test

Rezultati izbora na čekanju: Ustavni sud koristi pravnu prazninu

Standard

21/10/2024

21:00

Rok za proglašenje konačnih rezultata u Podgorici i Kotoru istekao je prije sedam dana. Kako sada stvari stoje, neizvjesno je kada ćemo ih saznati. Tačku na završnicu izbora u Glavnom gradu i Kotoru trebalo bi da stavi Ustavni sud kod kojeg je 17 žalbi, piše portal RTCG.

“Sve izborne žalbe su podnijete 11. oktobra, a Ustavni sud, dakle, tek danas traži od Državne izborne komisije izjašnjenje i dokumentaciju i to u odnosu samo na tri žalbe”, kaže za TVCG Milena Gvozdenović iz CDT-a.

Sud je za sada odlučio da se bavi famoznim biračkim mjestom u Doljanima odakle je nestao birački spisak, i s još dva biračka mjesta u Kotoru.

Ostalih 14. žalbi ko zna kada će doći na red. Iz CDT-a kažu da je jasno da Ustavni sud koristi pravnu prazninu i prolongira donošenje odluke, što je nedospustivo.

“Kada pogledate zakon, jasno vam je da je namjera bila da se o ovome ne odlučuje vječno, nego da se hitno rješava. Bitna karakteristika izbornog procesa je njegova hitnost i rokovi za odlučivanje u izbornim žalbama su hitni i to je u skladu sa međunarodnim standardima o zaštiti izbornih prava”, kaže Gvozdenović.

Zakon kaže da Ustavni sud traži izjašnjenje Državne izborne komisije koja ima 24 sata za odgovor, a Ustavni sud još 48 sati da konačno odluči.

“Ovo je u suštini jedna nova praksa. Prvi put smo je uočili za predsjedničke izbore 2023. godine, sada se to ponavlja i to je zaista zabrinjavajuće i nedopustivo. I zbog ovoga konačni rezultati izbora ne mogu biti proglašani u zakonskom roku.

Državna izborna komisija, kako su potvrdili za RTCG, već priprema dokumentaciju i ispoštovaće rok. A onda je sve u rukama sudija Ustavnog suda, koji, ako je suditi po dosadašnjim potezima, nigdje ne žure. Kada i odluče o ove tri žalbe, ostaje još 14 bez čijeg epiloga se ne može staviti tačka na izbore u Podgorici i Kotoru.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)