test

Sjutra počinje popis, u opoziciji očekuju potpunu kontrolu procesa

Standard

02/12/2023

14:02

UCrnoj Gori sjutra će početi Popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Popis bi trebalo da traje 15 dana, ali je moguće da bude produžen za još nekoliko dana zbog, kako su kazali iz Uprave za statistiku, nedovoljnog broja popisivača u svim opštinama.



Proces je prvobitno trebalo da bude održan 2021. godine, ali je tada odgođen zbog pandemije korona virusa. Potom je vlada premijera Dritana Abazovića petnaestodnevni popis zakazala za 1. novembar, ali je tu uredbu odmah po stupanju na dužnost, a pod pritiskom opozicije koja je najavila bojkot, povukao aktuelni premijer Spajić i donio novu kojom se za realizacija popisa predviđa period od 30. novembra do 15. decembra.

Opozicija, predvođena DPS-om, u međuvremenu je Vladi isporučila set zahtjeva koje je neophodno ispuniti kako bi ta statistička procedura bila realizovana na valjan način i nakon niza sastanaka sa premijerom prihvatila sporazum o uslovima za održavanje popisa.

Uprava za statistiku i Vlada su u srijedu najavili kako je sve spremno da popis počne već idući dan, odnosno u četvrtak 30. novembra, ali im je planove ponovo pomrsila opozicija prijeteći bojkotom i ukazujući da nije obezbijeđen dovoljan broj popisivača i da nije izrađena specifikacija za kreiranje softvera putem koga će svaki građanin moći da provjeri vjerodostojnost popisnih podataka koji se odnose na njega.

Premijer je potom odlučio da početak petnaestodnevnog popisa ponovo odgodi za još nekoliko dana, odnosno do nedjelje 3. decembra.

Od preporučenih 3.800 popisivača, Monstatu i dalje nedostaje njih 500 i još ne postoji specifikacija za izradu softvera, pa ostaje nejasno zašto je DPS-u sada prihvatljivo ono za šta su prije samo par dana tvrdili da nije dovoljno za valjanu realizaciju popisa.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković poručio je kako smatra da je zahvaljujući djelovanju opozicije osiguran najveći nivo kontrole popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

On je rekao da je uvjeren da se, ukoliko danas bude gotova specifikacija softvera, može krenuti sa popisom.

”Čini mi se da smo kroz ove kontrolne mehanizme obezbijedili potpunu kontrolu procesa. Kako će se izjašnjavati ljudi – u to ne možemo ulaziti. Ali kroz ove mehanizme moći ćemo da se uvjerimo postoji li zlouptreba”, kazao je on.

Živković je podsjetio da će opozicija imati predstavnike u popisnim komisijama, a kazao je i da će postojati mogućnost ručnog provjeravanja, prema kojoj će biti uzet uzorak od tri odsto popisnica i fizički upoređen sa unosom u bazu podataka – i to kada je riječ o pitanjima o nacionalnosti, vjeroispovijesti i jeziku.

Rakočević: Set uslova koje je isporučio Spajić dovoljan za kontrolu

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević juče je rekao da vjeruje da će i posljednji uslov, zbog kojeg je došlo do drugog odlaganja popisa, biti ispunjen uprkos tome što, kako kaže, premijer nije shvatio ozbiljnost onih koji zahtjeve traže, „pa se zakucavao za 30. novembar“.

”On je ipak dao još pet dana da se i posljedni uslov ispuni, a to je priprema specifikacije za izradu softvera pomoću kojeg će građani moći da provjere kako su se izjasnili kada se i popis finalno završi”, ističe Rakočević.

To je, kako navodi, posljednji, a najvažniji u nizu uslova koje su opozicija, savjeti manje brojnih naroda i nevladine organizacije tražile od premijera na temelju čega je on dva puta odgodio popis.

” Sada imamo datum do kojeg će svi zahtjevi za održavanje popisa biti ispunjeni. I moći ćemo da uđemo u proces bez bojazni da će on biti netransparentan. Naprotiv, proces će na taj način biti transparentan, pošten i on će, siguran sam, u finalu pokazati da građani Crnu Goru vide kao evropsku i građansku”, rekao Rakočević.

LP: Popis jeste ,,istrgnut“ iz ruku Abazovića“, ali je proces kompromitovan

Liberalna partija izrazila je nadu da će do 3. decembra biti ispunjeni svi preostali uslovi za početak popisa, ali i poručila da je taj proces, kad god i pod kojim god uslovima počeo, već iskompromitovan.

”Održao se 3. decembra ili čak u aprilu naredne godine, nad ovim popisom ostaće tamna i zlokobna mrlja koja je na samom početku utisnuta od strane stratega srpskog sveta i kleronacionalističkih ideologa iz Beograda i njihovih vjernih eksponenata u Crnoj Gori”, naveli su iz LP.

Dodaju i da opozicija može biti zadovoljna rezultatom svog angažmana, a posebno činjenicom da je popis „istrgla iz ruku Dritana Abazovića“, ali i naglašavaju da je djelovanje i komuniciranje suverenističkog opozicionog bloka prema građanima moralo biti jasnije i konkretnije.

” Suverenističke građanske partije i organizacije od sjutra veče nemaju luksuz da dodatno dijele građane po liniji bojkota… Jednostrane odluke i pozivi, iako sasvim legitimni, mogu se činiti hrabrim i odlučnim pristupom, ali ukoliko sa terena i od strane nama ideološki bliskih partija i organizacija dobijemo potvrdu da su svi kontrolni mehanizmi ispunjeni i kroz direktnu komunikaciju uvidimo da nema odlučnog i jasnog pristupa bojkotu, ni među partijama ni među građanima koji nam ukazuju povjerenje, Liberalna partija neće pozvati na bojkot”, naveli su iz te partije.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)