test

Skupština mijenja Poslovnik da bi mogla da izabere Mirsada Nurkovića iz BS za četvrtog potpredsjednika

Standard

16/08/2024

07:20

Parlament već ima tri potpredsjednika, od kojih je jedan iz manjinske stranke. Promjenom Poslovnika vladajuća većina stvara formalno-pravne uslove za izbor još jednog potpredsjednika iz manjinskih naroda. BS je odlučila da to bude Mirsad Nurković, koji od vještina navodi da ''poznaje rad u MS Officeu''.

Skupština Crne Gore zasijeda u petak nakon uobičajene ljetnje pauze.

Prva tačka objavljenog Dnevnog reda Četvrtog vanrednog zasijedanja u 2024. je Predlog odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Prijedlogom, koji su podnijeli predstavnicistranaka vladajuće koalicije, trebalo bi da bude omogućen izbor još jednog potpredsjednika i to iz Bošnjačke stranke, što očito spada u politički dogovor sklopljen prilikom prošlomjesečnog ulaska ove stranke u vladajuću koaliciju.

Stav 5 člana 18 Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim je propisano da se „jedan potpredsjednik bira iz reda poslanika manjinskih partija“ mijenja se u „Najviše dva potpredsjednika biraju se iz reda poslanika manjinskih partija“, navedeno je u prijedlogu koji su podnijeli poslanici Vasilije Čarapć iz Evrope sad, Dejan Đurović iz Nove srpske demokratije, Boris Bogdanović iz Demokratske Crne Gore, Milan Knežević iz Demokratske narodne partije, Bogdan Božović iz Socijalističke narodne partije I Nikollë Camaj iz Albanskog goruma.

Budući da je 31. jula za trećeg potpredsjednika Skupštine, pored Zdenke Popović iz Demokratske Crne Gore i Borisa Pejovića iz Evrope sad, izabran Nikollë Camaj iz Albanskog foruma, ne bi na osnovu Poslovnika bio moguć izbor još jednog potpredsjednika iz reda manjinskih naroda jer Poslovnik propisuje samo jedno takvo mjesto. Predloženom promjenom se stvaraju formalno-pravne pretpostavke za izbor predstavnika Bošnjačke stranke na funkciju potpredsjednika Skupštine.

Drugom tačkom Dnevnog reda, Skupština, na prijedlog predsjednika Andrije Mandića, mijenja njegovu Odluku o broju potpredsjednika sa četiri na pet. Trećom tačkom Dnevnog reda Skupština na prijedlog poslanika Bošnjačke stranke Amera Smailovića, Kenane Strujić Harbić, Admira Adrovića, Edne Dešić i Jasmina Ćorovića bi trebalo da izabere šestog poslanika te stranke i sadašnjeg predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budužet, Mirsada Nurkovića na funkciju potpredsjednika Skupštine.

Poslovnikom nije ograničen broj potpredsjednika.

Nurković je iz Rožaja, rođen je 1974, po struci je ekonomista. U biografiji navodi da od posebnih vještina kojima vlada „poznaje rad na računaru u Microsoft Officeu“.

Izvor (naslovna fotografija):

Bosnjacka stranka

Ostavite komentar

Komentari (0)