test

U igri za ministra pravde Dragović, Koprivica, ali i kadar Bošnjačke stranke

Standard

12/06/2024

06:54

Poslanik Pokreta ,,Evropa sad“ Darko Dragović i potpredsjednik Vlade iz Demokratske Crne Gore Momo Koprivica najozbiljniji su kandidati za novog ministra pravde, ukoliko parlament smijeni Andreja Milovića, saznaje Pobjeda. Premijer Milojko Spajić juče je inicirao smjenu ministra pravde po hitnom postupku.

Milović, koji je ranije govorio da je ,,Spajićeva politička kičma“, isključen je iz PES-a krajem februara zbog navodnog nezadovoljstva stranke njegovim političkim djelovanjem i stavovima.

Spajić tada nije predložio njegovo razrješenje sa funkcije ministra pravde, uz obrazloženje da će njegova pozicija u vlasti biti otvorena uoči planirane rekonstrukcije Vlade, ,,a u skladu s ostvarenim rezultatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija“ (IBAR).

U jeku afere „Do Kvon“, kojom je prethodni premijer Dritan Abazović, zloupotrebom moći u sektoru bezbjednosti, pokušao da diskredituje tadašnjeg mandatara Milojka Spajića, čak pripremajući „teren“ i za njegovo hapšenje,

Milović je bio najsnažnija podrška Spajiću. Kada je i zašto je došlo do mimoilaženja između njih, za sada, nije poznato.

LOJALAN SPAJIĆU

Kandidat PES-a za novog ministra pravde Darko Dragović po struci je advokat, a izvori Pobjede – kao razlog za njegovo potencijalno imenovanje – ukazuju na aktuelni koalicioni sporazum, prema kojem mjesto ministra pravde pripada PES-u.

Istovremeno, ističu da je Dragović do sada pokazivao lojalnost prema premijeru Spajiću, a istovremeno njegovi prosrpski, pa i šovinistički stavovi, ,,prijaju uhu“ Andrije Mandića, koji suštinski odlučuje o rekonstrukciji Vlade Milojka Spajića.

” Dragović se nakon sukoba Spajića sa Jakovom Milatovićem i pored prijateljskih odnosa sa predsjednikom države – svrstao na stranu premijera. Kao zasluga Dragovića navodi se i činjenica da je uspio da spasi danilovgradski odbor PES-a od raskola, jer u tom gradu nema krize vlasti kao u Podgorici, bez obzirana na to što je predsjednik Opštine Aleksandar Grgurović, koji je u kumovskim odnosima sa predsjednikom države, napustio PES”, rekao je izvor Pobjede.

,,BEZBOLNO RJEŠENJE“

Druga opcija za poziciju ministra pravde, kako navode izvori Pobjede, je potpredsjednik Demokratske Crne Gore i potpredsjednik Vlade Momo Koprivica.

To bi, smatraju naši nezvanični sagovornici, možda bilo najbezbolnije rješenje, jer bi imali gotovo sigurno obezbijeđenu većinu zbog dobrih odnosa Koprivice sa ostalim političkim strukturama koje tvore Vladu.

” Koprivica pripada frakciji u Demokratama koja ima tinjajući sukob sa predsjednkom te stranke Aleksom Bečićem i njemu odanim ljudima – Draganom Krapovićem, Danilom Šaranovićem, Borisom Bogdanovićem… Koprivica je bio već viđen za funkciju ministra unutrašnjih poslova, ali je na volšeban način, nakon odustajanja Borisa Bogdanovića, izgubio tu funkciju. Činjenica da je Koprivica delegiran, nakon odluke Vlade da ukine ovlašćenje Miloviću da zastupa i brani IBAR zakone, da on u parlamentu predstavlja izvršnu vlast, znači da bi mogao da bude rješenje i uz saglasnost vrha Demokrata”, kažu izvori Pobjede.

TREĆA OPCIJA

Prema saznanjima Pobjede, postoji i treća opcija.

Ukoliko se rasprava o smjeni ministra pravde poklopi sa najavljenom rekonstrukcijom Vlade, onda je u igri za ministra i kandidat Bošnjačke stranke, ali bi to zahtijevalo nove pregovore nove većine i potpisivanje novog koalicionog sporazuma, što u ovom momentu djeluje prilično komplikovano.

Da će Milovićevo mjesto biti tretirano rekonstrukcijom Vlade kao potencijalna mogućnost je najavljeno još u februaru kada je on isključen iz PES-a, ali je tada njegov dalji opstanak na toj funkciji bio uslovljen dobijanjem pozitivnog IBAR-a što je i ostvareno. Međutim, nervozna reakcija Spajića svjedoči da se premijeru očigledno žuri da što prije smijeni Milovića.

Da bi Milović bio smijenjen, potrebna je većina od 41 poslanika, a ista većina je potrebna i za izbor novog ministra. Međutim, upitno je da li u ovom momentu Spajić ima podršku za svoje odluke.

Hitnu inicijativu Spajića za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića trebalo bi da, osim PES-a, podrže i Demokratska narodna partija Milana Kneževića i Građanski pokret Ura Dritana Abazovića.

Demokrate, koje se ne izjašnjavaju o bilo čemu unutar koalicije, ćute i o ovoj inicijativi, dok je enigma stav Nove srpske demokratije. Lider te stranke i predsjednik Skupštine Andrija Mandić se nije direktno izjasnio da li će podržati smjenu Milovića, već je saopštio da ,,svaka politička svađa treba da sačeka dobijanje IBAR-a“.

Što je idealno uopštena izjava – ako Mandić želi da kasnije politički ucijeni premijera Spajića.

KRIZA VLADE

Nova kriza Vlade otvorena je istupom Milovića koji je tri i po mjeseca nakon isključenja iz Pokreta ,,Evropa sad“ i nakon njegovog skandaloznog opoziva kao predstavnika predlagača takozvanih IBAR zakona u Skupštini, prebacio lopticu u premijerovo dvorište i poručio Milojku Spajiću da je došlo vrijeme da njih dvojica svedu račune i pozvao ga da parlamentu predloži njegovo razrješenje.

Prema informacijama Pobjede, dan nakon završetka skupštinskog zasijedanja bilo je pokušaja ljudi iz Spajićevog okruženja da krenu u proces ,,mirenja“ premijera i ministra Milovića koji je, kako kažu naši izvori, bio spreman da ,,zažmuri na Spajićeve faulove radi višeg interesa“.

No, u ponedjeljak ujutru od mirenja nije bilo ništa i onda je sukob između Milovića i Spajića postao otvoren. Na vanredno zakazanoj konferenciji za medije Milović je kazao da mu se nakon „mučkog i protivstatutarnog“ isključenja iz PES-a premijer Spajić javio kao da ništa nije bilo, te da je nakon usvajanja takozvanih IBAR zakona došlo vrijeme i da se on njemu javi.

” Da premijer Spajić i ja svedemo političke i institucionalne račune prije negoli njegovo toksično okruženje, a onda i on sam, ne povuče sve ka ponoru. Kako PES, koji je već počeo da vuče prema ponoru, tako i Vladu i cijelu Crnu Goru. Stisnite petlju i u najkraćem roku, saglasno ustavnim ovlašćenjima, uputite prijedlog Skupštini Crne Gore da me razriješi sa dužnosti ministra pravde”, poručio je Milović.

Već juče je Spajić zatražio od Skupštine Crne Gore da ministra Milovića razriješi u hitnoj proceduri.

Izvor: PObjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)