test

Plenković o usvajanju Rezolucije: Preduzećemo primjerene mjere za poteze instrumentalizacije parlamentarne većine

Standard

29/06/2024

11:52

Rezolucija o Jasenovcu, usvojena u petak u Crnoj Gori, šalje namjernu politiku podjele unutar te zemlje i riječ je o instrumentalizaciji jedne druge države u regionu, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković, prenosi portal Indeks.



Poslanici parlamentarne većine, njih 41, juče su usvojili Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu.

Opozicioni poslanicu su napustili salu i nisu učestvovali u glasanju Rezolucije jer smatraju da na ovaj način zvanični Beograd zloupotrebljava svoj uticaj u Crnoj Gori.

Plenković je danas na Dubrovnik forumu rekao da ta Rezolucija “šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore”, a još goru u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima”.

Hrvatski premijer je rekao da je vladajuća većina u Podgorici donijela rezoluciju “a da se nikad dosad nije bavila tom temom”, te da je ona donijeta kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, pod instrumentalizacijom “jedne druge države u regionu”.

Premijer je iz Dubrovnika, koji je, kako je rekao, doživio velike strahote u vremenu agresije Miloševićevog režima, “u kojima je nažalost tada sudjelovala i Crna Gora”, poručio da će Hrvatska preduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve poteze “instrumentalizacije parlamentarne većine” s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.

,,Umjesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes posljednjih osam decenija”, zaključio je Plenković, naglasivši da oni koji žele da idu prema članstvu u EU-u moraju voditi računa o dobrosusjedskim odnosima i međusobnom poštovanju.

Rezoluciju je u crnogorskom parlamentu podržala većina poslanika Pokreta Europa Sad premijera Milojka Spajića, prosrpske desnice predsjednika parlamenta Andrije Mandića, umjereno prosrpske Socijalističke narodne stranke (SNP) i Demokrata Alekse Bečića.

Rezolucija se primarno odnosila na logor Jasenovac, ali su uoči zasjedanja dodani i logori Dahau i Mauthauzen.

Izvor (naslovna fotografija):

Andrej Plenković

Ostavite komentar

Komentari (0)