test

Pusić: Podnošenje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini već se reflektuje na evropski put Crne Gore

Standard

21/05/2024

19:05

Nekadašnja ministarka vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić poručuje da će predlog rezolucije o Jasenovcu, koji su 43 poslanika partija crnogorske parlamentarne većine nedavno predali u skupštinsku proceduru, negativno uticati na odnose Hrvatske i Crne Gore, kao i da se takav potez već reflektuje na crnogorski put ka EU.

„Podnošenje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskoj Skupštini već se reflektuje na evropski put Crne Gore, bez obzira na Hrvatsku. To pokazuje da je Crna Gora neka vrsta političkog vazala Srbije. To je već sasvim očito“, navela je Pusić u razgovoru za Glas Amerike.

Ona, takođe, kaže da oni koji su inicirali donošenje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore „nisu posebno ni zainteresovani za odnose između Crne Gore i Hrvatske, a sigurno nisu zainteresovani da Crna Gora uđe u EU“.

„To se sad i vrlo jasno vidi“, ocijenila je Pusić i dodala da smatra da su „oni koji su pokrenuli rezoluciju o Jasenovcu protiv ulaska Crne Gore u EU, tako da ih to naročito i ne brine“.

Prema njenim riječima „nema nikakvog razloga za posebnu dobronamjernost sa Hrvatske strane u odnosima sa Crnom Gorom kada se crnogorske vlasti tako ponašaju“.

Bivša ministarka vanjskih i evropskih poslova Hrvatske ukazuje da vođstvo Hrvatske ne negira Jasenovac. Ona podsjeća da, „bez obzira ko vodi vladu, ko je predsjednik države, hrvatsko vođstvo svake godine odaje počast žrtvama Jasenovca, ne povezuje se i ne opravdava ustaški režim niti pojedine ustaške vođe“.

„Da je inicijativa o rezoluciji o Jasenovcu u crnogorskoj Skupštini pokrenuta u dobroj namjeri ja ne bih imala nikakav problem sa tim, jer zašto se ne bi komemorirale žrtve kojima se i u Hrvatskoj odaje počast svake godine. Očito je, međutim da je to pokrenuto ne da bi se komemorirale žrtve, već da bi se trgovalo sa žrtvama, odnosno da bi se umanjila i relativizovala rezolucija UN o genocidu Srebrenici“, kazala je Pusić.

Najava prosrpskih stranaka da će inicirati rezoluciju o Jasenovcu uslijedila je nakon što je crnogorski premijer Milojko Spajić, tokom premijerskog sata u Skupštini, saopštio da će Crna Gora glasati za rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici u UN.

Zbog namjere parlamentarne većine da u Skupštini izglasa rezoluciju o Jasenovcu, Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da bi eventualno usvajanje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu ugrozilo crnogorski put u Evropsku uniju i odnose Crne Gore i Hrvatske

Ostavite komentar

Komentari (0)