test

PROBLEM U NAJAVI: Za isti dan najavljena dva skupa u Podgorici – antifašisti i „svesrpski sabor“ na kilometar udaljenosti

Standard

03/07/2024

10:18

U Podgorici su za 12. jul neslužbeno najavljena dva skupa: jedan koji povodom Dana državnosti i godišnjice trinaestojulskog ustanka organizuju pred Skupštinom pobornici građanske i antifašističke Crne Gore i drugi koji bi pod nazivom ''svesrpski sabor'' trebalo prema nezvaničnim informacijama Standarda da bude održan na platou ispred Hrama Hristovog vaskrsenja.

Predsjednik Skupštine Crne Gore i Nove srpske demokratije Andrija Mandić najavio je prije nekoliko da će se u Crnoj Gori održati skup pod nazivom „svesrpski sabor“. Premda nije objavljeno ni ko su zvanice, ni šta je cilj okupljanja, ne treba velika pamet za zaključak da je riječ o događaju nalik onom u Beogradu 8.juna kada su se okupili zvaničnici Srbije, Republike Srpske i oni iz Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Zvanične potvrde održavanja i tačne lokacije ovog skupa još nema. Prema nezvaničnim informacijama portala Standard organizatori kao idealnu lokaciju vide plato ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Ono što su organizatori definitivno odredili je datum: 12. jul ili kako oni navode Petrovdan. To je potvrdio i Mandić lično, a indirektno i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je već viđen kao neka vrsta počasnog gosta.

Vučić u jednom od svojih uobičajenih večernjih živih televizijskih ukazivanja potvrdio poziv Andrije Mandića i Milana Kneževića i najavio dolazak za 12. jul.

„Najbolje bi bilo da to bude Petrovdan, ali moramo vidjeti ko će u tom periodu biti od gostiju ovdje“, rekao je Vučić.

„Svesrpski sabor“ koincidira, očigledno ni malo slučaju, s tradicionalnim okupljanjem građana povodom Dana državnosti i trinaestojulskog ustanka.

Ove godine je okupljanje najavljeno na platou ispred Skupštine Crne Gore u organizaciji grupe koja sebe u objavama plasirani putem društvenih mreža naziva antifašistima Crne Gore.

Pozivaju, kako navode, sve slobodne građane, civilni sektor i suverenističke partije da se 12.jula okupe ispred Skupštine i tako „obilježe svitanje 13.jula u Crnoj Gori“.

„Za antifaštističku Crnu Goru, za građansku i istinski evropsku Crnu Goru, za Crnu Goru oslobođenu od velikosrpske histerije“, stoji u njihovom pozivu objavljenom na društvenim mrežama.

Svako istovremeno održavanje skupova suprotstavljenih grupacija svuda u svijetu predstavlja bezbjednosni rizik bez obzira na to je li riječ o navijačima različitih klubova ili simpatizerima različitih političkih partija. Rizik je u ovom utoliko veći što su dvije lokacije skupova udaljene tek nešto više od kilometra.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)