test

Odžić: Rekonstrukcija Vlade sa DF-om vodi u potpunu blokadu evropskog puta

Standard

18/02/2024

08:35

Posrbljavanje Crne Gore, vođeno od strane Beogradske političke elite, uz svesrdnu pomoć domaćih izdajnika, politička je zbilja Crne Gore kroz vjekove. Nikad Crna Gora nije bila pošteđena takvih dešavanja, pa to ne treba očekivati ni sada, u jeku oživljavanja velikodržavnih projekata od strane Vučić-Vulin agenture, potpomognutih crkvom Srbije koja je uvijek imala ključnu ulogu u bratoubilačkim pohodima na teritoriji ex Jugoslavije, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić. 

Međutim, kako naglašava, uvijek je Crna Gora izlazila kao pobjednik iz tih pokušaja. Uvijek je, kaže, lakše odbraniti svoje nego pokoriti tuđe. 

„Mi za razliku od njih, rezervnu državu nemamo. Na nama je težak put ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, put učvršćivanja veza sa našim NATO saveznicima, put jačanja institucija sistema, put vraćanja sekularnog statusa koji je narušen, put podizanja životnog standarda građana. Kada sve ovo uspijemo, kada budemo pod kišobranom Evropske unije uz prijatelje iz NATO alijanse, i ovi osvajači će vidjeti da je Crna Gora izabrala svoj put! Put bez podjela, kleronacionalizma, vjerskog fanatizma, već put zajedništva, prosperiteta i nade za generacije kojima ovu zemlju moramo ostaviti kao mjesto dostojno života“, poručuje Odžić.

Malo smo od 2006. uradili na građenju kolektivne odanosti državi 

Odžić je stava da smo, nažalost, zbog ogromnih političkih, ali i ličnih grešaka i sujeta unutar suverenističkih partija, dočekali da, kako kaže, Parlamentom upravljaju tuđe sluge, plaćenici i mrzitelji svega crnogorskog. 

„Malo ili nimalo smo uradiliod 2006. na građenju kolektivne odanosti državi i jačanjupatriotizma. Puno su nam preči bili lični interesi i lični prosperitet, od prosperiteta države i tu cijenu sad plaćamo i nažalost plaćaćemo još izvjestan period koji je pred nama“, smatra Odžić.

Sagovornik Analitike ukazuje da taj fenomen mržnje prema svojoj državi nije nigdje zapazio osim ovdje. 

„Lideri DF-a taj fenomen koriste i kao političku agendu, i platformu na kojoj zasnivaju cijelo svoje političko djelovanje. Negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, podržavanje agresije u Ukrajini,isticanje tuđih zastava, nepoštovanje državnih simbola, samo su neki od političkih postulata na kojim obitava grupacija koja sebe naziva Demokratski front“, ističe Odžić. 

Kako dodaje, možda i opasnija od toga je politička relativizacija svega ovoga od strane premijera i političkih partija koji trenutno čine političku većinu. 

„Gospodin Spajić je premijer, i nema luksuz da kaže da ga bilo koja pojava u društvu ne zanima. A ponajmanje pojava koja se u srži kosi sa nacionalnim interesima zemlje čiji ste premijer“, izričit je Odžić.

Vlada za 100 dana gotovo da nije uradila ništa – to brine

Na pitanje kako ocjenjuje prvih 100 dana rada Vlade, Odžić smatra da to i nije period za koji se mogu odraditi spektakularni rezultati. 

„Međutim, ova vlada gotovo da nije uradila ništa i to brine. Stanje u bezbjednosnom sektoru je poražavajuće, na odborima za bezbjednost slušamo nadmetanje ko je više povezan sa kriminalom, šef SPO, ministar pravde ili bivši premijer. Sadašnji premijer sve to kao da ne čuje ili se ne dešava u zemlji gdje je on nosilac jedne od tri najznačajnije funkcije“, navodi sagovornik Analitike. 

Odžić podsjeća i da su od početka rada 44 .Vlade poskupili struja, gorivo, a inflacija nastavila da razara porodične budžete. Najavljeni su, dodaje, štrajkovi prosvjetara zbog neispunjenja kolektivnog ugovora, zadužili smo se kod komercijalnih banaka po visokim stopama, a novac potrošili na tekuću potrošnju, od povećanja zarada nema ništa, a najavljuje se povećanje indirektnih poreza koji će najviše pogoditi obične građane itd. 

„Planirana dodatna zaduženja, nagomilavanje radne snage u javnom sektoru, uz stvorena pretjerana očekivanja kada je visina dohotka u pitanju,kao i megalomanska investiciona obećanja su stvari koje treba da nas brinu u narednom periodu rada ove Vlade. Ono što zaista treba pohvaliti, je izbor sudija Ustavnog suda i izlaženje iz blokade pravosuđa, ali to se ne može pripisati Vladi, već parlamentu, gdje je doprinos dao i dio parlamentarne opozicije“, kaže Odžić.

DF ne planira ulaziti u Vladu prijateljski nastrojen

Sagovornik Analitike ocjenjuje da su pritisci na premijera Spajića, ali i na aktuelnu parlamentarnu većinu da do rekonstrukcije Vlade dođe ogromni. 

„Ne zaboravite da je najveći pritisak pravio predsjednik države i premijerov bivši drug, Jakov Milatović, kako bibivši DFdobio mogućnost participiranja u aktuelnoj većini, a sa strane stave partije manjina u Crnoj Gori“, napominje Odžić. 

