test

Radulović: Posljednje tri vlade nijesu htjele ili umjele da iskoriste zalaganje Picule

Standard

27/10/2024

16:54

Od izbora Tonina Picule za izvjestioca Evropskog paralemnta za Srbiju ne sleže se prašina u dijelu srpske javnosti budući da predsjednik Srbije Aleksandar Vučuć nastavlja negativno da se izražava o njemu, poručujući da izvjestilac mora da ispuni kriterijume da bi se sastao s njim.

Opozicija ima mnogo blaži stav prema novom izvjestiocu i od njega očekuje objektivnost i da neće žmuriti na jedno ili oba oka izvještavajući o Srbiji.

Iako se Picula nije ustezao u komentarisanju Srbije, najbolje iskustvo sa njim ima Crna Gora o kojoj je baš on u prethodnom periodu izvještavao kolege u Evropskom parlamentu.

Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj gori, za Danas kaže da je Picula bio najaktivniji i najznačajniji izvjestilac kojeg je do sada Crna Gora dobila od strane Evropskog parlamenta.

“Žao nam je što odlazi sa tog mjesta, jer je u svim aspektima izvještavanja o Crnoj Gori, njenom društvu i radu institucija, pokazao značajan integritet i objektivnost. To je ponekad podrazumijevalo oštar i kritički nastrojen ton njegovih izvještaja, ali i punu podršku u evropskim institucijama, za sve ono što smo dobro radili. Možda se nijesmo uvijek slagali, ali smo svakako uvijek imali otvorenu i snažnu razmjenu argumenata, kako u Crnoj Gori, tako i u Briselu”, navodi Radulović.

Prema njegovim riječima, crnogorske vlade, počev od Zdravka Krivokapića, preko Dritana Abazovića, pa sve do Milojka Spajića, nažalost, nisu htjele ili nisu umjele da iskoriste zalaganje Picule za uvođenje evropskih standarda u crnogorsko društvo i institucije.

“To nerazumijevanje i često ignorisanje rada izvjestioca Picule, bilo je ponekad proizvod loših namjera, ali i neznanja koje su noviji politički akteri pokazivali u posljednje četiri godine. Međutim, uzimajući u obzir izuzetan kvalitet rada sada već bivšeg izvjestioca za Crnu Goru, njegovo znanje i iskustvo i sa Balkanom i sa EU, Srbija nije mogla da dobije boljeg i pouzdanijeg izvjestioca od Picule”, smatra on.

Kako dodaje, Picula je redak primjer zvaničnika evropskih institucija kojem je zaista stalo do brzog učlanjenja zemalja Zapadnog Balkana u EU, koji svakodnevno radi na tome i to veoma aktivno.

“Vjerujem da se zvaničnoj Srbiji neće dopasti njegova principijelnost i rezistentnost na cijeli dijapazon dodatnih stimulacija kojima Vučić izuzetno vješto upravlja kada su u pitanju mnogi evropski i američki zvaničnici, na raznim nivoima. Zbog toga se i podigla ovakva orkestrirana haranga na Picula, jer Vučić i njegova kamarila ne znaju za bolje. Ukoliko smatraju da ne mogu da pacifikuju nekog koruptivnim metodama, onda se vraćaju svom arsenalu primitivizma i maloumnosti, kojima nažalost vladaju Srbijom, kreirajući kolektivne psihoze u kojima se ne može razdvojiti dobro i kvalitetno od zlog i naopakog”, objašnjava Radulović.

I procjenjuje da je zato zvanična Srbija odlučila da uplaši Piculu i stvori mu skoro nemoguće uslove za rad u Srbiji.

“Ali znajući gospodina Piculu svih ovih godina, sumnjam da će se on tako lako uplašiti ovih Gebelsovskih propagandnih metoda kojima se udara na njegovu ličnost i profesionalni integritet. Nasuprot tome, smatram da je Picula odabrao ovaj zadatak da bi pomogao Srbiji, da se ona vrati u porodicu civilizovanih evropskih država i društava sa jakim demokratskim institucijama i standardima”, kaže on.

On vjeruje da će se Picula snažno i otvoreno zalagati za jačanje vladavine prava, slobodu medija i civilnog društva, kao i za poštovanje svih evropskih politika, a posebno onih vezanih za spoljne odnose, na kojima će i on, ali i drugi predstavnici EU institucija, insistirati.

“Ne znam koliko će Picula uspjeti u svemu tome, ali ako Srbija zaista želi u EU i ukoliko Vučić iskreno ide evropskim putem, onda će u Piculi imati veliku podršku i značajnog zastupnika svojih interesa u EU parlamentu. Nažalost, sudeći po načinu na koji su Vučić i njegova medijsko-politička mašina dočekali Piculu, ne čini se da će se ta saradnja odvijati na tako optimističnim osnovama”, procenjuje Radulović.

Kako zaključuje, ukoliko u Srbiji još uvijek ima zdravih, evropski orijentisanih političkih snaga, vjeruje da će oni Piculu i njegove izvještaje dočekati otvorenih ruku, kao vrstu ozbiljne, dobronamjerne i stručne dijagnoze, sa nadom da će im te dijagnoze pomoći u liječenju oboljelog srpskog društva i njegovih atrofiralih institucija.

Izvor: Danas
Izvor (naslovna fotografija):

Momčilo Radulović

Ostavite komentar

Komentari (0)