test

Ni vlast ni opozicija ne žure da formiraju vlast u Podgorici

Standard

09/10/2024

20:08

I dalje se govori o potencijalnim partnerima za formiranje vlasti u Podgorici, a niko zvaničnu inicijativu drugim listama još nije uputio.

Dok premijer Milojko Spajić kaže da ne isključuje dogovor sa GP URA i predsjednikom Jakovom Milatovićem, ali uz jasne principe, opozicija smatra da su građani poslali jasnu poruku ko treba da vodi Glavni grad u narednom periodu.

“Dakle, čekaju se finalni rezultati i konačni rezultati izbora, onda će sve političke partije pokušati da se dobace do onog što smatruju da je politički interes”, kaže Nikola Rakočević iz DPS-a.

“Ti razgovori treba da počnu što prije. Ja kazem glas građana i građanki je bio jasan na izborima i oni su rekli što žele kad je u pitanju Podgorica,  E sad je na njihovim predstavnicima na ispoštuju tu volju ili ja kažem prevare građane”, kaže nosilac liste Evropskog saveza Boris Mugoša.

“Svi ćemo se složiti da građani Podgorice prosto ne mogu da čekaju dok duže vrijeme da se formira vlast. To treba da se uradi efikasno, da mi imamo potpuno jasnu većinu u Podgorici”, dodaje Jovan Vučurović NSD.

A tu većinu, po riječima predstavnika koalicije Za buducnost Podgorice, treba da čine vlasti s državnog nivoa zajedno s predsjednikom Milatovićem. Da je dogovor moguć, kaže i premijer, ali uz poštovanje principa.  

“Ja sam već rekao da ćemo mi biti apsolutno konstruktivni i nećemo odmagati procesu na bilo koji način. Postoje dva, tri principa kojih svako treba da se drži u politici – da po broju glasova dobijate onu odgovornost koju su vam građani dali i drugi princip je da se izbjegnu opstrukcije u budućnosti”, kazao je Milojko Spajić predsjednik Vlade Crne Gore

Jedino je o pozivima za koalicije u izbornoj noći govorila Jelena Borovinić-Bojović kada je kazala da će pozvati i Sašu Mujovića i Luku Rakčevića. A od ideje da Rakčević treba da bude gradonačelnik, neće odustati pokret URA koji je tako govorio u danima za nama. Onda se pojavio i bivši predsjednik Milo Đukanović koji je kazao da je u pitanju beznačajna partija.

“Mislim da URA upravo njemu treba da odgovori na taj način što će biti i ona dio parlamentarne većine u Podgorici”, rekao je Vučurović.

Iz URE nijesu htjeli da govore o koalicijama do objavljivanja konačnih rezultata.  Ni vlast ni opozicija zasad ne žure.

“Najveća smo partija u glavnom gradu i zbog toga planiramo da budemo inicijativni prema svima onima koji ne čine vlast do sadašnje u glavnom gradu i u Vladi Crne Gore”, kaže Nikola Rakočević.

“Podgorica ne treba da bude talac centralne vlasti, ovo kažem kao predstavnik centralne vlast , ali s druge strane mislim da je dobro da su centralna vlast i Podgorica, odnosno gradske vlasti na istom fonu”, kazao je Milojko Spajić

Državna izborna komisija u ponedjeljak je odlučivala o prigovorima na regularnost glasanja. Utvrdila je da nije bilo nepravilnosti, a Vuk Kadić najavio je da će se žaliti Ustavnom sudu. Ako se žalba usvoji, konačne rezultate i pregovore mogli bismo još da čekamo.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija; Shutterstock

Ostavite komentar

Komentari (0)