Ta rekonstrukcija, smatra, ne bi bila dobra za Crnu Goru, naš evropski put, ali isto tako ni za 44. Vladu, njenu podršku od strane zapadnih partnera, kao ni za odnose unutar većine. 

„To zna i gospodin Spajić, zato obazrivo prijeti potencijalnom saradnjom sa dijelom opozicije u budućem periodu. Maligni ruski uticaj, kroz agendu iz Beograda, naslonjenu na velikodržavne i kleronacionalističke projekte je jedino što bivši DF može ponuditi našoj javnosti, ali i evropskim partnerima. DF svakako ne planira ulaziti u Vladu prijateljski nastrojen, nego kao i do sada mogu biti samo remetilački faktor“, upozorava Odžić. 

Jasno je, dodaje on, da Pokret Evropa sad raste na štetu nekadašnjeg DF i da ovoliki politički uticaj kroz funkcije predsjednika i premijera nimalo blagonaklono ne posmatraju iz DF.

„Da li će premijer Spajić uspjeti da se odupre ovim „nasrtajima“ na pozicije i fotelje, i tako zaštiti i svoju poziciju, ali i poziciju partije, ostaje da se vidi u narednom periodu. Eventualna rekonstrukcija sa DF-om u glavnim ulogama, vodi u potpunu blokadu evropskog puta i kretanja ka neizvjesnim političkim stranputicama, kojih se možemo sjetiti iz performansa Dritanove vlade“, naglašava Odžić.

Spajić neće smijeniti Milovića ukoliko ne bude morao

Osvrnuvši se na odnose unutar samog Pokreta Evropa sad, Odžić ističe da su isti toliko složeni i narušeni, te da zahtijevaju ozbiljnu političku ekspertizu. 

„Odnos, odnosno sukob Spajić – Milatović je očigledan i može se posmatrati u dva pravca. Prvi, kroz borbu za prevlast i nadmoć, gdje je očigledna želja aktera da što više oslabi suparnika, kako bi za sebe prigrabio što više kolača. I drugi, kroz ideološko-političke razlike koje su očigledne između Jakova i Milojka. Jakov je prosrpski „igrač“ naslonjen na velikosrpsku i crkvenjačku ideju, dok je Milojko više biznis-orijentisani političar, kome nijesu potpunoneprihvatljivije prozapadne ideje, i tu varniči između nekadašnjih drugova i saboraca, nastalih iz iste političko-vjerske kuhinje“, pojašnjava Odžić. 

PES je, kako dodaje, kao nov pokret dobio ogromno povjerenje građana i samim tim veliku političku moć, ali i lidere koji su, kako kaže, nedorasli da se sa tim pritiscima i očekivanim problemima nose. 

„Ovaj odnos će cijelo vrijeme opterećivati funkcionisanje na relaciji Vlada-Predsjednik, i sigurno u nekom periodu voditi u podjelu PES-a na dva fragmenta“, smatra Odžić. 

Kada smo kod odnosa Milović – Spajić, tu je, ocjenjuje naš sagovornik, stvar drugačija. 

„Milović je Spajićev igrač, koji je šansu dobio samo zbog svog zadatka da u Vladi zaštiti Milojka od već pokrenutih afera. Sada, iako Spajić vidi da mu Milović nanosi nesagledivu štetu u Vladi, ali i u partiji, nema moći da ga eliminiše, jer bi tako otvorio prostor za druge igrače, i tako ugrozio svoju poziciju, i kao premijera, ali i poziciju unutar afera koje se još uvijek istražuju. Moja prognoza je da Spajić neće smijeniti Milovića ukoliko ne bude morao, i to će do kraja Vlade biti teg oko vrata parlamentarnoj većini“, ocjenjuje Odžić.

Novi tim na čelu s Vujovićem vratiće SDP-u parlamentarni status

Odžić se osvrnuo i na nedavno održani Kongres Socijaldemokratske partije.

„Prije svega moram da kažem da mi predstavlja veliku čast, ali i obavezu, što sam izabran za zamjenika predsjednika SDP-a, i što mi se ukazala prilika da u narednom mandatu budem jedan od nosilaca promjena i reformi u Socijaldemokratskoj partiji Crne Gore, u jednom delikatnom momentu kako za partiju, tako i za državu“, kaže Odžić. 

Prema njegovim riječima, reforme u partiji poslije niza loših rezultata, ali i političkih lutanja bile su normalan slijed događaja. 

„Mišljenja sam da SDP ima plejadu mladih, obrazovanih, sposobnih ljudi, koji bez hipoteka prošlosti, u srcu nose socijaldemokratsku ideju, prozapadne vrijednosti i prije svega državu Crnu Goru, i da je ovaj vid reformi ključan u procesu vraćanja partiji parlamentarnog statusa, ali i mjesta na političkoj sceni koje zaslužuje“, smatra Odžić. 

Kako dodaje, odmah po konstituisanju organa partije kreću u veliki posao vraćanja povjerenja građana, ali i reorganizaciji partije, kako bi se, kaže, akcenat stavio na mlade kadrove i ispravile greške koje su pravljene u prethodnom periodu. 

„Uvjeren sam da će novi tim, na čelu sa predsjednikom Vujovićem u najkraćem roku vratiti partiji parlamentarni status i mjesto na političkoj sceni koje ova partija svakako zaslužuje“, zaključuje Odžić.

Izvor: Portal Analitika
Izvor (naslovna fotografija):

Petar Odžić

Ostavite komentar

Komentari (0)