio dovoljno čvrst razlog za razrješenje iskusnog generala. Prema nezvaničnim saznanjima, na čelo Generalštaba trebalo je da bude izabran pukovnik Miodrag Vuksanović, trenutno predstavnik Crne Gore pri NATO Savezničkoj komandi u Monsu.

Uslijedile su sedmice tokom kojih su se samo nizale optužbe između Krapovića i Milatovića o ispravnosti odluke. Istovremeno, ministar odbrane je prikupio sve potrebne dokaze da na najrazličitije načine diskredituje Lazarevića, i koje je – kako je naveo – prije nekoliko dana predao državnom tužilaštvu. S druge strane, Lazarević je izrazio želju da više ne bude aktivan u vojsci. Takođe, uputio je Milatoviću, Mandiću i Spajiću (članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost) pismo u kojem navodi primjere loše saradnje sa Krapovićem i štetne posljedice takvog odnosa.

S obzirom na to da je jučerašnja sjednica Savjeta „pauzirana“, a da je predsjednik države jedini član koji može sazvati njen nastavak, ne treba sumnjati da će uslijediti novi niz međusobnih optužbi unutar ovog tijela.

Iako višemjesečni sukob u vrhu Savjeta za odbranu i bezbjednost svakog dana sve više dobija na intenzitetu zbog pratećih promjena u odnosu snaga političkih aktera na nivou države, nije to jedini slučaj kada je izbor čelnih ljudi Vojske bio sporan. Nepoznanice i neizvjesnost oko čelnog čovjeka Vojske Crne Gore dobrim dijelom podsjećaju na situaciju s kraja 2020. i početka 2021. godine, tokom kohabitacije. Tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić je podnio zahtjev za odlazak u penziju krajem decembra 2020. godine. Ministarka odbrane Olivera Injac uputila je predsjedniku Milu Đukanoviću odluku o razrješenju Dakića, gdje je kao razlog navela upravo završetak aktivne službe. Međutim, Đukanović je odbio da takvu odluku potpiše, te istakao da se o tom pitanju odlučuje na sjednici Savjeta za bezbjednost i odbranu. Sjednica je održana tek sredinom aprila 2021. godine i na njoj je razriješen Dakić, a pukovnik Milutin Đurović unaprijeđen u generala i zatim izabran za načelnika Generalštaba.

Kako je pred nama nekoliko intenzivnih sedmica gdje će – izvjesno – u centru pažnje biti rezultati popisa, ali i brojni prijedlozi i odluke koje stižu od predsjednika parlamenta Andrije Mandića, vjerovatno će se za odluke o promjenama u vrhu Generalštaba VCG čekati još neko vrijeme.

Adžić: Skandali u produženom trajanju – bruka Vlade


Ukoliko postoji minimum razuma u Vladi Crne Gore, što je krajnje upitno, pozivam ih da prestanu sa ovakvim ponašanjem i da se uozbilje, izjavio je juče Filip Adžić, potpredsjednik GP URA i nekadašnji rukovodilac Ministarstva odbrane u vladi partijskog kolege Dritana Abazovića.

,,Skandali koji se u produženom trajanju nižu u Ministarstvu odbrane predstavljaju bruku Vlade, jer urušava instituciju i prouzrokuje umanjivanje borbene gotovosti Vojske Crne Gore”, naveo je on.

U javnom obraćanju takođe je istakao kako to nije u interesu države, te pozvao građane da „sami prosude u čijem je to interesu“.

,,Javna prepucavanja i korišćenje zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva odbrane u cilju diskreditacije aktivnih oficira VCG je nedopustivo i unižava ugled i pouzdanost Crne Gore kod naših NATO saveznika, što vjerovatno i jeste cilj vladajuće većine predvođene Andrijom Mandićem i Milojkom Spajićem”, naglašava Adžić.

Kako je dodao, nedostatak autoriteta i potreba da se partijski interes stavi ispred državnog, doveli su do toga da se profesionalci koji decenijama služe Crnoj Gori na najprizemniji način pokušavaju diskreditovati koristeći se metodama koje nijesu svojstvene ni tinejdžerskom uzrastu.

,,Bezbjednosni sektor nije igračka za partijska potkusurivanja i u vremenu kada nam građani stradaju u školskim dvorištima, na prometnim ulicama, ispred institucija i u sopstvenim dvorištima, kada se situacija na međunarodnom planu komplikuje usljed sve češćih i razornijih ratnih konflikata, skandali i obračuni sa profesionalcima unutar sistema su posljednje što nam je potrebno”, zaključio je Adžić.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo odbrane

Ostavite komentar

Komentari (0)