test

Spajić: Podnijeću ostavku ako prosječna plata za godinu ne bude 1.000 eura, GRAĐANE NEĆEMO IZNEVJERITI

Standard

10/02/2024

12:46

Premijer Milojko Spajić predstavio je danas, zajedno sa ministrima, rezultate 44. Vlade u prvih 100 dana. Očekivano, fokus pres konferencije bio je na aktuelnim bezbjednosnim i političkim dešavanjima. Spajić je rekao da je ova Vlada uspjela da održi stabilnost finansija i institucija. Između ostalog, poručio je da će ''apsolutno'' dati ostavku ako prosječna plata ne bude 1.000 eura, za godinu dana. Govoreći o jučerašnjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu rekao je da nije gledao tu ''višečasovnu torturu'', te više puta ponovio da, ako neko ima dokaze protiv Milovića, neka ih iznese.

Ključne informacije sa press konferencije pročitajte u nastavku.

12:37 Mujović: Svi moraju da poštuju pravila i procedure države Crne Gore

Antena M imala je pitanje za minista energetike i rudarstva Sašu Mujovića – kako komentariše to što izvršni direktor kompanije “Brskovo mine” krši zakone Crne Gore tako što nije regulisao svoj boravišni radni status i kakvu to poruku šalje u odnosu kompanije prema državi.

“To je stvar ingerencija nekih drugih organa u Crnoj Gori, ne želim da komentarišem. Želim da se do krajnjih granica poštuju pravila i procedure u državi, kako od strane gospodina tako i od strane kompanije. Komisija će ocijeniti koliko je “Tara Resources” postupala ispravno ili nije, rade punim intenzitetom. Rad je u toku i dok god on traje nećemo izlaziti sa zvaničnim stavom. Važno je da ne napravimo ishitren ‘potez ili gest koji bi ugrozio ovu državu ili dovesti do toga da mora platiti nove namete”, rekao je Mujović.

12:34 “Naravno da imam intenzivnu komunikaciju sa našim turskim partnerima”

Spajić je upitan da li je imao komunikaciju sa turskim zvaničnicima u posljednje vrijeme u vezi slučaja državljanina te zemlje Binalija Camgoza.

“Naravno da imam intenzivnu komunikaciju sa našim turskim partnerima i nastaviću da imam najbolju moguću komunikaciju sa predstavnicima države Turske, koja nam je vrlo bitan partner. Ta komunikacija je višestrana, višeslojna, ima više od 30 tema o kojima non-stop razmjenjujemo mišljenja, tako da je to prirodna stvar”, rekao je on.

12:09 “Interesuje me samo kako radi ANB, ako bude potrebe za personalnim promjenama, desiće se”

Spajić je odgovorio na pitanje da li će biti smijenjen direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Boris Milić.

“Mi se stalno vraćamo na personalna rješenja. Ne interesuje me ko je na čelu ANB-a, da li je ovaj ili onaj čovjek, interesuje me samo da li ANB radi. Mislim da korektno radi svoj posao, ukoliko bude potrebe za personalnim promjenama, one će se desiti. To se radi sistematski i institucionalno. Ne po principu rekla kazala”, rekao je Spajić.

12:04 Vuković: MMF naš dobar partner

Ministar finansija Novica Vuković nije direktno odgovorio da li je MMF saglasan za Evropom sad 2.

“Imamo dobrog partnera za sve one aktivnosti koje planiramo u korist građana”, rekao je Vuković.

Kako je Spajić dodao popravljeni su odnosi sa MMF-om otkad su došli na vlast.

11:47 “Ako ima neki dokaz protiv Milovića neka se iznese”

Spajić je dao komentar o ministru pravde Andreju Miloviću i optužbama protiv njega.

“Gro rada za zatvaranje privremenih mjerila za 23 i 24 je u resoru ministra Milovića i brzina kojom se trenutno odvija taj proces je jako intenzivan i postignućemo mnogo veće rezultate nego bilo ko dosad. Ukoliko bude zadovoljavao proces rada ostaće na toj poziciji, ukoliko ne neće. Fokusirajmo se na rad, a ne da rekla kazala priče. Ako ima neki dokaz protiv Milovića neka se iznese”, rekao je premijer.

11:43 “Vjerujem da je Sindikat prosvjete svjestan da je interes djece na prvom mjestu”

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović govorila je o problemima u prosvjeti i najavi štrajkova.

