test

Pahomije i mitropolit i arhiepiskop, MCP po značaju tek na 16. mjestu

Standard

29/06/2024

08:19

Srpska pravoslavna crkva izmijenila je na Saboru održanom sredinom maja članove 14 i 15 svog Ustava iz 1931. godine kojim je omogućeno formiranje novih mitropolija i to čak njih 18.



Novom odlukom Sabora SPC, čak 18 episkopa je dobilo naziv mitropolit kao i arhiepiskop koji je vezan za grad, a među njima i episkop Pahomije koji se dovodio u vezu sa optužbama za pedofiliju i seksualno zlostavljanje.

IZMJENE

Izmjenom člana 14 Ustava SPC, nakon 94 godine uz dosadašnje mitropolije – crnogorsko-primorsku, dabrobosansku i zagrebačko-ljubljansku, uvedene su nove mitropolije: australijsko-novozelandska, banatska, banjalučka, bačka, braničevska, dalmatinska, dizeldorfsko-njemačka, zahumsko-hercegovačka, zvorničko-tuzlanska, žička, kanadska, kruševačka, niška, novogračanička, zapadnoamerička, raško-prizrenska, sremska, timočka i šumadijska.

Izmjenama Ustava SPC svi arhijereji imaju po položaju zvanje arhiepiskopa grada i mitropolita eparhije. Dakle, Sabor SPC je izglasao faktički 18 novih mitropolija, što je ukupno 21.

Izmijenjen je i član 15 Ustava SPC, kojim su određene nove titule eparhijskih arhijereja. Svaka episkopska, odnosno arhiepiskopska titula je vezana za grad-središte eparhije, a mitropolitska za naziv eparhije.

Iako je vrh SPC nekoliko nedjelja skrivao tu odluku od javnosti, da je ta odluka Sabora SPC stupila na snagu i postala zvanična pokazuje saopštenje Eparhije vranjske SPC gdje se kontroverzni episkop Pahomije naziva mitropolitom i arhiepiskopom. Isti slučaj je i prije par dana sa episkopom šumadijskim Jovanom, ali i mitropolitom MCP Joanikijem.

UDARAC NASLJEĐU AMFILOHIJA

Idejni tvorac ove ideje je episkop a sada mitropolitit i arhiepskop bački Irinej koji je takođe unaprijeđen u mitropolita, suštinski vladalac SPC iz sjenke, a plan koji je ostvaren jeste da sve stare eparhije iz 13. vijeka dobiju status mitropolije.

Ipak, ovim potezom zadat je završni udarac Amfilohijevom nasljeđu jer su u posljednje dvije godine odlukama Sabora ukinute sve institucije i zvanja iza kojih je stajao Amfilohije.

Do odluka ovog Sabora SPC, a nakon smrti mitropolita Amfilohija, te rasformiranja autonomne Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, arhiepiskopstvo je u tituli imao samo patrijarh Porfirije koji je i arhiepiskop pećki. Pokojni Amfilohije je imao i titulu egzarha pećkog trona, ali ona je ukinuta i nije je naslijedio mitropolit Joanikije koji je sada postao i arhiepiskop. Izmjenama Ustava SPC, MCP je formalno izgubila značajniji status unutar Srpske crkve.

Pojedini portali bliski vrhu SPC objavili su i konačan spisak svih mitropolija i arhiepiskopa po kojem je MCP, nekada druga po značaju u SPC, završila tek na 16. mjestu.

SPISAK

Prema portalu Borba za veru, spisak arhiepiskopa i mitropolita je sljedeći: arhiepiskop sirmijski i mitropolit sremski Vasilije, arhiepiskop i mitropolit banjalučki Jefrem, arhiepiskop i mitropolit budimski Lukijan, arhiepiskop vršački i mitropolit banatski Nikanor, arhiepiskop novogračanički i mitropolit srednjezapadnoamerički Longin, arhiepiskop torontski i mitropolit kanadski Mitrofan, arhiepiskop novosadski i mitropolit bački Irinej, arhiepiskop stokholmski i mitropolit skandinavski Dositej, arhiepiskop sarajevski i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, arhiepiskop i mitropolit žički Justin, arhiepiskop i mitropolit vranjski Pahomije, arhiepiskop kragujevački i mitropolit šumadijski Jovan, arhiepiskop požarevački i mitropolit braničevski Ignjatije.

Zatim ide arhiepiskop i mitropolit mileševski Atanasije, arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije i arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije koji se našao iza zloglasnih Pahomija i Atanasija.

Slijede arhiepiskop berlinski i mitropolit njemački Grigorije, arhiepiskop i mitropolit raško-prizrenski Teodosije, arhiepiskop i mitropolit kruševački David, arhiepiskop romulijansko-zaječarski i mitropolit timočki Ilarion, arhiepiskop i mitropolit niški Arsenije, arhiepiskop sidnejsko-velingtonski i mitropolit australijsko-novozelandski Siluan, arhiepiskop zadarsko-šibenički i mitropolit dalmatinski Nikodim, arhiepiskop mostarsko-trebinjski i mitropolit zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitrije.

Svrstavanjem Mitropolije crnogorsko-primorske tek na 16. mjesto i zvanično je završen konačni obračun sa nasljeđem Amfilohija Radovića. Prvo je odlukama Sabora ukinut termin Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a potom i Episkopski savjet.

Sve te odluke su verifikovane i potpisivanjem Temeljnog ugovora između SPC i Vlade bivšeg premijera Dritana Abazovića.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)