“Pokrenuli smo pregovore, mi smo izašli sa konkretnom ponudom o povećanju 15%, sindikat ima svoje zahtjeve. Radi se na finansijskog analizi našeg predloga i kolega iz Sindikata prosvjete. Zakazaćemo još sastanaka i obavijetiti javnost o tome da li smo bliži u stavovima. Sigurna sam da ćemo svi imati svjesnost o važnosti djelatnosti o kojoj se radi, i da je interes djece na prvom mjestu”, rekla je ona.

11:32 “Apsolutna” ostavka ako prosječna plata ne bude 1.000 eura za godinu!

Spajić je odgovorio na pitanje da li će dati ostavku ako plate ne budu prosječna 1.000 eura, a minimalna 700, u narednih godinu-.

“Apsolutno”, rekao je premijer.

11:29 “Fond PIO nikada neće biti ukinut”

Spajić je odgovorio na pitanje o eventualnom smanjenju doprinosa za rad.

“Fond PIO nikada neće biti ukinut, kao što nije ni Fond za zdravstvo. Dvije godine smo slušali priče da se zdravstvo urušava, da nećemo imati bolnice, da nas čeka teška starost. Ja ne znam nikoga ko priča tu priču više. To vam je ujedno i odgovor za Fond PIO”, rekao je Spajić.

11:23 “Sve što imaju neka dokažu na sudu”

Spajić se osvrnuo na jučerašnje saslušanje na Odboru za bezbjednost i odbranu.

“Nisam gledao osmočasovnu torturu u Parlamentu. Takvo ponašanje više priliči nekoj muškoj svlačionici i ne želim da komentarišem. Sve što imaju neka dokažu na sudu”, rekao je Spajić.

11:22 “Država nije prćija”

Premijer je na kraju svog govora porućio da ova Vlada neće iznevjeriti građane.

“Sve ono što je obećano biće ispunjeno, ali tako da bude sistemski, odgovorno i u svrsi budućih generacija. Država nije prćija”, rekao je on.

11:18 Bezuslovno će štititi pravni poredak

Politička stabilnost je najveći kapital i garant da će se ostvariti puna funkcionalnost svih grana vlasti, a posebno sudske.

“Donosimo odluke koje će pružiti punu podršku sudsku i tužilaštvo”, naveo je Spajić i dodao da će bezuslovno štititi pravni poredak i bezbjednost građana.

11:16 Premijer poručio da su održali stabilnost javnih finansija

“Ovdje smo da pokrenemo brojna pitanja. U kratkom periodu Vlada je pripremila rebalans budžeta i budžet za 2024. Održali smo stabilnost javnih finansija. Sva nova zaduženja biće usmjerena na razvoj kapitalnih projekata i vraćanje starih dugova. Zaključen je hedžing i zaštićen je dug za auto put. Pravovremenim djelovanjem, kredibilnim planiranjem, uspjeli smo da izbjegnemo sivu listu Moneyvala”, kazao je Spajić i dodao da sve bolje pozicioniraju Crnu Goru na međunarodnom planu.

“Naši ciljevi su visoki, ambiciozni ali dostižni”, rekao je premijer.

11:12 O popisu – uspjeli smo da nađemo zajedničku mjeru kompromisa

Spajić se osvrnuo, na početku svog govora, na popis.

“Uspjeli smo da nađemo zajedničku mjeru kompromisa sa parlamentarnim partijama, predstavnicima vijeća manje brojnih naroda i opštinama. 28. decembra kada se završio popis svi su slavili Novu godinu, Božić i druge praznike i niko nije razmišljao o popisu. U duhu demokratije i međusobnog uvažavanja mogu se donositi odluke koje će biti u najboljem interesu Crne Gore”, rekao je Spajić.

11:07 “Neki su, a prepoznaće se, činili moguće i nemoguće da do Vlade i ne dođe”

Premijer Milojko Spajić poručio je da je svako u svom domentu u prvih 100 dana nastojao da pruži svoj doprinos sa jednim ciljem – evropske razvijene Crne Gore.

“Mnogi su dovodili u pitanje izvjesnost formiranja 44. Vlade. Neki su, a prepoznaće se, činili moguće i nemoguće da do nje i ne dođe. Uspjeli smod a formiramo Vladu koja ima jednu od najvećih podrški u Parlamentu”, rekao je Spajić.

Pokazali smo da se u Crnoj Gori rađa nova politička svijest, dodao je Spajić.

“Koja ima potencijal da se izdigne iznad podjela. Ova Vlada donijela je stabilnost i institucionalnu funkcionalnost”, rekao je on.

Pogledajte prezentaciju 100 dana rada Vlade po ministarstvima i sektorima

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)